Sinergijom ulaganja javnog i privatnog sektora do turističkog procvata

Autor: PD i VL native tim , 02. svibanj 2018. u 22:00
Međimurje Cyclist Welcome jedan je od najpoznatijih brendova

U posljednjem desetljeću turizam Međimurja kontinuirano raste po prosječnoj stopi od 16%, čime je postalo jedno od najkonkurentnijih u kontinentalnoj Hrvatskoj.

U zadnjih desetak godina, turizam Međimurja kontinuirano raste po prosječnoj stopi od 16%, čime je postalo jedna od najkonkurentnijih turističkih destinacija kontinentalnog dijela Hrvatske. Razvoj turizma rezultirao je i povećanjem izravnih i neizravnih ulaganja u turizam u privatnom i javnom sektoru. Ona se kreću u visini od oko 40 milijuna eura i u samom su vrhu kada se promatra kontinentalni turizam u Hrvatskoj.

Međimurski javni sektor do sada je kroz različite turističke projekte povukao više od 10 milijuna eura sredstava iz EU fondova. Turistička vizija usvojena je Masterplanom razvoja i Strateškim marketing planom turizma Međimurske županije do 2020. godine. U njoj se Međimurje prepoznaje kao visoko poželjna destinacija dinamičnog i zdravog odmora koja aktivnim i znatiželjnim posjetiteljima nudi iskustva wellnessa i sporta, učenja i zabave, fine hrane i vina, bogate kulture i očuvane prirode. Sljedeći navedenu viziju pod sloganom ‘Međimurje u pokretu’ to je područje do sada nagrađivano kao dvostruka Europska destinacija izvrsnosti, za održivi ruralni turizam i lokalnu gastronomiju, švicarskom turističkom nagradom STA, a u svibnju ove godine Međimurska županija bit će, kao prva hrvatska regija, primljena i u članstvo mreže za gastronomiju Svjetske turističke organizacije.

Posavec

Imamo odgovornost da rezultati ostanu pozitivni i budu još bolji.

Turističke atrakcije
“Međimurje se pozicioniralo kao poželjna i visokokvalitetna turistička destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma. Naši najpoznatiji brendovi su svakako Međimurje Cyclist Welcome, Međimurski zlatni gurman i Međimurska vinska cesta jer su prepoznati i prihvaćeni od gostiju, a kao primjere dobre prakse prihvaćaju ih i drugdje u Hrvatskoj, a susjedi iz Mađarske uskoro uvode naš CWQ kao standard kvalitete za cikloturizam. Svakako treba istaknuti i to da je Turistička zajednica Međimurske županije daleko najuspješnija turistička zajednica u Hrvatskoj u povlačenju europskih sredstava za razvoj turizma. Naravno ovakvi rezultati su mogući samo uz odličnu suradnju svih partnera iz javnog i privatnog sektora što govori i o kvalitetnom upravljanju destinacijom”, ističe Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Uz kulturno-povijesne znamenitosti, najznačajnije atrakcije na kojima Međimurje gradi svoju turističku ponudu su visoko očuvana bioraznolikost područja uz rijeke Muru i Dravu koji su dio Regionalnog parka prirode Mura-Drava i UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere, termalni izvori u Toplicama Sveti Martin čija je kvaliteta voda jednaka onoj iz čuvenog Baden Badena, velikoj raznovrsnosti modernih sportskih objekata za rekreativce i priprema za vrhunske profesionalce, domaćoj, zdravoj hrani koja se nudi u višestruko nagrađivanim restoranima okupljenim pod brendom Međimurski zlatni gurman i svjetski nagrađivanim vinima koja se nude u četrdesetak lijepo uređenih kušaonica na Međimurskoj vinskoj cesti.

Važnost međusobne suradnje
“To je naravno rezultat sinergije ulaganja javnog i privatnog sektora, ne samo u turističku infrastrukturu nego i u stvaranje novih proizvoda i sadržaja dodanih vrijednosti. Sama županija kroz svoje programe potpora i rad županijske turističke zajednice potiče stvaranje novih turističkih proizvoda i podizanje kvalitete pružene usluge. To je posebno vidljivo u gornjem Međimurju u vinskim kućama gdje se uređuju kušaonice za prihvat gostiju, ali se na obiteljskim gospodarstvima sve više grade i smještani kapaciteti. Ono što je posebno važno za istaknuti je da svi ti novi i stari ponuditelji shvaćaju važnost međusobne suradnje kako bi gostu pružili cjeloviti doživljaj”, kaže Sandra Herman, zamjenica župana i predsjednika Turističke zajednice.

Najbolji primjer toga, ističu u županiji, su Terme Sveti Martin kao glavni generator razvoja turizma, a koje već nekoliko godina imaju sklopljenu suradnju s dvadesetak poljoprivrednih proizvođača te svojim gostima svakodnevno serviraju hranu spremljenu od lokalnih i svježih namirnica. Njihov primjer sve više prate i drugi ugostiteljski objekti.

Herman

Potičemo stvaranje novih turističkih proizvoda i podizanje kvalitete.

“Osnova koncepta je naša vizija da postanemo ‘Svijet zdravih užitaka’ i to kreiranjem platforme za promjenu ponašanja naših gostiju ka zdravijem stilu življenja. Bazni koncept platforme je smanjenje oksidativnog stresa, tj. procesa starenja i to kroz elemente fizičke aktivnosti, prehrane i kultivacije uma. Uključujući domaće OPG proizvođače u sustav kratkih lanaca nabave, implementacijom visokotehnoloških sustava dijagnostike, uvođenjem programa mindfulnessa i cijelog seta fizičkih aktivnosti, omogućavamo gostu da u atmosferi resorta koji se nalazi u prirodi punoj negativnih iona, promjeni svoje obrasce ponašanja i napravi kvalitetne životne promjene. Osnovni prirodni resurs koji koristimo je termo-mineralna voda čija su svojstva iznimno ljekovita”, ističe Branimir Blajić, generalni menadžer Lifeclass Termi Sveti Martin.

Ulaganje u mlade stručnjake
Međimurje je danas moderno uređena i organizirana županija visoke društvene i poslovne kulture života. Inovativnost i poduzetnost ogledaju se u razvijenom obrtu, malom, srednjem i velikom poduzetništvu te tvrtkama koje svoje rezultate mjere postignućima rame uz rame s međunarodnom konkurencijom.

Grula

Najuspješnija smo turistička zajednica po povlačenju EU sredstava.

“Da dobro radimo višestruko je prepoznato i na europskoj poslovnoj karti. Prestižni fDi magazine Financial Timesa uvrstio je nedavno Međimurje u TOP 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija. Naravno, sva priznanja koja smo dobili ujedno sa sobom donose odgovornost da gospodarski rezultati ostanu pozitivni i budu još bolji, ali i poticaj da se još više usmjerimo prema našim radnicima, njihovom dostojanstvu i jednom nastojanju da Međimurke i Međimurci koji su vrlo produktivni, motivirani i savjesni, imaju i europska primanja za svoj rad”, smatra međimurski župan Matija Posavec.

U županiji su svjesni da nema razvoja bez mladih stručnjaka, pa se iznimno trude poticati i podizati kvalitetu kadrova, posebice u turizmu, kroz srednjoškolske programe i programe Međimurskog veleučilišta.

New Report

Close