Troškovi transformiranja elektroenergetskih mreža samo u Europi iznosit će najmanje 2 bilijuna američkih dolara u sljedećih 30 godina

Autor: Objava za medije , 09. lipanj 2021. u 10:46
Foto: Pixabay

Prema novom PwC-ovom istraživanju, vlade moraju igrati veću ulogu na globalnom energetskom tržištu, bilo izravnim ulaganjima ili kao suinvestitor, kako bi podržale novi energetski sustav u nastajanju.

Izvještaj „Inventing tomorrow’s energy system: The road ahead for molecules and electrons” otkriva da će rast obnovljivih izvora, za koje se procjenjuje da će činiti 90 % globalnog energetskog tržišta do 2050. godine, uz povećanje upotrebe vodika, dovesti do zelenijeg, ali znatno složenijeg energetskog tržišta.

Elektroni proizvedeni iz obnovljivih izvora napajat će tvornice, grijati i hladiti zgrade, puniti baterije koje će hvatati energiju i postati generatori, a kako elektrifikacija bude pogađala sektor transporta, postat će glavno gorivo za automobile. Dok će vodik povezivati tržišta električne energije i plina, omogućavajući skladištenje velikog obujma, pogon teškog transporta i ogromnu dekarbonizaciju industrijske potražnje za energijom. Slijedom toga, sektori poput nafte i plina, komunalnih usluga i kemijske industrije, koji su trenutačno oštro razgraničeni, počet će tijekom sljedećeg desetljeća konvergirati i oblikovati se u integrirane energetske sustave.

Ova ogromna promjena u globalnom energetskom sektoru i akterima u njemu zahtijevat će veću koordinaciju i suradnju između vlada i tržišta kako bi se uspješno radilo na zelenijoj budućnosti.

Dr. Raed Kombargi, partner u Strategy& na Bliskom istoku, rekao je: „Od Južne Koreje do SAD-a i Europe, masovni ekonomski poticaj usmjeren je na izgradnju otpornijih i održivih energetskih sustava, pružajući novi priljev ulaganja usmjerenih na jačanje napora u dekarbonizaciji. Budućnost upućuje na puno zeleniji sustav od ovog koji imamo danas i, od pokretanja do primjene, znatno složeniji.”

„Razvoj novog energetskog sustava previše je složen da bi se prepustio tržištu. Vlade će morati preuzeti puno aktivniju ulogu u oblikovanju budućnosti i morat će sudjelovati ili izravno ili kao suinvestitor. ”

Kako bi se postigli globalni ciljevi emisija, vlade i poduzeća moraju surađivati na novim i neprovjerenim načinima ostvarivanja punog potencijala obnovljivih izvora. Ispravno provođenje energetske tranzicije nije samo presudno s ekološke perspektive, već i ekonomske.

Izvještaj procjenjuje da će troškovi transformiranja elektroenergetskih mreža samo u Europi iznositi najmanje 2 bilijuna američkih dolara u sljedećih 30 godina.

Također se poziva na predviđanje Međunarodne agencije za obnovljivu energiju koje kaže da će se na prijenos i distribuciju električne energije širom svijeta u godinama do 2050. biti potrebno potrošiti 13 bilijuna američkih dolara.

Dr. Raed Kombargi, partner u Strategy& na Bliskom istoku dodao je: „Dok gledamo unaprijed prema budućnosti s niskim udjelom ugljičnog dioksida, sudionici na tržištu morat će iz temelja preispitati tržišni pristup tržištima energije, a ulagači će morati prihvatiti prisutnost „vidljivije ruke“ koja vodi i upravlja energetskom tranzicijom.”

„Inovacije počevši od zelenih obveznica, izravnih ulaganja u ključnu infrastrukturu, do široke upotrebe pametnih tehnologija i modernizacije standarda i propisa poslovanja, sve nude vladama širom svijeta priliku pokazati jasnoću, koordinaciju i ambicije u kreiranju politika.”

New Report

Close