Poslovna 2021.
Marko Pipunić, vlasnik Žito Grupe

Otvoreni smo za nove transakcije koje će ojačati poziciju cijele branše u EU

Fokusiramo li se samo na potporu primarnoj proizvodnji, bez modela pomoći za velike tvrtke koje nose investicije, proizvodnja hrane će i dalje padati.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Očigledno je, razdoblje pred nama ispunjeno je neizvjesnošću, s puno pitanja na koja nemamo odgovore, a ključno je ono koliko će trajati Covid-19 kriza? Mjere koje je Vlada donijela bile su pravovremene, iznad svih očekivanja, no i uz najbolje namjere, pitanje je koliko resursa još ima na raspolaganju.

Počne li kriza stagnirati početkom godine, očekujem brz oporavak i povratak na približan način života kakav smo poznavali prije. Realno je, ipak, da se nećemo posve vratiti na stanje prije Covida, jer virus neće nestati, a osim toga – ova je kriza donijela i neke promjene na bolje kojih se nećemo htjeti odreći.

Kao tvrtka koja se bavi proizvodnjom hrane zasad smo bili pošteđeni najgorih posljedica krize. Nakon početnih logističkih problema, poslovanje nam se vratilo uobičajenom ritmu, prilagođenom novim mjerama. Ključno za naš sektor i za našu tvrtku bit će dosljednost Vlade u provođenu onoga što je utvrđeno u prvim mjesecima krize. Proizvodnja hrane, ali kao gotovih proizvoda za potrošače, a ne hrane kao sirovine za izvoz u druge zemlje, strateška je grana gospodarstva i treba ju maksimalno podržati.

Fokusiramo li se samo na potporu primarnoj proizvodnji, bez da nađemo model pomoći i za velike tvrtke kao nositelje investicija, zapošljavanja i razvoja, te na sinergiji jednih i drugih razvijamo nacionalnu poljoprivredu, proizvodnja hrane će i dalje padati. Po meni, tu leže i najveće prijetnje i prilike – kako pronaći model iz kojega će svi profitirati? Shvatili smo važnost proizvodnje hrane, ali to je samo prvi korak.

Za drugi nema puno vremena. I tu je ključna podrška Vlade s konkretnim mjerama. Kao kompanija, ovaj model živimo već godinama. OPG-ovi su naši partneri, a ne naša konkurencija ili neprijatelji i bez njih Žito grupa ne bila ovo što je danas.

Unazad godinu dana radili smo financijsku konsolidaciju, dodatno osnažili resurse te se smatramo spremnima biti nositelji proizvodnje hrane, u sinergiji s našim partnerima i kooperantima. Spremni smo i na prilike koje ova kriza može donijeti. Otvoreni smo za nove poslovne transakcije koje će ojačati, ne samo poziciju naše tvrtke, nego cjelokupne branše prema nemilosrdnoj konkurenciji iz ostatka EU-a.

New Report

Close