Svijet novca
štednja

Budućnost donosi personalizirana životna osiguranja

Svi želimo točno određene karakteristike zaštite i št ednje kroz različite faze života u kojem se nalazimo.

Monika Brzović
26. listopad 2023. u 22:02

Štednju kao ključni instrument financijske sigurnosti potrebno je diversificirati po principu “ne stavljati sva jaja u jednu košaricu”. Gledajući tako, životno je osiguranje jedno od optimalnih načina štednje zbog specifičnosti koje daje i može objediniti u jednom proizvodu osiguranja od rane mladosti do kasnije dobi.

To je idealna zaštita koja štiti od posljedica neželjenih događaja, te se time osiguranje života promiče u potrebu. Često donosimo odluku o kasko osiguranju novog vozila, dok se osiguranje života zanemaruje. Koristim usporedbu jer nas te situacije štite od mogućeg budućeg gubitka, te smo kao pojedinci skloni lakšem vrednovanju osiguranja stvari nego osiguranju budućnosti i vlastitih života.

Radeći u industriji 27 godina često sam se srela sa situacijama u kojima je osiguranje života pomoglo obiteljima u teškim trenucima. Time sam se uvijek osjećala ponosno što radim u ovakvoj branši.

Dugoročni način štednje

Osim ugovaranja osiguranja života od raznih nepredvidivih okolnosti, u osiguranju života može se štedjeti tijekom godina i tako osigurati potrebni dodatni prihod za mirovinu ili prihod za neku drugu buduću namjenu za koju želimo štedjeti, kao što je školovanje djeteta.

Ta komponenta štednje životnog osiguranja je jedinstvena na financijskom tržištu jer nam daje mogućnost ugovaranja na dugi rok jer nema sličnih dugoročnih načina ciljane štednje, što je posebnost osiguranja. Uz takvu dugoročnost nameće se pitanje što je garancija klijentima da štednja neće propasti.

Bitno je navesti da su društva za osiguranje strogo nadzirana i regulirana, imaju visokoobrazovane stručnjake koji osiguravaju da u svakom trenutku ima dovoljno kapitala da bi se mogle pokriti sve buduće ugovorene obveze prema klijentima, te su ta sredstva klijenata posebno zaštićena. To čini sigurnost naših ulaganja još većom.

Isto tako, osiguranja života se mijenjaju kroz vrijeme. Kroz povijest imala su različite faze ovisno o kretanjima na financijskom tržištu. Na osiguranje života značajno su utjecale okolnosti niskih kamatnih stopa na štednje koje su trajale nekoliko godina budući da takva osiguranja traju deset, dvadeset i više godina. Kada ugovorite točno određene uvjete osiguranja života, oni su nepromjenjivi, što je odlično za klijente s jedne strane, a s druge stvara obvezu osiguranja u ostvarivanju takvih obećanja, bez obzira na okolnosti koje mogu nastupiti tijekom vremena.

To se posebno osjetilo kod životnih osiguranja u proteklih pet godina u Hrvatskoj, a proteklih deset godina u zapadnoeuropskim zemljama. Sva društva za osiguranje su morala biti dobro kapitalizirana i solventna prema zahtjevnoj europskoj regulativi, što je utjecalo na rezultate poslovanja, koji su često išli na štetu dioničara, dok su klijenti ostali zaštićeni.

Štednja u osiguranju ipak se prilagođava svim okolnostima.

Društva za osiguranje su tradicionalna industrija, te se inovativne ponude životnog osiguranja i štednje i digitalizirane ponude značajno sporije primjenjuju. Upravo iz tih razloga i mi u Groupama osiguranju stalno radimo na stvaranju temelja za inovativne proizvode. Inovativnim pristupom želimo široj zajednici približiti informacije o financijama, štednji i istovremenoj zaštiti osiguranja. Današnje ugovaranje mora ići u smjeru inovativnih rješenja uz elektronski potpis, što još nije omogućeno zakonskom regulativom u Hrvatskoj.

Tom će se promjenom digitalizacija osiguranja života u pravom smislu riječi osjetiti i time će se omogućiti da se na svim prodajnim mjestima osiguramo na jednostavan način.

Kroz sva razdoblja

Svi želimo točno određene karakteristike zaštite i štednje kroz različite faze života u kojem se nalazimo. Želimo naš ugovor mijenjati ovisno o promjeni u našem životu, od studentskih dana do prvog zaposlenja kad su odvajanja pojedinca objektivno manja. Potom se želimo prilagoditi fazi kad se zaštita želi povećati radi zasnivanja obitelji i djece i kredita za koje smo se odlučili. Napredovanje na poslu nam omogućuje da se i štednja poveća. Tada kao roditelji ili eventualno bake i djedovi žele početi štedjeti za školovanje naše djece. Nakon radnog vijeka se ušteđena sredstva mogu koristiti za isplatu dodatne mirovine kao dodatnog izvora prihoda u trećoj dobi. Znači, osiguranje nas može pratiti kroz sva naša razdoblja života uz personaliziranu ponudu, koja podržava održiva ulaganja i održivo poslovanje.

Moram navesti i čestu činjenicu da je neizvjesnost buduće mirovine u rukama svakog od nas i najbolje se osloniti na sebe i napraviti iskorak odlukom o cjeloživotnoj štednji s manjim iznosima koje kroz vrijeme nećemo financijski niti osjetiti.

5 godina

vrijeme je ulaganja u GO INVEST proizvod Groupama osiguranja

Štednja u osiguranjima može imati garancije štednje uz osiguranje života, te smo upravo takav jedan proizvod ponudili u Groupama osiguranju, GO INVEST na pet godina s garancijom štednje. Riječ je o idealnom rješenju za zaposlene i one koji aktivno razmišljaju o budućim financijskim koracima jer pruža povećanje vrijednosti imovine. Sigurnost “GO INVEST-a” leži u činjenici što se na kraju isteka garantira prinos.

Demografska situacija i sve dulji životni vijek nam nameću potrebe za ovakvom vrstom osiguranja, kako bi imali bezbrižniju financijsku situaciju u našoj trećoj dobi. Iz tih razloga, kao i posvećenosti klijentima, prilagodbi njihovim personaliziranim potrebama te razvojem inovativnih proizvoda, Groupama osiguranje, ali i cijela Groupama Grupa, koja je na globalnoj razini prisutna više od stoljeća, bilježe stalni rast u iznosima premija i broju osiguranika s ciljem da pomogne što većem broju ljudi da s pouzdanjem izgrade svoje živote.

New Report

Close