Nekoliko desetaka obrtnika i OPG-ovaca predstavilo svoje proizvode

Autor: PD i VL native tim , 01. svibanj 2018. u 22:01
Moglo se pronaći sve - od nakita, domaćih proizvoda od lana, heljde, meda, preko češnjaka do različitih suvenira/Damir Špehar/PIXSELL

Nerijetko smo na sajmovima, to je izvrstan način za upoznati se pobliže s publikom te im iz prve ruke prezentirati naše proizvode, kažu supružnici Barišec.

Na središnjem koprivničkom Zrinskom trgu u subotu je održano još jedno izdanje festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova Moja poduzetna Hrvatska koji su prije tri godine s ciljem popularizacije proizvoda hrvatskih obrta i OPG-ova pokrenuli Styrijini brendovi Poslovni dnevnik i Večernji list.

Paralelno s festivalom poduzetništva odvijao se i bogati program koji je Koprivnica svojim građanima već tradicionalno poklonila za ovaj produženi vikend, a koji je uključivao i sajam cvijeća te nekolicinu večernjih koncerata, sve do samog praznika rada. Najprometnija točka subotnjeg festivala bio je izložbeni dio u sklopu kojega je nekoliko desetaka vrijednih obrtnika i OPG-ovaca predstavilo svoje proizvode. Na štandovima se tako moglo pronaći 'od igle do konca', ili točnije od unikatnog nakita, domaćih proizvoda od lana, konoplje, heljde, meda, preko češnjaka do različitih suvenira.

Među njima su bili i Slaven Barišec i supruga Martina Barišec iz okolice Ivanić – grada koji su prije nekoliko godina pokrenuli obrt 'Samo ljuto!' za uzgoj 25 vrsta chili paprika koje, kažu, pretvaraju u najbolje 100 posto prirodne domaće ljute umake. "Nerijetko smo na sajmovima, to je izvrstan način za upoznati se pobliže s publikom te im iz prve ruke prezentirati naše proizvode. Inače surađujemo i s objektima brze prehrane, a imali smo i nekoliko upita za trgovine bio-proizvodima. Na taj ćemo se korak vjerojatno odlučiti nakon realizacije planiranog povećanja kapaciteta za još tisuću kvadrata nasada", u razgovoru nam je pojasnio Slaven Barišec. Soje suvenire i rukotvorine predstavila je vlasnica obrta Coprnica iz Bresta Pokupskog Slavica Đunđuš koja kaže da je zadovoljna svime te da joj je žao što izložbeno – prodajni dio nije trajao još i duže.

"Voljela bih da se nastavilo dalje i u popodnevnim te predvečernjim satima. Kotizacije za sajmove ovog tipa poprilično su visoke, a takve aktivnosti nama malim proizvođačima zaista znače mnogo. Zbog financijskih izdataka ne možemo ići na sve sajmove koje bismo željeli, a ne trebam ni govoriti koliko su važni za prezentaciju i istraživanje tržišta", komentirala je Đunđuš. Vlastiti je posao, kazala nam je, pokrenula prije nešto više od godine dana nakon što je ostala bez posla. Među kupcima je poznata po spajanju prirodnih i ukrasnih materijala te izradi figurica, pregača, stolnjaka, ukrasa od lavande te drugih sitnica koje uljepšavaju brojne domove. "Uz pomoć poticaja za samozapošljavanje svoj sam hobi pretvorila u posao", dodala je na kraju.

Da je Moja poduzetna Hrvatska tip sajma baš za predstavljanje unikatnih radova, potvrdili su i iz udruge Kis sa sjedištem u Zagrebu iz koje kažu da se radi o kvalitetnoj platformi za prezentaciju proizvoda te razmjenu iskustva s kolegama iz kreativnog sektora. Naši su sugovornici, uz to, najavili i da će se priključiti novom izdanju Moje poduzetne Hrvatske koja će se uskoro održati u Čakovcu. 

Kao i protekle dvije godine, u sklopu festivala poduzetništva održana je i edukativna kulinarska radionica za djecu na kojoj je poznati hrvatski chef Branko Ognjenović najmlađe podučio kako samostalno pripremiti zdrav obrok. "Djeci želimo približiti važnost redovitog doručka. Prije svega, nastojimo ih nagovoriti na konzumiranje što je moguće više povrća te korištenje zdravih alternativa kao što su sirni namazi umjesto majoneze. Pažnju im usmjeravamo i na vizualni identitet hrane, što im se posebno svidjelo jer ipak svi pola obroka prvo jedemo očima", komentirao je Ognjenović. 

Također, poznati je kuhar upriličio i još jedan gastro show u sklopu kojega je pripremljeno 500 porcija tradicionalnih i većini omiljenih krpica sa zeljem uz koje su poslužene i kobasice. Ta mogućnost da ljude okusima vrati u njihovo djetinjstvo ujedno je i dio motivacije zbog koje se priključio festivalu poduzetništva, kazao je.

U proteklim izdanjima ove izložbeno-prodajne manifestacije chef Ognjenović je tako zaista velik broj ljudi oduševio pristupom koji podrazumijeva spajanje tradicije i inovativnosti te stavljanjem hrvatske gastronomske ponude u prvi plan. Također, u jednom od ranijih razgovora Ognjenović je istaknuo i da su priredbe ovog tipa dobar način kako mlađim generacijama pokazati da posao kuhara može biti itekako zanimljiv, a k tome još i zabavan – sve u kontekstu veće popularizacije strukovnih i obrtničkih zanimanja. Da je tomu zaista tako te da se trud i rad isplate pokazuje i Ognjenovićeva laskava titula World Master Chefa. 

Više od dva sata dobre glazbe u Koprivnici

Večernji su sati pak bili rezervirani za dvosatni nastup jednog od najpopularnijih domaćih bendova, Leteći odred koji je na sceni prisutan preko 25 godina. Za to su vrijeme snimili devet studijskih albuma, osvojili mnoštvo nagrada kao što je Dora, devet nagrada Hrvatskog radijskog festivala, nakon čega su uslijedila i priznanja kanala Croatian Music Television (CMC) te brojna druga. S obzirom na to da su svojim pjesmama obilježili dobar dio djetinjstva današnjih milenijalaca, ne iznenađuje da su oni te subotnje večeri i ispunili redove na nastupu. Hitovi kao što su Sanjao sam moju Ružicu, Od Prevlake do Dunava, Večeras je dušo rođendan tvoj, Priznaj mi – samo su dio repertoara na koji publika ni u Koprivnici nije mogla ostati ravnodušna nakon što su se osnivač Letećeg odreda Denis Dumančić i bend popeli na pozornicu.

New Report

Close