Poduzetnici u teoriji i praksi saznali kako uspješno koristiti EU sredstva

Autor: Promo, PD i VL native tim , 16. rujan 2018. u 22:01
Informativni punktovi i izložbeni štandovi u centru Vinkovaca/Davor Javorović/PIXSELL

Na Sajmu EU fondova koji je održan na glavnom vinkovačkom trgu predstavili su se lokalni OPG-i, razvojne agencije i LAG-ovi.

Najveći grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji i najstarije europsko naselje s oko 8300 godina neprekidnog života, Vinkovci, bio je domaćin informativno-edukativnog događanja "Regionalni dani EU fondova" koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije putem besplatnih edukacija i radionica EU sajmova te posjeta projektnim lokacijama.

Na području Vukovarsko-srijemske županije do polovice srpnja ove godine ukupno je ugovoreno više od 1,7 milijardi kuna kroz brojne projekte i potpore, što je svrstava u najuspješnije županije prema povlačenju europskog novca, istaknuo je u Vinkovcima pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška. 

Razvojni projekti
Strateški projekti Vukovarsko-srijemske županije koje provodimo su, među ostalim, Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura, Drvno-tehnološki centar, dogradnja i rekonstrukcija Luke Vukovar, srijemska granična transverzala i županijski transportno-logistički centar – istaknuo je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota. Aktivna i uspješna je i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca. Broj razvojnih projekata koje Agencija podupire skoro svakodnevno raste, nedavno je prijavljen 120-ti  s kojim ukupna vrijednost pripremljenih projekata premašuje 388 milijuna kuna. Od ukupno prijavljenih projekata odobreno je 49, čija vrijednost iznosi 219 milijuna kuna. 

 

Štrk

Ukupna vrijednost pripremljenih projekata premašuje 388 milijuna kuna.

Među posljednjim odobrenim projektima je i Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica i Borinačka ulica s pripadajućim prometnicama koji je sa svojih 80 milijuna kuna ujedno i financijski najvrjedniji projekt. Agencija u suradnji s Gradom Vinkovcima i drugim partnerima trenutno provodi 22 projekta u vrijednosti 166 milijuna kuna, a sedam projekata je još u fazi ocjenjivanja i očekuje se skoro potpisivanje ugovora – istaknula je direktorica agencije Mirta Štrk. U to su se imali prilike uvjeriti i građani na Sajmu EU fondova koji je održan na glavnom vinkovačkom trgu.

Ondje se, uz razvojne agencije, mnoštvo izlagača s područja županije predstavilo mnogobrojnim uspješnim projektima. Obiteljska tvrtka Vigus koja se bavi proizvodnjom kolača i torti, koristila je bespovratna EU sredstva iz programa "E-Impuls" za kupnju strojeva i opreme za proizvodnju slastica. Europska unija nam je sufinancirala projekt s oko 68% od ukupne vrijednosti, dakle oko 120 tisuća kuna bez PDV-a. To nam je jako pomoglo da brže ostvarimo povećanje proizvodnje, jer da smo sami sve financirali, dulje bi trajalo i morali bismo ući u kredite –  pojašnjava direktor  Dražen Božić koji je u Vinkovcima građanima ponudio degustaciju Vigusovih kolača.

 

1,7 milijardu

kuna ukupno je ugovoreno kroz brojne projekte i potpore na području Vukovarsko-srijemske županije

Domaći češnjak i kukuruz šećerac također su izazvali pozornost posjetitelja, a oni se proizvode na OPG Jovice Gašparca koji je, uz pomoć EU fondova, povećao ekonomsku veličinu svog OPG-a. Dobio sam bespovratnih 15 tisuća eura iz programa za male poljoprivrednike i tako sam za samo godinu dana povećao zaradu jer sam kupio novi sadni materijal, odnosno uložio u proizvodnju češnjaka, kukuruza kokičara i graha, a kupio sam i sijačicu – priča Jovica Gašparović i dodaje kako će i ubuduće koristiti EU fondove za unaprjeđenje kvalitete poslovanja.

Povećati zapošljivost
"Bubamara" je uspješna vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom koja je osnovana 1984. godine kako bi promovirala izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz učinkovit i visoko kvalitetan sustav usluga. Jedna je od najvećih organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj, a uspješno je koristila EU sredstva za mnoge projekte poput "Take Care!", "Granice bez granica", "Omogućimo im!" i "Obrazovanje bez teškoća".

Koristeći EU sredstva, povećali smo zapošljivost i smanjili rizik od siromaštva dugotrajno nezaposlenih osoba koje smo zaposlili na projektima. EU sredstva pomogla su nam da brže i učinkovitije pružimo pomoć i potporu te socijalno uključivanje najugroženijima – pojašnjava predsjednik Udruge "Bubamara" Tomislav  Velić. Slično je i s Pučkim otvorenim učilištem Vinkovci koje je, kroz šest godina, kao nositelj i partner na projektima, dosad iz EU fondova povuklo oko 7,3 milijuna kuna. 

 

Huška

Ova županija je među najuspješnijima po povlačenju EU novca.

Najveća vrijednost učilišta je usredotočenost na kvalitetu, upotrebljivost i trajnost postignutih ishoda učenja za polaznike, a nudi im širok raspon obrazovnih mogućnosti stjecanja i jačanja kompetencija, prvenstveno u područjima stranih jezika i informatike. Budi se i Vukovar po pitanju korištenja EU fondova. Sve je više i poduzetnika koji žele sufinanciranje EU-a za svoje projekte. Proveli smo šest projekata u vrijednosti od milijun i 900 tisuća kuna vezanih za Poziv "Unaprjeđenje i informatizacija poslovanja" te "E-impuls" u vrijednosti oko dva milijuna kuna i to su programi baš za poduzetnike. 

Sve više zainteresiranih  
U Vukovaru ima prostora za razvoj poduzetništva i sve je više zainteresiranih za EU fondove, pa će u sljedećoj financijskoj perspektivi definitivno biti još veći interes – ističe Ivana Roca iz Razvojne agencije Vukovar.

Mnogo je pozitivnih primjera korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a uz već spomenute izlagače, građanima su se predstavili i LAG Srijem, LAG Šumanovci, Centar kompetencije d.o.o. za istraživanje i razvoj, TINTL-ured za međunarodnu suradnju, Grad Otok, Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Županja, B.a.B.e., Lokalna agencija za razvoj "Vjeverica", učilište Studium te Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. Prije sajma, u vinkovačkoj Velikoj gradskoj vijećnici održala se panel diskusija o razvoju Vinkovaca kroz EU fondove. 

Nakon panela uslijedila su stručna predavanja pod nazivom "EU fondovi kao mogućnost financiranja za poduzetnike" na kojima su se predstavili aktualni i budući natječaji  za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te pojasnila procedura provedbe projekta i najčešće pogreške u praksi.  Za one koji žele koristiti EU fondove, a dosad nisu, održala se interaktivna radionica "Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" na kojoj je pojašnjena priprema potporne dokumentacije i procedura slanja konačne projektne prijave. 

New Report

Close