Jedna vrsta rizika danas posebno prijeti poslovanju društva

Autor: Promo , 27. svibanj 2021. u 15:22
Foto: Darko Mares

Društva se danas suočavaju s velikim brojem prijetnji i rizika koji iniciraju potrebu za osiguranjem financijske i profesionalne odgovornosti, kao i kreiranjem strateških planova za upravljanje rizicima

Globalni trendovi imaju jak utjecaj i na upravljački proces menadžera te u tom kontekstu dolazi do razvoja novih rizika, a tu je i sveprisutni rast cyber opasnosti. Kako smanjiti izloženost rizicima, što je D&O osiguranje te kako sigurno provesti transakcije spajanja i preuzimanja (M&A), govori Livija Vojković, broker leader za FINPRO u Marshu Hrvatska.

Što je posao Marsh FINPRO brokera?

Marsh FINPRO broker bavi se isključivo financijskim i profesionalnim vrstama osiguranja od kojih bih istaknula osiguranje od odgovornosti menadžera, cyber osiguranje, široki spektar profesionalnih odgovornosti, niz specijaliziranih proizvoda za financijske institucije i dr. Naš međunarodni FINPRO tim sastoji se od specijalista čiji broj prelazi 1100, a koji u svom portfelju financijskih vrsta osiguranja posreduje u plasmanu osiguranja većem od $13bn. FINPRO linije jedna su od ukupno sedam Marsh specialties, a svaki veći Marsh svjetski ured, pa tako i Zagreb, funkcionira po principu specijalizacija za određene vrste osiguranja. Na ovaj način omogućavamo svojim klijentima potpunu predanost svakog pojedinog brokera na posebnu liniju osiguranja. Uz prethodna znanja i iskustvo u tradicionalnim vrstama osiguranja, kako bi netko u Marshu postao FINPRO broker, prolazi i školovanje putem tzv. Marsh FINPRO akademije tijekom koje dobiva znanja i iskustvo iz cijelog svijeta od naših najvećih stručnjaka.

S kojim se rizicima financijske i profesionalne odgovornosti suočavaju društva i koliko im Marsh i vi kao FINPRO broker možete pomoći?

Društva se danas suočavaju s velikim brojem prijetnji i rizika koji iniciraju potrebu za osiguranjem financijske i profesionalne odgovornosti, kao i kreiranjem strateških planova za upravljanje rizicima. Rizik koji utječe na svaku industriju, neovisno o veličini i teritoriju, te koji se izrazito negativno može odraziti na cjelokupno poslovanje društva, a danas se o njemu puno priča, jest cyber rizik. Ostali česti rizici s kojima se društva susreću su pronevjere zaposlenika ili trećih strana, uključujući štete koje ulaze u skupinu socijalnog inženjeringa u kontekstu informacijske sigurnosti, „pogrešnih“ odluka menadžera te šteta uslijed profesionalnih pogrešaka. Osiguranje od profesionalne odgovornosti u zapadnom je svijetu svojevrstan standard i to ne samo kod usluga s intelektualnom komponentom nego i kod drugih uslužnih djelatnosti. Očekujemo da će ovo osiguranje postati uobičajena tržišna praksa i da će sve veći broj profesionalaca željeti formirati osigurateljnu zaštitu, iako za to ne postoji zakonska obveza ili ugovorna obveza. FINPRO broker tu je da savjetuje o najboljem transferu rizika, uzimajući u obzir realnu izloženost, djelatnost, prethodne štete i naravno, budžet.

Zašto je cyber osiguranje postalo neophodno osiguranje današnjice?

Cyber rizik je postao sustavni rizik za društva svih veličina te danas ulazi u pet vodećih rizika u poslovanju, čije se financijske posljedice uspoređuju s iznosima šteta koje nastanu uslijed prirodnih katastrofa. Uz značajno povećanje rada na daljinu, međusobnu povezanost lanaca opskrbe, ranjivost informacijske infrastrukture, brz rast i razvoj složenijih i softiciranijih digitalnih tehnologija, cyber događaji su u stalnom porastu. Društva su danas izloženija više nego ikad i trebala bi zauzeti afirmativan pristup u suočavanju s kriznim situacijama kako bi aktivno upravljali ovim rizikom i ublažili posljedice Cyber incidenta.

