Budućnost Europe
PANEL

Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost rada

Uvodne govore održat će splitski gradonačelnik Ivica Puljak te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a videoporukom okupljenima će se obratiti i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.

Objava za medije
11. studeni 2021. u 09:31
Foto: Press
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel na temu mladih i budućnosti rada koji će se održati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u petak 12. studenog od 10 sati . Riječ je o tematskoj raspravi koja je dio procesa Konferencije o budućnosti Europe u sklopu kojeg građanke i građani u svim državama članicama EU-a imaju priliku iznijeti ideje i prijedloge za reformu europskog bloka.

Uvodne govore održat će splitski gradonačelnik Ivica Puljak te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a videoporukom okupljenima će se obratiti i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak putem videoveze osvrnut će se na dosadašnje rezultate procesa Konferencije o budućnosti Europe te na rad europskih građanskih panela. Svoje iskustvo sudjelovanja na jednom od njih s publikom će podijeliti članica tematskog panela za gospodarstvo, socijalnu pravdu, obrazovanje, mlade i kulturu, te digitalnu transformaciju – Martina Zvonar (videovezom).  O načinu funkcioniranja samog procesa Konferencije o budućnosti Europe govorit će član kabineta potpredsjednice Komisije Toma Šutić, a o izazovima koji se nameću mladima na tržištu rada te o konkurentnosti EU-a:  europarlamentarci Tomislav Sokol (videovezom), Željana Zovko (videovezom) i Ladislav Ilčić (videovezom), poduzetnica Helena Budiša, čelnik Udruge digitalnih nomada Hrvatske Jan de Jong te studentica splitskog sveučilišta Sara Lucija Dragičević.

Raspravu možete pratiti na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj .

Panel o mladima i budućnosti rada održava se u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, Grada Splita, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Europe Direct centra u Splitu. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

Kontekst

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova. Prije Splita i panela o budućnosti rada, u Osijeku je održana rasprava o IT industriji, u Dubrovniku o održivom turizmu, u Rijeci o budućnosti kulture, a u Puli o obrazovanju. Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuju građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće prioritete EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma  na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

Što je Konferencija o budućnosti Europe?

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

New Report

Close