Zeleno gospodarstvo
Beč na ‘dva kotača’

Biciklističkom ofenzivom brže do ciljeva klimatske neutralnosti

Glavni grad Austrije u biciklističku mrežu do 2025. planira uložiti 100 milijuna eura
Poslovni.hr
30. ožujak 2023. u 21:59

Od početka ‘velike biciklističke ofenzive’ prošle je godine u Beču izgrađeno 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture. Austrijska metropola ove godine planira oboriti rekord i izgraditi dodatnih 20 kilometara biciklističke mreže.

Kako bi biciklistička infrastruktura bila u skladu s ciljevima postizanja klimatske neutralnosti do 2040., Beč u biciklističku mrežu do 2025. planira uložiti 100 milijuna eura. Samo prošle godine uloženo je 26 milijuna eura.

Proširenjem i dogradnjom biciklističkih staza Bečani dobivaju dodatan razlog zbog kojeg bi se u svakodnevici i u slobodno vrijeme odlučili za ekološki prihvatljiv način prijevoza. Riječ je o dosad najvećem projektu proširenja biciklističke mreže.

Čak 70 posto novih dionica odnosi se na biciklističke i pješačko-biciklističke staze, 15 posto otpada na prave biciklističke staze, 64 posto projekta uključuje novu infrastrukturu (proširenje i dogradnja staza), a 36 posto postojećih staza poboljšat će se i optimizirati. Tako će se u 4. bečkom okrugu Wieden u ulici Argentinierstraße, koja je inače jako prometna upravo zbog svog položaja jer vodi od centra grada do Glavnog željezničkog kolodvora pa sve do ruba grada prema Donjoj Austriji, automobilski promet smiriti, a ulica će postati prikladnija za biciklistički i pješački promet.

Ulica je duga devet kilometara, a 2022. zabilježeno je više od milijun biciklista koji su njome vozili. Osim toga, Argentinierstraße će se dodatno ozeleniti kako bi bila još ugodnija za boravak.

Prošle godine započela je i izgradnja biciklističkih staza u 22. okrugu Donaustadtu, koje će do kraja godine brojiti ukupno 14 kilometara. U njih spada i 3,5 metara široka dvosmjerna staza uzduž koje će se posaditi gotovo 200 stabala koje će prolaznicima pružati hlad u ljetnim danima. Prva bečka “mega” biciklistička staza povezivat će središte grada s Donaustadtom.

New Report

Close