Koja je uloga FINPRO brokera kod transakcija spajanja i preuzimanja (M&A)?

Transakcije spajanja i preuzimanja su složeni i rizični procesi, a osnovni cilj kupca i prodavatelja u M&A transakcijama je da iz transakcije izađu zadovoljni. Naš globalni tim tu je da olakša transakcijske procese, brinući da se o adekvatnim osigurateljnim pokrićima koja prethode procesu, uključuju sam proces i nastavljaju se nakon procesa spajanja ili akvizicije. Ovdje prvenstveno mislim na Warranty & Indemnity Insurance, ali i na Title Insurance, Tax Liability Insurance, Contigent Liability Insurance.

Zašto je menadžerima potrebno D&O osiguranje (osiguranje od odgovornosti menadžera)?

Polica D&O-a pruža osigurateljnu zaštitu za pogreške i propuste koji mogu nastati prilikom vođenja i upravljanja društvom. Budući da menadžeri poslove vođenja i upravljanja društvom vode na vlastitu odgovornost, za takvu štetu odgovaraju svojom osobnom imovinom i/ili imovinom svoje obitelji. Ugovaranjem police D&O štiti se njihova ekonomska sfera jer u slučaju pogreške ili propusta štetu naknađuje osiguravajuće društvo. Na taj način se stvara poticajna klima, menadžeri lakše preuzimaju komercijalno opravdane rizike, bez straha od osobne financijske propasti, dolazi do poboljšanja operativne učinkovitosti te bržeg i jednostavnijeg donošenja odluka. Međutim, razlozi za ugovaranje ove police osiguranja su, osim zaštite menadžera, i zaštita samog društva, odnosno njegove bilance.

Kakav je stav hrvatskih menadžera prema ugovaranju D&O osiguranja u usporedbi s menadžerima u svijetu?

Prema primjerima međunarodne prakse, ova polica osiguranja se smatra bitnom komponentom za upravljanje rizikom. Gotovo je nezamislivo da neki direktor pristane na obnašanje funkcije bez prethodnog ugovaranja ove police osiguranja. Zanimljivo je istaknuti kako Hrvatsko tržište ima uzlazni trend i sve veći interes za policama D&O. Podaci s insure.hr pokazuju da je u periodu od 2017. do 2021. došlo do rasta ugovaranja D&O polica za 243%! Unatoč pozitivnom trendu, mnoga privatna društva još uvijek nisu ugovorila police D&O-a jer vjeruju da im je navedeno pokriće nepotrebno. Takvo uvjerenje proizlazi iz zablude da većinu tužbi ili novčanih kazni podnose dioničari i da se vode protiv javnih društava. Međutim, upravo tužbe dobavljača, kupaca, konkurenata i drugih trećih strana dovode do gubitka koji mogu imati ozbiljan i potencijalno razoran utjecaj na bilancu privatnog društva.

Kako razvoj globalnih trendova utječe na izloženosti menadžera?

Globalni trendovi imaju jak utjecaj na upravljački proces menadžera te u tom kontekstu dolazi do razvoja novih rizika. Brojni sektori su pod pritiskom zbog poremećaja u lancu opskrbe uslijed COVID-19, promjena ponašanja potrošača, konkurencije, potraživanja povezanih s izazovima likvidnosti, restrukturiranja, stečaja. Raspon izloženosti s kojima se suočavaju menadžeri veći je nego ikad prije, regulatorni zahtjevi sve su složeniji, a njihovo korporativno upravljanje je pod stalnim svjetlima reflektora. Današnji menadžeri suočeni su i s rastućim rizikom od sudskih sporova i aktivizma s aspekta klimatskog rizika, s odštetnim zahtjevima vezanim uz zapošljavanje, iz transakcija spajanja i preuzimanja (M&A), GDPR kazni, zahtjeva povezanih s inicijalnom javnom ponudom dionica (IPO) i mnogim drugim rizicima. S promjenama tržišta i sve raznovrsnijim rizicima, presudna je prilagodba strukture programa osiguranja menadžera. Važno je angažirati iskusnog brokera koji će vam pomoći da bolje razumijete trendove i koji će se usredotočiti na sve aspekte izloženosti i kreirati vam adekvatnu osigurateljnu zaštitu.

New Report

Close