Smart Industry
Smart Industry

Znamo raditi velike projekte

Ivica Kujundžić – Lujan, glavni izvršni direktor tvrtke Omega software.

PD VL native tim
11. listopad 2023. u 22:00
Ivica Kujundžić – Lujan, glavni izvršni direktor tvrtke Omega software/ROBERT ANIć/PIXSELL

S Ivicom Kujundžićem – Lujanom, glavnim izvršnim direktorom tvrtke Omega software, razgovarali smo o BGA rješenju, važnosti Centrixa za državni sektor te IoT rješenju za javnu rasvjetu.

Koji su vaši posljednji projekti?

Ove godine smo u “produkciju” pustili nekoliko doista značajnih i velikih projekata, ako treba nešto izdvojiti to je svakako BGA rješenje koje koristi Ministarstvo pravosuđa i uprave ili sustav javne rasvjete u Glini gdje smo doslovno osvijetlili potresom razorena područja. BGA ili “Budget Government Accounting” je specifična varijanta vođenja poslovnih knjiga, a koje je u cijelosti podređeno potrebama proračunskog računovodstva. Klasična poslovna ERP rješenja, bez obzira govorimo li o domaćim ili stranima, jednostavno nisu dostatna zahtjevima proračunskih korisnika. Razvili smo moderno web bazirano rješenje koje uvažava sve potrebe, osobito izvještavanja i u mogućnosti smo vrlo brzo i konkurentno implementirati takav sustav neovisno o veličini korisnika i osigurati svakome brzinu i transparentnost koju zakoni i javnost očekuju. Naš IOT sustav upravlja javnom rasvjetom u Glini, Daruvaru, Dugom Selu, Rovinju, Pisarovini, Općini Vinodolska i mnogim drugim općinama i gradovima širom Hrvatske. Implementacijom Omeginog IOT sustava naši korisnici na prvome mjestu dobiju kontrolu, a konkretna posljedica toga su doista značajne uštede u potrošnji energije koja je sve skuplja i s današnje perspektive investicija u IOT i energetsku učinkovitost donosi vrlo brze povrate.

Imamo sjajan portfolio mogućih rješenja, dokazani smo u praksi i možemo isporučiti vrlo mjerljive uštede i osigurati brze povrate na investiciju.

Koje projekte imate u planu?

Naš najbitniji zadatak je svakako održavati i usklađivati do sada isporučene informatičke sustave. Naši korisnici očekuju da njihovi sustavi budu pouzdani, sigurni i u cijelosti usklađeni s zakonima, propisima ali i kontinuirano evoluirajućim i sve većim potrebama korisnika. Ako me pitate gdje vidimo najviše potencijala, to je svakako prostor Internet of things čije vrijeme tek dolazi. IOT kao skup tehnologija ulazi u jednu zreliju fazu razvoja i korisnici imaju puno jasnija i konkretnija očekivanja što IOT može učiniti za njih. Naše IOT rješenje, kao uostalom i sva druga, su dizajnirana da budu skalabilna tako da punu funkcionalnost možemo ponuditi svakom korisniku neovisno o njegovoj veličini ali prilagođeno njihovom budžetu. Nadalje, Omegino IOT rješenje je od početka dizajnirano kao potpuno otvoreno, pa se možemo povezati s postojećom opremom koja je zatečena u prostoru ili pogonu našeg korisnika, a elemente sustava koji su nam potrebni možemo dobaviti iz sve šireg raspona mogućih dobavljača ovisno o konkretnim potrebama ili preferencijama krajnjeg korisnika. Znam da ovako nabrojano sve ovo zvuči vrlo široko i neodređeno, no ako ste zainteresirani za IOT tehnologiju, poslušajte naše stručnjake i pogledajte nekolicinu konkretnih i provjerljivih uspješnih projekata koje smo ostvarili. Imamo sjajan portfolio mogućih rješenja, dokazani smo u praksi i možemo isporučiti vrlo mjerljive uštede i osigurati brze povrate na investiciju.

Kako ste zadovoljni 2022. godinom i prate li rezultati dosad u 2023. vaša očekivanja?

Prošla godina je bila dobra godina za našu tvrtku, dovršili smo u cijelosti proces integracije s KING grupom i naš cjelokupni fokus je na četiri vertikale u kojima djelujemo. Omega software se nalazi u zreloj fazi razvoja, a poslovanje u 2023. godini se odvija sukladno unaprijed postavljenim planovima i ciljevima. Da prevedem tu diplomatsku rečenicu – iako se počinju osjećati poremećaji na tržištu, naš fokus je oduvijek bio na dugoročnim projektima i podršku korisnicima, pa je stoga naše poslovanje otpornije na poremećaje od drugih. Osim toga, zbog dolazeće usklađenosti s ESG direktivom koja propisuje korporativnu održivost, vjerujemo da će naše IOT rješenje naći put do novih kupaca kojima će ESG uskoro postati obveza, odnosno prema onim klijentima i kupcima kojima naše IOT rješenje ali i sva ekspertiza koju uz to nudimo, biti prečica prema energetskoj učinkovitosti i uštedama koje ona donosi. Smatram da smo u vrlo ugodnoj poziciji, dobro orijentirani prema budućnosti, pouzdani i dokazani partner našim klijentima s poviješću uspješnih projekata koji iz dana u dan rješavaju poslovne probleme i stvaraju vrijednost svojim korisnicima.

