Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Vodeća osiguravajuća grupacija na hrvatskom tržištu pristupila europskom udruženju Agram EEIG

Dvadeset članica Koncerna Agram lani su imale ukupan prihod od 5,58 milijardi kuna, što je rast na godišnjoj razini od 13 posto.

PD VL native tim
15. prosinac 2022. u 22:00
Poslovni spektar članica Agram EEIG vrlo je širok/JERKO GRUBIšIć

Krajem 2021. godine, osnovano je Agram EEIG (European Economic Interest Grouping) europsko poslovno interesno udruženje koje okuplja članice koje su djelovale u grupi Koncern Agram. Nakon što su na hrvatskom tržištu izrasle u premijski vodeću osiguravajuću grupu, uz još niz tvrtki koje se bave različitim djelatnostima, od bankarstva, zdravstva, prodaje, servisiranja i tehničke ispravnosti vozila, do zdravlja, hotelijerstva i investicija, ukupno 14 hrvatskih tvrtki, koje posluju u Hrvatskoj, Austriji i Italiji, pristupilo je u članstvo Agram EEIG. Sjedište Udruženja je u Zagrebu.

Udruživanje međusobnih snaga u EEIG dolazi na krilima prepoznavanja i promicanja poslovnih interesa svih članica, strukturiranja procesa nabave roba i usluga za članice kako bi njihovo odvijanje bilo u skladu s ciljevima poslovanja u kapacitetu “velikog partnera”.

Djelovanjem sukladno zajedničkim smjernicama, savjetima i preporukama o eventualnom poduzimanju pojedinačnih mjera u poslovanju zavisno o aktualnom stanju i perspektivama pojedine kompanije, očekuje se postizanje boljih učinaka na tržištima.

Međunarodne veze

Agram EEIG će svojim članicama pružati usluge istraživanja tržišta i tržišnih analiza za kompanije, priređivat će zajedničke konferencije, savjetovanja, seminare, pronalaziti konzultante i eksperte koji će tvrtkama pomagati u organizacijskim, edukativnim i stručnim poslovima.

Ne manje bitno, je uspostava međunarodnih veza, suradnja sa znanstvenim i stručnim organizacijama u cilju razvoja i unapređenja poslovnih interesa te, u konačnici, jačanje ugleda članica u zemlji i inozemstvu. Agram EEIG vodi Uprava na čelu s dr. sc. Renatom Grgić Tolj, uz tri potpredsjednika, dr. sc. Mladenku Grgić, dr. sc. Davora Martinovića te mr. sc. Ivanu Bratanić, koji to tijelo vode samostalno i pojedinačno. Uz njih tu su izvršni direktori, savjetnici Uprave i stručni suradnici.

Dvadeset članica Koncerna Agram zapošljava više od 4.700 djelatnika, a lani su imale ukupan prihod od 5,58 milijardi kuna (741,8 milijuna eura) što je rast na godišnjoj razini od 13 posto, ostvarenih na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Italije. Povećanje od 7 posto zabilježila je lanjska bruto dobit Koncerna koja je dosegnula 466,8 milijuna kuna (61,31 milijuna eura).

26,2

posto tržišnog udjela ima Agram grupa na domaćem tržištu osiguranja

Osvrćući se na poslovanje u 2021. u Agramu posebice ističu skok prihoda od zakupa poslovnih prostora za gotovo četvrtinu, na 73,6 milijuna kuna (9,8 milijuna eura), kao i izvrsnu godinu za poslovanje stanica za tehnički pregled. Kroz 58 stanica prošle godine prošlo je više od 760 tisuća vozila generiravši 110,2 milijuna kuna dobiti (14,6 milijuna eura). Gledajući godišnji prinos, riječ je o 18,1 posto povrata, ukazujući na kontinuiranu dinamiku povećanja u posljednja dva desetljeća.

Vrijednost imovine kompanija, članica Agram EEIG krajem prosinca 2021. godine dosegnula je 18,4 milijarde kuna (2,4 milijarde eura), dok je kapital iznosio 5,8 milijardi kuna (gotovo 770 milijuna eura). Imovina je lani povećana za 5,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok istodobno kapital bilježi 3,8-postotni rast.Poslovni spektar članica Agram EEIG-a vrlo je širok: od naglašenog osiguravateljnog, životnih i neživotnih osiguranja, bankarstva, leasing financiranja vozila i opreme.

Obuhvaća prodaju i servis vozila, kao i neovisni servis za sve marke osobnih vozila i popravke oštećenja, a u sklopu Udruženja je i mreža stanica za tehnički pregled vozila. Također, poslovni interes uključuje razvoj, izgradnju te davanje u zakup poslovnih prostora, lepezu medicinskih usluga, ugostiteljstvo i turizam, kao i ostale vrste financijskog posredovanja i upravljanja vlastitom imovinom te druge djelatnosti.

