Svijet novca
vrhunac popularnosti

Ćaskanje Paris Hilton označilo kraj NFT ere

Ukupan promet u segmentu nezamjenjivih tokena, od vrhunca evidentiranog u rujnu prošle godine do danas, pao je za čak 95 posto.

Mario Gatara
27. listopad 2022. u 22:02
Foto: Reuters

Na vrhuncu popularnosti, NFT segment kripto tržišta bilježio je više od sto milijardi dolara mjesečnog prometa, no tržište digitalnih umjetnina i kolekcionarskih trofeja u međuvremenu se potpuno ohladilo, ostavši bez masovne potpore brojnih oportunista koji su tražili veću budalu.

Osim što je kod velikog broja gledatelja izazvao silnu nelagodu i osjećaj srama, prizor u kojem Jimmy Fallon i Paris Hilton neobavezno ćaskaju o kripto zajednici, samo da bi se mogli pohvaliti vrijednim “majmunskim” akvizicijama, po svoj je prilici označio i kraj NFT ere. Ili u nešto lošijem scenariju, za slučaj da se NFT fenomen nekim čudom ipak vrati u život, barem kraj podulje, euforijom nabijene faze koja će u povijesti ostati zabilježena kao razdoblje nevjerojatnog obilja i obijesti. Baš kako su to prikladno demonstrirali Fallon i njegova gošća.

Majmunska posla se, naravno, odnose na čuvenu NFT kolekciju pod nazivom Bored Ape Yach Club, koja je mjesecima žarila i palila kripto svemirom, u velikoj mjeri zahvaljujući odlično odrađenom marketingu, mahom uz svesrdnu pomoć televizijskih, sportskih i inih zvijezda (riječ je o doista dugom popisu poznatih imena).

Potamnjeli statusni simbol

Za one posve neupućene, iza akronima NFT krije se termin “non-fungible token” koji je najlakše usporediti sa sličicama, poštanskim markama, Pokemon kartama ili kojekakvim drugim kolekcionarskim predmetima. S tom razlikom što je sličicu cool majmuna u digitalnom obliku nemoguće posjedovati; desnim klikom miša je doslovno svatko može pospremiti na svoje računalo. Ključna razlika je, međutim, u digitalnom certifikatu u obliku zapisa na blockchainu, koju glasi na legitimnog vlasnika NFT-a (otuda i ono “non-fungible”, ili u prijevodu – nepromjenjiv). Do te je potvrde, a usput i sličice, najčešće moguće doći samo transakcijom u nekoj od kriptovaluta, što objašnjava čvrstu vezu između NFT-ova i kripto eko-sustava.

Što je onda NFT? Najkraći bi odgovor bio – statusni simbol. Baš poput Rolexa, skupih odijela i još skupljih automobila. Ako je u početku i bilo kakvih nedoumica, u ožujku prošle godine ih je otklonila aukcija na kojoj je Christie’s prodao uradak pod nazivom “Everydays: The First 5000 Days” (autora umjetničkog imena Beeple) za gotovo 70 milijuna dolara, označivši početak groznice iza koje stoji uistinu nevjerojatna statistika, obilježena trgovinom teškom – milijardama dolara.

A spomenuti isječak iz večernjeg showa s početka priče ubrzo je postao viralan, pa makar i uz opasku kako je riječ o odličnom primjeru neukusa i loše reklame. Rezultate je, međutim, nemoguće osporiti: neposredno nakon emitiranja (početkom siječnja), cijena tokena iz Bored Ape Yacht Club kolekcije (broji ukupno 10 tisuća unikantnih NFT-ova) dramatično je porasla. Fallon je svoj primjerak (#599) nabavio po cijeni od 216.000 dolara, dok je već početkom svibnja njihova prosječna cijena premašila 400.000 dolara. Pritom su pojedini primjerci (visoko plasirani na skali raritetnih obilježja) dosezali i cijenu od vrtoglavih tri milijuna dolara.