Koja od vaših usluga je najtraženija u državnom i javnog sektoru?

Omega ima vrlo jasne i dokazane kompetencije u nekoliko segmenata poslovanja javnog sektora. Tu osobito mislim na naše rješenje Centrix koje u cijelosti rješava izazov modernog i digitalno transformiranog uredskog poslovanja javnog sektora. Bez prevelike skromnosti možemo ustvrditi kako smo tržišni lideri u tom segmentu. U proteklom razdoblju smo Centrix u cijelosti uskladili s novom uredbom o uredskom poslovanju, a koja će odrediti funkcioniranje državne i javne uprave u godinama koje dolaze. Uredsko poslovanje kojim se uređuje kolanje dokumenata je najbitniji element funkcioniranja javnih tijela, a naš Centrix omogućava svima, od najmanje općine ili ustanove do našeg najvećeg grada ili ministarstva da pokrije sve poslovne potrebe, od standardiziranih do onih koji su za svaku ustanovu specifični, te da cijeli postupak bude u cijelosti digitaliziran. Puno energije ulažemo kako bi naša rješenja bila sukladna EU deklaraciji o digitalnoj upravi i želimo biti aktivni sudionik digitalne transformacije društva. To znači da su svi informacijski sustavi koje isporučujemo našim javnim naručiteljima zamišljeni kao otvoreni i interoperabilni, sagrađeni na industrijskim standardnim platformama i lagano povezivi s drugim sustavima. Sustavi koje smo sagradili su sigurni, visoko pouzdani, razumljivi, dostupni građanima i gospodarstvu, te naravno intuitivni i prilagođeni za jednostavno korištenje.

Da li se posljednjih godina promijenio profil korisnika vaših usluga?

Imamo vrlo jasan fokus poslovanja i pažljivo biramo vertikale u kojima nudimo svoje usluge. U ovome času imamo četiri vertikale. Prva od njih, i po kojoj smo svakako najpoznatiji je uredsko poslovanje u kojem smo defacto standard u javnom sektoru kroz naš Centrix proizvod. Druga vertikala su BGA sustavi računovodstva i knjigovodstva, u kojem imamo višedesetljetne kompetencije, no posljednjih godina smo razvili sasvim novi, web bazirani proizvod koji se sve više koristi i zamjenjuje postojeće, zastarjele i često neintegrirane sustave koje nalazimo u javnim ustanovama. Internet of things je naša najnovija vertikala i ovdje nas prvenstveno interesira pametno upravljanje složenim sustavima, a posebice energijom. I na kraju, iznimno smo jaki u specijaliziranim rješenjima koja su građena po specifikaciji naših klijenata, gdje kao i kod drugih naših proizvoda, osim razvoja aplikativnih rješenja imamo i snažan tim poslovnih konzultanata koji svaki poslovni problem mogu pretočiti u efikasno rješenje. Konkretni i dobro poznati primjeri su sustavi eVizitor koji je puno više od puke evidencije gostiju i u naravi predstavlja temelj za upravljanje našom turističkom industrijom, ili sustav eFondovi putem kojeg Republika Hrvatska zaprima, distribuira i kontrolira trošenje europskih fondova.

IOT – Internet of things se nekako ističe u gornjem popisu?

Naše IOT rješenje je logična progresija. Omega je stvorila brend “Leda”, što je 100% domaća linija pametne javne rasvjete, dakle svi elementi su domaći od projektiranja preko proizvodnje do instalacije i implementacije pametnih rješenja. Naše IOT rješenje je softverska pozadina, svojevrsna “sabirnica” putem koje se upravlja pametnom rasvjetom ali i bilo kojim drugim elementom velikog sustava. Da pojednostavim, naše IOT rješenje omogućava pametno upravljanje, nadzor i značajne uštede energije u složenim sustavima. Dokazano je na terenu i našim klijentima već danas ostvarujemo milijunske uštede, bez obzira govorimo li o kunama ili eurima. Korištenjem IOT tehnologija i nadzorom podataka kroz aplikacije u stvarnom vremenu možemo odgovoriti na niz pitanja kako bi mogli ostvariti postavljene ciljeve smanjenja troškova potrošnje uz isti stupanj komfora korisnika. Uvidom u prikupljene podatke možemo pravovremeno reagirati na neželjenu potrošnju, ali i pratiti rezultate provedbe raznih mjera energetske učinkovitosti ili poduzetih aktivnosti za optimizaciju potrošnje te na taj način pratiti ostvarene rezultate i osvijestiti važnost provođenja mjera koje rezultiraju smanjenjem potrošnje i utjecati na smanjenje troškova. Duboko smo uvjereni kako će naše IOT rješenje, koje je, uzgred rečeno moguće integrirati s bilo kojim proizvođačem opreme, biti nezaobilazni alat za sustavno gospodarenje energijom i potrošnjom vode u postizanju ESG ciljeva bilo koje organizacije. O ESG-u kao novoj regulativi se zasada malo govori, no mi smo već danas spremni pomoći našim klijentima u toj velikoj tranziciji koja nam predstoji.

* Sadržaj omogućio Omega software

New Report

Close