Građani Unije zazivaju održiviji razvoj i ‘zeleniju’ Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 22:00
Građani traže da se intenzivnije promiče ekološki održivu proizvodnju/Shutterstock

Među ostalim, preporuke građana predviđaju veću ulogu Unije u regulaciji tržišta, a očekuju da se intenzivnije promiče ekološki održivu proizvodnju i štiti okoliš.

Održiviji razvoj nazivnik je pod koji bi se mogle svesti preporuke europskih građana koji su na panelu Konferencije o budućnosti u Varšavi zatražili da Unija u budućnosti slijedi taj smjer.

Mada rješenja koja je skupina od oko 180 građana predložila dobrim dijelom korespondiraju sa službenim strategijama razvoja Europske komisije ili rezolucijama Europskog parlamenta, prijedlozi traže i konkretnije i odlučnije poteze, o čemu su europski političari različitih usmjerenja, naravno, iznosili različite stavove.

Među ostalim, preporuke građana predviđaju veću ulogu Unije u regulaciji tržišta, a očekuju da se intenzivnije promiče ekološki održivu proizvodnju i štiti okoliš. Zalažu se i za kraće lance opskrbe hranom, drastično smanjenje pesticida…

U doba Covid pandemije jedna od najistaknutijih tema bilo je i područje zdravstva gdje građani očekuju snažniju ulogu Unije i predlažu da se “zdravstvo i zdravstvena zaštita uvrsti među zajedničke nadležnosti EU-a i država članica”.

Zahtijevaju pritom da medicinski tretmani u EU budu jednake kvalitete predlažući da se s tim ciljem proširi nadležnost Europske agencije za lijekove.

U svjetlu posljedica koje nosi Covid, sudionica panela Mateja Lisak, 22-godišnje studentica filozofije iz Zagreba, ističe kako je pitanje mentalnog zdravlja prioritetno pa predlaže da se odgoj o mentalnom zdravlju uvrsti u škole.

Komentirajte prvi

New Report

Close