Budućnost Europe
BUDUĆNOST EUROPE

Konferencija o budućnosti Europe – poruka građana da se Unija mora mijenjati

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas je sudjelovala u plenarnoj raspravi o daljnjem postupanju nakon Konferencije o budućnosti Europe, procesa jedinstvenog u cijelom svijetu za koji je bila zadužena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Poslovni.hr
04. svibanj 2022. u 09:33
FOTO: Press

Kao predstavnica Europskog parlamenta, zastupnica Glavak sudjelovala je u radu plenarne skupštine Konferencije, na čijoj je zadnjoj sjednici održanoj prošli tjedan u Strasbourgu usvojeno 49 prijedloga s više od 300 mjera za promjenu.

„Ukoliko institucionalnim radom na 325 usvojenih zaključaka uspijemo unijeti promjene i ukoliko ispunimo očekivanja građana, stvaramo preduvjete trajnijeg jačanja povjerenja u institucije i političke procese. Uvjerena sam kako će to biti jedan od važnih doprinosa Konferencije o budućnosti Europe i za budućnost europske demokracije“, poručila je zastupnica Glavak.

Konačni prijedlozi Konferencije utemeljeni su na preporukama europskih i nacionalnih panela građana, idejama građana iznesenima na višejezičnoj digitalnoj platformi, raspravama na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe te njezinim radnim skupinama.

„Svjesni smo da se naša demokracija suočila s mnoštvom izazova proteklih godina, ne samo u Uniji, bilo da se radi o rastućem ekstremizmu, dezinformacijama, manipulativnim informacijama ili o slabljenju vladavine prava. U ovom trenutku važno je objektivno procijeniti koliko prijedloga zaista možemo usvojiti u kojim područjima i koja su u nadležnosti Europske unije“, rekla je zastupnica Glavak zaključivši da se dinamika globalnih odnosa i promjena ubrzala te da odgovor na takve okolnosti zahtijeva usmjerenost na budućnost.

„Ne možemo gledati u prošlost jer ono što je u prošlosti ne možemo promijeniti, ali ove inicijative znak su da nešto u budućnosti moramo mijenjati“, naglasila je.

Na jednom od prvih panela Mladi i bućnost rada u Splitu, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak istaknula je da je cilj Konferencije “reafirmirati i reformirati Europu kako bi ona bolje odražavala želje naših građana”. Osvrnula se i na njihove dosadašnje prijedloge i doprinose procesu Konferencije, istaknuvši kao velik interes postoji za pitanja europske demokracije, klimatskih promjena te snažnijeg gospodarstva. Govorila je i o radu europskih građanskih panela ustvrdivši kako su sudionici dobro prihvatili proces.

Završno izvješće Konferencije o budućnosti Europe bit će predstavljeno na Dan Europe, 9. svibnja, u Strasbourgu.

Snimka govora dostupna je na poveznici: https://youtu.be/_M5fMEwg2jE

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

New Report

Close