Zeleno gospodarstvo
Beč

Toplinska energija otpadnih voda grije 56.000 kućanstava

U tri dizalice energetske topline uloženo 70 milijuna eura.

Borivoje Dokler
02. siječanj 2024. u 18:00
Najveći sustav toplinskih dizalica u Europi nalazi se u bečkom okrugu Simmering/PD

U bečkom okrugu Simmering u pogon je stavljen najveći sustav toplinskih dizalica u Europi. Gradnja je počela prije godinu i pol na zemljištu pored pročišćivača za otpadne vode ebswien.

Kvaka je u tome što novi sustav toplinskih dizalica koristi višak topline koju otpušta postrojenje za pročišćavanje. Toplinska energija otpadnih voda dosad je neiskorištena otjecala u dunavski kanal, no sada će se pomoću dizalica topline njome grijati 56.000 bečkih kućanstava.

Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke, ovakvim i sličnim projektima olakšat će se zelena tranzicija i ostvariti cilj da Beč do 2040. postane klimatski neutralan grad.

Neutralno grijanje za 56% kućanstava

Poduzeće Wien Energie opskrbljuje oko 440.000 kućanstava toplinom, a do 2040. godine 56 posto kućanstava grijat će se klimatski neutralnom energijom.

Postrojenje za pročišćavanje u Simmeringu sjajan je primjer klimatski prihvatljivog sustava jer se ondje otpadne vode, kanalizacijski mulj, hidroenergija i solarna energija koriste za proizvodnju čiste električne energije i topline, naglasio je član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky.

Za ostvarenje cilja o klimatsko neutralnom grad, jedan od ključnih faktora leži u toplinskom sektoru koji je odgovoran za oko 40 posto emisija ugljikovog dioksida. Gotovo polovica bečkih toplana pri proizvodnji energije koristi fosilna goriva, no poduzeće Wien Energie sukcesivno radi na tome da i one prijeđu na korištenje održivih izvora.

Puštanje u rad najveće toplinske dizalice u Europi koja koristi otpadnu energiju pročišćivača voda, udio toplana koje koriste obnovljive izvore energije povećan je za sedam posto. Bečko energetsko poduzeće Wien Energie uložilo je 70 milijuna eura u prvu fazu gradnje u okviru koje su tri dizalice topline puštene u rad, a do 2027. poduzeće planira otvoriti još tri.

Sustav će tada proizvoditi toplinsku energiju ukupne snage 110 megavata, a godišnja ušteda CO2 iznosila bi i do 300.000 tona. Bečki sustav daljinskog grijanja s mrežom od 1300 kilometara jedan je od najvećih u Europi. Poduzeće Wien Energie opskrbljuje oko 440.000 kućanstava toplinom, a do 2040. godine 56 posto kućanstava grijat će se klimatski neutralnom energijom.

New Report

Close