Inovacije u industriji
Addiko banka

Brz i jednostavan proces odobrenja kredita

Za uredno poslovanje vrijeme je najvrjednija valuta.

PD VL native tim
14. srpanj 2022. u 22:02
Foto: Nenad Mećava, direktor Poslovanja s klijentima Addiko banke

U hektičnom poslovnom okruženju, inflaciji i užurbanoj svakodnevici, vrijeme je najvrjednija valuta. Stoga je filozofija brzine, jednostavnosti i transparentnosti i to bez skrivenog “ali” često neprocjenjiva građanima i poduzetnicima. Imajući to na umu, u Addiko banci napravili su novi iskorak: ne žele imati cijelu lepezu bankarskih proizvoda već su se strateški odlučili postati specijalistička banka. Nakon inovativnih rješenja kojima je promijenila pravila igre na tržištu te učinila dostupnim jednostavne i brze kredite ne samo za potrošače, već i za male poduzetnike, Addiko danas ponovno iznenađuje tržište jedinstvenom strategijom.

”Želimo biti najbolji u onome što radimo, zbog čega smo Addiko transformirali u specijalističku banku. Građanima te malim poduzetnicima donosimo brz i jednostavan proces odobrenja kredita, potpomognut digitalnim rješenjima”, poručuju iz Addiko banke. “Kao stručnjaci za potrošačko kreditiranje i financiranje malih poduzetnika, zastupamo brzinu i fleksibilnost i tu smo uz naše klijente u situacijama kada im je potreban dodatan poticaj”, pojašnjavaju što to konkretno znači klijentima.

Obrtna sredstva 

Dosadašnje iskustvo govori da mali i srednji poduzetnici u banku dolaze tražeći brze i jednostavne kredite za koje nisu potrebni čvrsti instrumenti osiguranja već samo zadužnica vlasnika. Oko 95 posto svih poduzetnika u Hrvatskoj pripada segmentu malih poduzetnika, kojima će većina ‘tepati’ da su kralježnica gospodarstva jer zapošljavaju najveći broj radnika. Mnogi često zanemaruju da mali poduzetnici, fokusirani na svoje poslove i u kojima je vlasnik često i menadžer, prodaja, telefonska sekretarica, nabava i direktor ljudskih resursa (i sve ostalo), nemaju vlastiti odjel računovodstva i financija. Zbog toga im je uobičajena procedura obrade kredita koja se traži za pravne osobe složen i naporan proces. “U Addiko banci razumijemo njihove potrebe i izlazimo im u susret vrlo brzim rješenjima za financiranje. Prošle godine smo uveli jednostavan, visokoautomatiziran proces odobrenja kredita za mikropoduzetnike u kojem za određene limitirane iznose dokumentacija uopće nije potrebna te klijenti sve rješavaju u najkraćem mogućem roku te unutar dva dana dobivaju sredstva na račun”, kažu u toj banci.

Foto: Addiko banka

”Možemo reći da mali poduzetnici najčešće traže podršku kod financiranja za obrtna sredstava, za financiranje zaliha u slučaju potrebe nabave veće količine po povoljnoj cijeni, za postizanje rabata kod nabave veće količine, kao i za premošćivanje perioda do naplate potraživanja od kupaca. Općenito, za sve investicije koje vlasnik ne može financirati sam, a realizaciju želi što prije”, raščlanjuju u Addiku.

U Addiko banci naglašavaju da dostupniji kreditni proizvod (uz činjenicu da ga je moguće brzo i jednostavno ostvariti) uključuje brzu, ali i temeljitu provjeru kreditnih kriterija u cilju što odgovornijeg kreditiranja. “Štoviše, osim odgovornog kreditiranja, banka prepoznaje važnost financijske pismenosti te se strateški opredijelila za aktivno sudjelovanje u inicijativama koje podižu financijsku pismenost građana kako bi sigurno i informirano upravljali osobnim i poslovnim financijama”, kažu. Zato se Addiko posljednjih godina uključio u različite projekte u suradnji sa nizom edukatora na tom području, poput Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje.

Mnogo poduzetnika nema potrebna financijska znanja i ne razumiju financijska izvješća, financijsko planiranje ni budžetiranje.

Financijske vještine

Kad poduzetnici govore i razumiju jezik računovodstva i financija tada razumiju svoje poslovanje. Osnovna računovodstvena znanja i vještine bitni su, a posebno u kriznim vremenima i kada se započinje s novim poslom. Osnove financijskih izvještaja nisu teške za razumijevanje i nisu znanstvena fantastika. Projekt “Upoznaj svoje poslovanje” demistificira ove stručne pojmove i omogućava lako usvajanje terminologije financija i računovodstva.. Jednostavna i razumljiva objašnjenja o tome kako upravljati novcem poduzetnicima i vlasnicima poduzeća pomažu savladati temeljna financijska znanja, pokazujući im kako “govoriti jezikom brojeva” te implementirati financijske podatke u svakodnevne poslovne odluke. Dostupna su na internetskoj stranici Addiko banke www.addiko.hr/poduzetnici-financijska-pismenost/.

”Kako bi se još više približila klijentima, Addiko banka je uvela i osvježenu tržišnu komunikaciju. Naš novi brend karakter, hrčak Oskar, i novi slogan “Vaš prvi izbor za brze kredite” od sada su glavni pokretači komunikacije o specijalističkoj strategiji Addiko banke. Oskar je netipični hrčak koji ne sakuplja, nego daje, i koji prolazi kroz ljudske situacije. Njegova misija je slušanje klijenata i zagovaranje njihovih potreba. Uvjeren je da ljudi cijene dodatni poticaj u svakodnevnom životu”, kažu nam u Addiku.

New Report

Close