Svijet novca
podaci hanfa-e

Imovina domaćih fondova pada, uplate rastu

Ukupna neto imovina investicijskih fondova iznosila je 16,5 milijardi kuna što je za 348,4 milijuna kuna manje u odnosu na prethodni mjesec.

Poslovni.hr
27. listopad 2022. u 22:02
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Domaći investicijski fondovi i dalje bilježe rast uplata, unatoč smanjenju njihove imovine u rujnu, pokazuju podaci iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). U rujnu su poslovala ukupno 94 UCITS fonda, jedan više nego u prethodnom mjesecu jer je počeo s radom još jedan fond iz kategorije “ostalih”. Ukupna neto imovina investicijskih fondova iznosila je 16,5 milijardi kuna što je za 348,4 milijuna kuna manje u odnosu na prethodni mjesec.

I dalje je zadržan pozitivan predznak ukupnih mjesečnih neto uplata u fondove, koje su u rujnu iznosile 71,0 mil. HRK, i to opet najvećim dijelom zbog pozitivnih neto uplata u UCITS fondove iz kategorije ostali (115,9 milijuna kuna). Negativne mjesečne neto uplate ostvarili su dionički fondovi (-27 milijuna kuna), mješoviti fondovi (-17,8 milijuna kuna) i napajajući fondovi (-2,7 milijuna kuna), dok su obveznički fondovi ostvarili pozitivne neto uplate od 2,5 milijuna kuna.

Neto imovina obvezničkih fondova na kraju rujna činila je 65,3 posto neto imovine svih UCITS fondova, dok su imovine dioničkih i mješovitih iznosile 11,5 %, odnosno 6,4 % neto imovine. U rujnu su sve vrste fondova zabilježile negativan prosječni imovinom ponderirani mjesečni prinos i to: dionički -6,6, napajajući -5,4, mješoviti -4,9, ostali -3,4 i obveznički -1,7 posto.

New Report

Close