100 tisuća

dolara nudi se trenutno za popularnu kolekciju BAYC

Nakon toga je svjetlo dana ugledala i Mutant Ape Yacht Club kolekcija, kojom je kvartet autora okupljenih u kolektivu Yuga Labs potvrdio status iznimno cijenjenog branda, privukavši milijune dolara venture capital fondova. Kvartet je iznjedrio cijelu nisku proizvoda, među kojima se, kako to obično biva, našao i APE coin, novčić koji je trebao dodatno kapitalizirati enormnu popularnost kripto kolektiva. Bio je to, međutim, posljednji pozitivan iskorak unutar negativnog trenda koji se lako mogao zamijetiti na krivulji ukupnog prometa. Danas se za primjerke iz BAYC kolekcije nudi nešto manje od 100.000 dolara, što je, barem u aktualnim okvirima, još uvijek jako, jako puno. Istodobno, APE žeton je krenuo nizbrdo, utabanim stopama tisuća drugih rivala koji su redom gubili na cijeni tijekom razdoblja poznatijeg pod etiketom kripto zima (očita aluzija na popularnu seriju Igra prijestolja).

Duboka korekcija

U usporedbi sa šarenim majmunima, za većinu drugih NFT-ova se teško može reći da drže cijenu: prodaja je drastično splasnula, kao, uostalom, i interes za kojekakve kripto instrumente, zaokretom u režiji američke središnje banke koji je evidentno obeshrabrio špekulante i isprovocirao duboku korekciju na financijskim tržištima širom svijeta. To, doduše, ne objašnjava u potpunosti poražavajuće rezultate u kategoriji ostvarenog prometa, budući je ether (jedna od najpopularnijih kriptovaluta) u nepunih godinu dana zabilježio pad od oko 70%, dok je ukupan promet u NFT segmentu, od vrhunca evidentiranog u rujnu prošle godine do danas, pao za čak 95%. Pored prikazanog grafikona, možda još očitiji signal pada popularnosti jest činjenica da su u međuvremenu skupi kolekcionarski trofeji naprosto skliznuli u drugi plan; brojne zvijezde su ih nekoć ponosno lijepile uz svoje avatare na društvenim mrežama, a danas ih se potiho odriču, zbog čega je već pomalo deplasirano NFT zvati statusnim simbolom (kakav je nekoć bio).

Ranije spomenuti Beeple, koji je aukcijom postigao svjetsku slavu, u suradnji s Madonnom u svibnju JE plasirao tri NFT-a čija se prodajna cijena kretala između 136 i 346.000 dolara. Bila je to najava potpunog kraha tržišta koji je samo potvrdio pokušaj prodaje NFT-a iskovanog iz prvog tweeta jednog od osnivača društvene mreže Jacka Dorseya (kada su NFT-ovi u pitanju, samo je mašta granica). Dotični je NFT, također u ožujku prošle godine, prodan za 2,9 milijuna dolara, no godinu dana kasnije, nova je aukcija poništena jer je najviša pristigla ponuda iznosila tek mizernih 14.000 dolara.

90 posto

smanjen je broj kripto novčanika aktivnih u NFT segmentu

Masovna histerija je očito splasnula, a koncept “veće budale”, kako je kripto bajku svojedobno okarakterizirao Bill Gates, aludirajući na tezu kako su mnogi u tu priču ušli samo kako bi pokušali naći još veću budalu i na krilima euforije skuplje preprodati traženu robu, naprosto više ne funkcionira. Gatesu se svašta može prigovoriti, ali konstataciju da ne vidi kako “skupe sličice majmuna mogu dramatično poboljšati svijet u kojem živimo” svakim je danom sve teže pobiti. I uz Elona Muska, koji se svojedobno narugao NFT maniji, očito je dijeli sve više nekadašnjih poklonika, jer je uz rasprostranjeni pad cijena drastično smanjen (za gotovo 90%) i broj kripto novčanika koji su još uvijek aktivni u NFT segmentu kripto tržišta.

Oni malobrojni, koji se još uvijek nadaju nekakvoj renesansi tržišta, propuštaju uvidjeti kako NFT nije vezan uz nekakvu inherentnu vrijednost, već se cijena derivira izravno iz potražnje. A potonje jednostavno više – nema. Unatoč umjetnim pokušajima održavanja tržišta na životu putem zabranjene prakse wash tradinga i sličnim manipulacijama.

Šteta što još nitko nije javio tu novost Damienu Hirstu, najbogatijem živućem britanskom umjetniku, koji je odlučio spaliti tisuće svojih slika iz projekta “The Currency” i ovjekovječiti ritualno uništavanje u digitalnom obliku, kreacijom NFT kolekcije. Dosad je uspio pobrati tek salve – kritika.

New Report

Close