Zeleno gospodarstvo
PROMO

Zelene terme u srcu netaknute prirode Međimurja

Redovitom edukacijom osoblja, gostiju pa i konkurenata, Terme pokušavaju svima otvoriti vidike koliko je važno očuvanje okoliša.

Promo
27. travanj 2023. u 22:00
Kao autentični prvi Healthness resort u Europi, terme su drugačije od ostalih na svakoj razini/MILJENKO HEGEDIć

Terme Sveti Martin jedinstvena su destinacija usred brežuljkastog Međimurja, koje je ove godine primilo certifikat Green destination kao prva takva regija u Hrvatskoj. Ova oaza mira ponosi se lokalnom i zdravom gastronomijom, modernim smještajem i jednom od najzdravijih termo-mineralnih voda, a u posljednjih desetak godina ističe se kao zelena destinacija kojoj je održivo poslovanje i očuvanje okoliša na prvom mjestu.

Pomažu razvoj zajednice

Niz godina u svojem poslovanju njeguju suradnju s lokalnim dobavljačima i na taj način kroz održivu suradnju pomažu u razvoju zajednice.

Jedinstveno iskustvo boravka u autentičnim termama

Kao autentični Prvi Healthness resort u Europi, ove su terme drugačije od ostalih na svakoj razini, nudeći gostima jedinstvene usluge koje se kombiniraju u programe prilagođene njihovim potrebama i željama. Healthness koncept temelji se na holističkoj filozofiji dr. Rudolfa Steinera, koja predstavlja sklad duha i tijela kao glavni izvor zdravlja i sreće. Svaki program u resortu temelji se na vlastitim znanjima i pripremama s posebno odabranim ekskluzivnim, ekološkim i lokalnim proizvodima.

Foto: Igor Huhoja

Prvi hotel u Hrvatskoj s oznakom EU Ecolabel

Hotel Terme Sveti Martin prvi je hotel u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel na temelju svojih napora za smanjenje utjecaja na okoliš. EU Ecolabel projekt je na kojem se radilo nekoliko godina i prilikom kojeg se moralo zadovoljiti niz standarda i kriterija ključnih za očuvanje okoliša i zeleno poslovanje, koje Terme već dugi niz godina potiču.

Provođenjem projekata energetske učinkovitosti, instaliranjem pet pročistača otpadnih voda, selekcijom i razvrstavanjem otpada, izbacivanjem opasnih kemikalija, postavljanjem solarne pametne klupe, punionice za električne bicikle i automobile, te kupnjom kompostera i balirke stvoren je sustav zelenog poslovanja koji se primjenjuje u svim odjelima Terma.

Uz EU Ecolabel oznaku, Terme Sveti Martin ponosni su nositelj i drugih certifikata kao što su: Certifikat ISO 50001, oznaka “ZelEn”, Sustainable Hotel Certificate by UPUHH, Certifikati za upravljanje kvalitetom (ISO 9001), okolišem (ISO 14001), i informacijskom sigurnosti (ISO 27001) kao i Halal certifikat.

Foto: Maja Danica Pečanić

Promoviranje lokalnog i autohtonog

Kao glavni pokretač turizma terme su svjesne kako upravo one na svojim leđima nose najveći udio u turizmu destinacije, te stoga već dugi niz godina u svojem poslovanju njeguju suradnju s lokalnim dobavljačima i na taj način kroz održivu suradnju pomažu u razvoju zajednice dok se njihova ponuda temelji na poticanju domaćeg, lokalnog i autohtonog.

Aktivni angažman kroz različite programe, poticanje stanovnika na osnivanje OPG-a i njihovo uključivanje u proces otkupa domaćih proizvoda, podrška u razvoju lokalnih atrakcija, donacije potrebitima, sponzoriranje udruga, podržavanje inicijativa i slično, samo su dio aktivnosti koje se provode s ciljem rasta zajedno s okolinom koja okružuje ovaj resort. Terme Sveti Martin prvenstveno traže načine kako mogu materijale i sredstva iskoristiti na najbolji mogući način, te ih, ukoliko za to postoji mogućnost, reciklirati.

Foto: VID ROTAR

Najbolji primjer za to je suradnja s udrugama za napuštene životinje putem materijalnih, ali i nematerijalnih donacija. Zaštita životinjskog svijeta vrlo je važna ovim termama, te tako tijekom novogodišnjih praznika više ne koriste vatromet, novac koji je prije bio namijenjen kupnji vatrometa sada se donira, a isto tako se i goste moli da ne koriste pirotehnička sredstva, te im se nudi mogućnost da i sami doniraju udrugama ukoliko žele. Također sva sredstva koje gosti uplaćuju za smještaj svojih kućnih ljubimaca, terme doniraju udrugama za zaštitu životinja.

Edukacija gostiju

Uz zaposlenike, resort ulaže velike napore u edukaciji svojih gostiju o malim stvarima koje oni mogu učiniti kako bi zaštitili okoliš u kojem borave, pa se tako na svim katovima hotela mogu pronaći kante za razvrstavanje otpada, na stolovima se nalaze QR cjenici kako bi se smanjilo tiskanje papira, uklonjena su jednokratna pakiranja s buffet stola kao i plastičan pribor, goste potiču i na racionalno uzimanje hrane kako bi se smanjio otpad od iste, u sobama se nalazi prirodna kozmetika bez aditiva štetnih za okoliš i pakirana u ambalaže koje nisu jednokratne, a zanimljivost je i poklon iznenađenja ukoliko gosti odluče da im nije potrebno svakodnevno mijenjanje posteljine ili ručnika, kako bi se smanjila potrošnja vode i deterdženata za pranje rublja.

Foto: Maja Danica Pečanić

Kako bi ponudili nešto potpuno drugačije, u termama postoji mogućnost sudjelovanja na radionici izrade svijeća od otpadnih ulja. Kao resort koji ima nekoliko kuhinja u kojima se svakodnevno koriste ulja za pripremu hrane, zaposlenici terma dosjetili su se kako na najbolji način iskoristiti i otpadna ulja iz svojih kuhinja. Ona se sačuvaju, filtriraju, pa uz dodatak sojinog voska i mirisnih eteričnih ulja pretvaraju u svijeće koje ostaju kao uspomena na ove “zelene” terme.

S obzirom na velik utjecaj hotelske industrije i turizma na okoliš, jedan od strateških ciljeva tvrtke je da se ono svede na minimum. Redovitom edukacijom osoblja, gostiju pa i svojih konkurenata, Terme Sveti Martin pokušavaju svima otvoriti vidike koliko je važno očuvanje okoliša.

* Više o zelenom poslovanju Terma Sveti Martin pronađite na: www.termesvetimartin.com

Foto: Maja Danica Pečanić

New Report

Close