Erasmus Days u Hrvatskoj: Rekordnim brojem događanja slavimo učinak i 35. rođendan Erasmusa!

Autor: Promo , 12. listopad 2022. u 14:36
Foto: Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Ove godine u Erasmus Days uključio se rekordan broj erasmusovaca te je organizirano više od 180 događanja

Dani Erasmusa održavaju se od 13. do 15. listopada 2022. diljem Hrvatske. Na gotovo 190 događanja bit će predstavljena Erasmus iskustva i pozitivni učinci koje ovaj program već 35 godina donosi pojedincima, ustanovama i njihovim lokalnim sredinama te društvu u cjelini.

Korisnici Erasmusa- ustanove i organizacije koje provode ili su provele Erasmus projekte- organiziraju izložbe, predavanja, prezentacije, druženja s građanima, kvizove, okrugle stolove, radionice, snimanja podcasta, gostuju u medijima, a sve kako bi predstavili svoja iskustva, Erasmus+ projekte, rezultate projekata, odnosno stečena znanja i vještine prenijeli drugima. Ove godine u Erasmus Days uključio se rekordan broj erasmusovaca te je organizirano više od 180 događanja. Većina događanja su javna pa svi zainteresirani mogu pretražiti događanja u svojoj blizini na online međunarodnoj karti događanja. Ovo su neka od njih:

Obrtnička škola Koprivnica i Slatke Delicije d.o.o. primile su ove godine učenike iz Francuske na mobilnost te tako započele suradnju koja se širi i pokazuje da škole i poslodavci mogu na razne načine doprinijeti razvoju školstva i lokalne sredine uz pomoć Erasmusa+. Tijekom Dana Erasmusa posjetitelji ovog događanja moći će se upoznati s detaljima ove suradnje, ali i rada ovih ustanova te se natjecati za nagradu u kvizu znanja.

“Kako (pre)živjeti s darovitim djetetom?”, naziv je predavanja za roditelje i stručnjake koji rade s djecom a organizira ga OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću. Temelji se na Erasmus+ edukaciji Gifted children. U Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću profesorica Dragana Balić govorit će o naučenom na tečaju i o osobnom iskustvu u radu s darovitim učenicima. Dotaknut će se raznih tema vezanih uz ovo složeno i uvijek aktualno područje. Između ostalog iznijet će preporuke i savjete za rad s darovitom djecom. Školska koordinatorica Maja Stanišić upoznat će lokalnu zajednicu s Erasmus+ projektom Ojačati jake.

Osječki Pravni fakultet organizira “Erasmus caffe” – već tradicionalan događaj u povodu Dana Erasmusa. U neformalnoj atmosferi, uz kavu, studenti i nenastavno osoblje će prenijeti svoja iskustva i odgovarati na pitanja svih zainteresiranih za sudjelovanje u Erasmusu koji će moći doznati zašto se prijaviti, koga kontaktirati za pomoć i podršku u procesu prijave, koje su obaveze i prava u programu razmjene i slično.

“Priča s tri kraja” održat će se u Dječjem vrtiću Mali istraživač u Zagrebu. Odgojitelji će zajedno s djecom u digitalnoj aplikaciji izraditi priču koja ima tri različita kraja. Zajedno će surađivati u izboru priče, skeniranju fotografija, unošenju u aplikaciju i izradi online priče. Nakon što je izrade prikazat će je ostaloj djeci u vrtiću. U atriju vrtića bit će napravljena interaktivna izložba za roditelje.

“Utjecaj Erasmusa na lokalnu zajednicu” naziv je događanja u organizaciji Srednje škole Jure Kaštelan u Omišu. Na okruglom stolu sudjelovat će svi sudionici iz lokalne zajednice koji su bili uključeni u provođenje projekta Omiška Kampanulica. Cilj susreta je, kroz diskusiju i prezentaciju rezultata, ocijeniti u kolikoj je mjeri sudjelovanje u projektu doprinijelo jačanju promidžbe grada te planiranje novih aktivnosti za daljnji razvoj projekta i kreiranje novih proizvoda.

“Erasmus u građi”naziv je događanja u organizaciji Graditeljsko-geodetske škole Osijek. U školi će učenici i nastavnici predstaviti svoje iskustvo s mobilnosti diljem Europe. Prikazat će video uratke s putovanja i razgovarati sa svim zainteresiranim učenicima kako bi ih motivirali za uključivanje u slične aktivnosti.

Na sličan način Erasmus Dani bit će obilježeni i u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Dugoj Resi. “Aktivni građani za bolju budućnost”naziv je aktivnosti tijekom koje će predstaviti iskustvo i rezultate s dva Erasmus+ projekta te kako započeti Erasmus avanturu i time potaknuti građane na aktivno uključivanje. Pripremit će i radionice na temu suradnje i timskog rada, a dan će završiti okruglim stolom.

Učenički dom Podmurvice Rijeka organizira niz događanja na temu ekologije. Povodom Erasmus+ projekta “Razvijanje aktivnih generacija unaprjeđenje vlastitih kompetencija” učenici i djelatnici Doma će saditi i uređivati površine u okolišu Doma s biljkama za oprašivače. Aktivnim radom s učenicima cilj je podizati ekološku svijest i aktivni angažman očuvanja bioraznolikosti. Također će učenici istraživati temu solitarnih pčela i izrađivati informativno-edukativni plakat koji će biti postavljen u okolišu Doma, zajedno s nastambama za solitarne pčele, te podijeljen na društvenim mrežama za širu javnost. Održat će i radionicu “Izrade nastambi za solitarne pčele”. Učenici će napraviti nastambe od trstike koje će postaviti u prostoru domskog okoliša, s ciljem razvijanja ekološke svijesti i izravnog utjecaja na očuvanje solitarnih pčela u našim vrtovima.

Elektrotehnička škola Zagreb organizira događaj “Power up with ETŠ & Erasmus+”. Pripremit će izložbu plakata i videouradaka koji će na slikoviti način predstaviti gdje su sve bili i što su radili tijekom proteklih osam uspješnih Erasmus+ godina. Također, organizirat će i predavanje, te za okruglim stolom povezati učenike i nastavnike koji su sudjelovali u provedbi projekata mobilnosti s onima koji to tek planiraju.

Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka organizira događaj “From Rijeka to Europe”. Kroz prezentacije i radionice sa sudionicima predstavit će pozitivne učinke na profesionalni i osobni aspekt koje su polaznici stekli sudjelovanjem u programu “From Rijeka to Europe – FRE”. Polaznici mobilnosti istaknuti će svoje dojmove kojima će potaknuti buduće sudionike te će ujedno iskoristiti priliku za najavu i promociju novoodobrenog projekta.

Svi erasmusovci su pozvani da tijekom Dana Erasmusa 13., 14. i 15. listopada svoju Erasmus priču ili iskustvo predstave i na društvenim mrežama uz hešteg #ErasmusDays.

New Report

Close