Jezgru Agram EEIG čine osiguravajuća društva, tvrtke Euroherc, s podružnicama u Austriji, Adriatic, s podružnicama u Italiji, i Agram Life u Hrvatskoj te Euroherc i Adriatic u Bosni i Hercegovini. Razloga za zadovoljstvo poslovanjem u prošloj godini im ne manjka. Ukupan ostvareni prihod pet kompanija iznosio je 3,7 milijardi kuna (493,5 milijuna eura). U usporedbi s prethodnom godinom prihod je porastao 11,5 posto, no takav trend snažnog rasta prihoda prisutan je u posljednjih pet godina.

Ukupan premijski prihod Agram grupe u 2021. iznosio je 3,64 milijarde kuna (484,4 milijuna eura) ukazujući da je premija, ključni prihod, porasla još snažnije od ukupnih, 12,4 posto. Pritom je najveći skok zabilježen na domaćem tržištu na kojem je ukupna bruto zaračunata premija iznosila 3,11 milijardi kuna, odnosno 414,13 milijuna eura. Time se lanjska godina snažnog oporavka od pandemije korona krize potvrdila kao iznimno izdašna za industriju osiguranja.

S godišnjim rastom premije od 13,7 posto u odnosu na 2020. Agram grupa kumulativno gledano dosegnula je vodeću poziciju u Hrvatskoj s 26,2 posto tržišnog udjela. Usporedbe radi, u 2020. ukupni udio u premiji iznosio je 25,6 posto. Za primijetiti je da grupa suvereno drži vodeću poziciju na tržištu neživotnih osiguranja s 31,3 posto udjela, kao i prvo mjesto u premiji obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti gdje dominira s 52 posto.

Euroherc je ostvario 1,48 milijardi kuna premijskog prihoda prošle godine (197,7 milijuna eura), 10,5 posto bolji rezultat na godišnjoj razini. Na ukupnom tržištu osiguranja, kao i segmentu neživotnih osiguranja, Euroherc je drugi po veličini igrač u Hrvatskoj. Na tržištu obveznog AO osiguranja s gotovo 620 tisuća ugovorenih polica i 792 milijuna kuna premije (105,3 milijuna eura) vodeći je domaći osiguratelj.

Posebno se ističu skok prihoda od zakupa poslovnih prostora za gotovo četvrtinu, kao i izvrsna godina za poslovanje stanica za tehnički pregled/PD

Jačanje zdravstva

U isto vrijeme, Adriatic osiguranje imalo je lani 1,22 milijarde kuna premije (162,7 milijuna eura), 22-postotni skok. Na domaćem tržištu Adriatic je četvrti osiguratelj po premijskom prihodu na ukupnom tržištu, u segmentu neživotnih osiguranja treći, dok je u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti drugi, zahvaljujući prodanih više od 510 tisuća polica i 764,5 milijuna kuna premije (101,5 milijuna eura), trećinu više nego 2020.

Na susjednom tržištu BiH članice Agram grupe bilježe ukupni premijski prihod od 139,35 milijuna konvertibilnih maraka (71,25 milijuna eura), 5,6-postotni rast u godinu dana, te zauzimaju prvu poziciju na cjelokupnom tržištu osiguranja s udjelom od 22,2 posto. Vodeće pozicije drže u segmentu neživotnih osiguranja (31,2 posto), jednako kao i u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti (29,5 posto). S aktualnom reformom javnog zdravstvenog sustava, jačanje zdravstvene preventive sve više će dobivati na važnosti.

U tom smislu još više će jačati uloga Specijalne bolnice AGRAM, jedne od vodećih privatnih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj, koja je također članica Agram EEIG. Prošle godine Specijalna bolnica AGRAM ostvarila je (uključujući sarajevsku Podružnicu) 131,60 milijuna kuna prihoda, gotovo 17,5 milijuna eura. Dvoznamenkasta stopa rasta u odnosu na 2020. (13,5 posto) ilustrira potencijal tog tržišta i u godinama koje dolaze.

S više od 270 stalno zaposlenih zdravstvenih djelatnika, među kojima je 78 stalno zaposlenih liječnika specijalista i subspecijalista, u Specijalnoj bolnici  AGRAM zaposleno je i deset doktora znanosti. Prisutna je kroz mrežu sedam suvremenih poliklinika: u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu, uz podružnicu u Sarajevu, ukupne površine od 10.800 kvadratnih metara.

Godišnje pruža više od milijun i 700 tisuća usluga za više od 130 tisuća korisnika. S više od 44 tisuće obavljenih sistematskih pregleda godišnje, bolnica je važan čimbenik u podizanju kvalitete zdravlja i života u Hrvatskoj i susjednoj BiH. Na kraju, ali ne manje bitno, jedna od specifičnosti Koncerna Agram je reinvestiranje novo stvorene vrijednosti u vlastitu infrastrukturu.

U svim većim gradovima u državama u kojima posluje, Koncern posjeduje vlastite poslovne objekte ukupne površine gotovo 500.000 metara kvadratnih podcrtavajući namjeru Koncerna da se tim poslom bavi dugoročno. Time se članice Agram EEIG kroz dulji niz godina potvrđuju kao jedan od najvećih domaćih investitora.

* Sadržaj omogućio AGRAM

New Report

Close