Poslovna 2022.
Plamenko Barišić

Vjerujemo u jačanje hrvatske IT industrije i prepoznatljivost brenda za globalni nastup

Ključni izazov tržišnog uspjeha i opstanka je privlačenje i zadržavanje kvalificirane IT radne snage.

Plamenko Barišić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Matija Habljak/PIXSEL

Uz puni respekt stručnom analitičkom predviđanju globalnih ekonomskih pokazatelja oporavka, malo tko je prije 12 mjeseci mogao pretpostaviti da će u eri neslućeno visokih kapitalizacija tehnoloških divova i nadolazećih nematerijalnih jednoroga, jeftinog novca, fintecha i kriptomanije te okretanja zelenom, glavni gospodarski čimbenici uspješnosti postati dostupnost i cijena transporta, brodskih kontejnera, poluvodiča, vozača kamiona i tradicionalnih energenata.

Globalni trendovi sveopće digitaliziranosti IT tvrtkama otvaraju brojne perspektive širenja tržišta, portfolija, specijalizacije, plasiranja vlastitih proizvoda i platformi. Ključni izazov tržišnog uspjeha i opstanka je privlačenje i zadržavanje kvalificirane IT radne snage u uvjetima iznimne konkurentnosti tržišta rada, što pomalo prelazi u komične sfere kad su u pitanju razvojni inženjeri programeri.

U tome su najznačajniji atraktivnost projekata, kupaca, tehnologija, radne atmosfere, uvjeta rada i kompenzacijskih paketa. Trend je da hrvatsko tržište postaje sve manje privlačno IT tvrtkama koje su iskusile konkurentnost i mogućnosti na globalnoj sceni.

Unatoč nedovoljnoj veličini, Hrvatska ima priliku postati atraktivna IT destinacija, ali su za to potrebne otvorene i stimulativne vertikalne digitalne politike, poticanje stvaranja hrvatskog digitalnog intelektualnog vlasništva, značajniji udio mirovinskih fondova u dokapitalizaciji IT tvrtki sa sjedištem u RH, učinkovitiji dijalog države i IT sektorskih udruga glede korištenja EU sredstava digitalne i zelene komponente.

U protivnom, slijedi nam intenzivnije preuzimanje domaćih IT tvrtki od strane stranih ulagača ili strateških partnera, seljenje tržišnih aktivnosti tvrtki prema razvijenijim tržištima, ali i samih sjedišta tvrtki i lokacija gdje se donose strateške odluke.

Kao vječiti optimisti, vjerujemo u snažniju konsolidaciju i jačanje hrvatske IT industrije, povećanje potražnje domaćeg tržišta, gradnju pozitivnije slike i prepoznatljivost branda za globalni nastup.

Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT-ja

New Report

Close