Rođendanski specijal Poslovnog dnevnika
Važna tema

Vrijeme je za arhitektonske politike sa svrhom

Danko Deban, predsjednik uprave Ingre.

PD VL native tim
24. travanj 2024. u 22:00
Danko Deban, predsjednik uprave Ingre/PD

Društvena održivost postala je jedan od najvažnijih elemenata u arhitekturi i građevinarstvu danas. Dok smo ranije bili usmjereni na stvaranje estetski ugodnih struktura, danas sve važnija postaje održiva arhitektura s projektima koji će izdržati test vremena i klimatskih promjena, ali i promovirati uključivost i društvenu odgovornost.

Svjesni smo toga i u Ingri koja će, nakon sveobuhvatne višegodišnje transformacije, razvoj poslovanja u velikoj mjeri temeljiti upravo i na razvoju stambenih projekata pri čemu se želimo voditi modelom skandinavskog tipa.

To znači da u svim našim projektima, uz primarnu korist za kompaniju i njezine dioničare, jasno artikuliramo i širi društveni interes koji postaje sve važniji u arhitekturi i građevinarstvu.

Važna nacionalna tema

Krajnje je vrijeme da se ozbiljnije počnemo baviti snažnijim razvojem modela priuštivog stanovanja za obitelji i mlade.

Kako potaknuti demografsku revitalizaciju
A posljednjih je nekoliko godina jedan od najsnažnijih interesa našeg društva, ili bi on to barem trebao biti, demografska revitalizacija Hrvatske koja podrazumijeva i stvaranje poticajnog okruženja za obitelji i mlade. Upravo oni predstavljaju kralješnicu daljnjeg ekonomskog i društvenog razvoja ove zemlje.

No, nažalost, upravo se ova skupina suočava sa sve teže dostupnim pravom na dostojno stanovanje. Naime, u posljednjih deset godina cijene nekretnina u Zagrebu porasle su za nešto više od 90 posto, a na Jadranu za nešto više od 60 posto.

Na rast cijena nekretnina utjecao je i ulazak u Schengen i eurozonu, a posebno je alarmantna situacija u većim priobalnim gradovima poput Splita gdje se najam stanova sve više usmjerava na turiste pa oni tako postaju sve nedostupniji mladim obiteljima. Sve su češći i prigovori da se subvencioniranjem i politikom poticanja kupnje vlastite nekretnine dodatno utjecalo na rast cijena nekretnina te posljedično i na zaduženost kupaca, pri čemu rast cijena ne prati rast prihoda.

Većina mladih, ali i svi oni koji rade u nestalnim oblicima rada, ne mogu kupiti stan na tržištu, dok je pravo na subvencioniranje ograničeno na one koji nisu stariji od 45 godina. Ovakva situacija ima i snažan učinak i na, već ionako izazovnu, demografsku situaciju u Hrvatskoj. Naime, visoki troškovi stanovanja kod mlađe populacije odgađaju i odluke vezane uz zasnivanje obitelji.

90

posto porasle su cijene nekretnine u Zagrebu u posljednjih 10 godina

Uloga građevinskog sektora ključna
I iako je rješavanje stambenog pitanja podložno utjecajima ekonomskih promjena, ustavna je dužnost države osmisliti mjere kojima se pomaže u osiguranju dostojnog stanovanja, uključujući i subvencije i olakšice ili, pak, dostupnost infrastrukture. Stoga bi bilo krajnje vrijeme da se ozbiljnije počnemo baviti snažnijim razvojem modela priuštivog stanovanja. Ovaj model u Europi nije novost.

Dovoljno je ugledati se na, ne tako daleku, Austriju i njen glavni grad Beč. Glavni razlog za pristupačnost stanova za najam u Beču je to što su u vlasništvu grada, a najamnine javnih stanova u Beču se, prema zakonu, mogu povećati samo kad inflacija prijeđe pet posto. Pritom vlasti u Beču grade stanove za široke mase stanovništva, ne samo za siromašne. Upravo su pojedinci i kompanije iz područja arhitekture i gradnje među ključnim akterima koji mogu i trebaju snažnije početi otvarati ovo važno društveno, pa i gospodarsko pitanje.

Ingra, kao kompanija koja već gotovo 70 godina posluje na ovim prostorima te u budućnosti planira snažnije razvijati rješenja u čijem su središtu ljudi i dobrobit zajednice, želi biti jedan od važnih aktera u otvaranju ovog društveno važnog pitanja. Dakako, tu je potrebna i jasna vladina potpora koja bi trebala biti naslonjena na Strategiju demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine koja je nedavno donesena u Hrvatskom saboru.

Ovdje su ključne i jedinice lokalne samouprave koje moraju raditi na promjenama prostornih planova, pripremati zemljišta za gradnju novih stanova i kuća te poticati ulaganja u stambene jedinice za priuštivo stanovanje.

Ovo je tema koja ni za jednu vladu, pa ni lokalnu vlast, nije i neće biti quick win, ali je jedini održiv put za naše građane i njihovu stabilniju budućnost. A građevinski sektor je spreman imati važnu ulogu u ovoj temi, pa i konkretnim projektima koje ona mora iznjedriti.

* Sadržaj omogućila Ingra

New Report

Close