Poslovna 2022.
Hrvatski telekom

Velikim ulaganjima u digitalizaciju i infrastrukturu postavlja temelje ključne za gospodarski rast Hrvatske

Ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu, koja je u ovom kontekstu za društvo ključna infrastruktura, su temelj os…
PD VL native tim
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Neprocjenjiva vrijednost digitalnih tehnologija, usluga i infrastrukture pogotovo je došla do izražaja u vrijeme pandemije, a nastavit će biti samo još važnijima u narednom razdoblju u kojem će digitalizacija biti presudna za daljnji gospodarski razvoj.

Hrvatski Telekom kao predvodnik digitalizacije u Hrvatskoj, posvećen je pružanju podrške korisnicima, gospodarstvu i društvu u njihovim ambicijama rasta. Ovaj vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga na domaćem tržištu, već godinama velikim ulaganjima u digitalizaciju i infrastrukturu postavlja temelje ključne za gospodarski rast Hrvatske.

Ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu, koja je u ovom kontekstu za društvo ključna infrastruktura, su temelj ostvarenja tog cilja. U telekomunikacijskoj industriji to znači izgrađivati fiksnu i mobilnu mrežu s ciljem povezivanja svih s mogućnostima koje digitalizacija pruža.

“Ove godine smo zadržali vrlo snažan tempo ulaganja u fiksnu i mobilnu mrežu. U segmentu fiksne telefonije drugu godinu zaredom ostvarili smo rekordno uvođenje optike, a imamo i jednu od 10 najbržih mobilnih mreža u Europi”, napominje Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Kvaliteta mreže kao pokretač

Prepoznavanje uloženog truda i kvalitete kao rezultat istog, ono je što je presudno korisnicima, a njihova osobna iskustva su ključni faktor zadovoljstva, pa je tako mreža Hrvatskog Telekoma treći godinu zaredom potvrđena kao najbolja te je osvojila Ookla Speedtest Awards nagradu za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, a po četvrti put i umlaut nagradu za najbolju mobilnu, a također i najbolju fiksnu mrežu.

Nebis

Učvrstili smo status vodeće mreže u svim segmentima, a među 10 smo najbržih mobilnih mreža u Europi.

“Naš posao je povezivanje koje se temelji na tehnologiji, digitalizaciji i razvoju mreže, a u našem stalnom fokusu je kvaliteta usluge za krajnje korisnike. Ponosni smo što se naš veliki trud i kontinuirana ulaganja u razvoj i kvalitetu mreže odražavaju u bržem i boljem pristupu Internetu i mobilnim aplikacijama od strane naših korisnika te što su ponovno potvrđeni rezultatima ne jedne, već dvije neovisne dubinske analize.

Biti najbolji jednom velika je stvar, no ponoviti to treći i četvrti put je doista izvrsno postignuće. Ovo je dodatni poticaj da ljestvicu podignemo na jednu još višu razinu te svojim korisnicima nastavimo osiguravati najkvalitetniju mobilnu mrežu”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

HT je prvi omogućio komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj/Igor Kralj/PIXSELL

Prvi optički otok uz pogled na cijelu Hrvatsku

Poznato je da nove tehnologije omogućuju brži i pouzdaniji rast svih sektora gospodarstva, a 5G tehnologija svakako je jedna od njih, jer nema sektora; zdravstvo, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, pametni gradovi, Industrija 4.0, koji neće imati koristi od 5G-a. Hrvatski Telekom je prvi omogućio komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj još u listopadu 2020., a pokrivenost HT-ove 5G mreže danas iznosi više od 2 milijuna stanovnika u 76 gradova i 11 općina, po čemu je HT apsolutni tržišni lider.

Dapače, sa zaključenjem dražbe na kojoj je HT osvojio najviše novog 5G spektra i investicijom od 130 milijuna kuna tu poziciju je dodano još i učvrstio, a otišli su i korak dalje kada su prvi predstavili 5G+ mrežu na 26GHz frekvencijama, koja će osigurati 4 do 8 puta veće kapacitete u područjima gdje postoje najveći zahtjevi za korištenjem podatkovnih usluga.

Ono što HT dodatno izdvaja jest i najveća fiksna optička mreža diljem zemlje, a tijekom 2021. godine je povezano 100.000 novih kućanstava te je HT-ova optika danas prisutna u više od 60 gradova diljem Hrvatske i u ukupno 435 tisuća kućanstava.

Drilo

5G smo uveli još lani, imamo daleko najveću mrežu, a gradimo i dvostruko više optike od svih sudionika na tržištu.

Važno je istaknuti da se rast optičke mreže kao i gradnja iste ne fokusira samo na velike gradove, pa je tako otok Rab, zaslugom Hrvatskog Telekoma, postao prvi optički otok u zemlji. Pritom se samo se Hrvatski Telekom obvezao da će u naredne dvije godine omogućiti još veće internetske brzine u ruralnim dijelovima zemlje

Podrška mladima

Osim ulaganja u infrastrukturu i digitalizaciju, u ovoj kompaniji vrijedno mjesto zauzima i podrška STEM-u kroz nacionalni program Generacija NOW. Isti uključuje donaciju edukacijske opreme kao i edukaciju za stručnu mentorsku podršku u izradi projekta Internet of Things. Kroz navedeni program Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u znanja budućih generacija te tako omogućuje pristup vrhunskom obrazovanju mladima.

“Osnaživanje mladih i podržavanje njihovog osobnog i profesionalnog razvoja je sastavni dio naše vizije spajanja svih u Hrvatskoj s mogućnostima koje digitalizacija pruža. U posljednjih pet godina Hrvatski Telekom je uložio više od 4,5 milijuna kuna u Generaciju NOW i STEM obrazovanje omogućavajući djeci i mladima diljem Hrvatske pristup vrhunskom obrazovanju te otkrivanju i ostvarivanju njihovih potencijala.

Pritom me posebno veseli spoznaja što je više od 2200 djece i 300 obrazovnih institucija već dosad sudjelovalo u programu te što poticanjem razvoja STEM vještina od najranije dobi ne ulažemo samo u naše mlade generacije, već i u budućnost Hrvatske”, rekao je Kostas Nebis.

2

milijuna stanovnika u 76 gradova i 11 općina, pokriveno je HT-ovom 5G mrežom po čemu je HT apsolutni tržišni lider

Velik pomak je napravljen i na polju usavršavanju praktičnih vještina kod mladih ljudi kroz ICT akademiju te studentsku praksu na koju se prijavilo više od 1300 studenata. Vodeći se željom da mladima pruže priliku za rad u dinamičnom i proaktivnom okruženju, u kompaniji su otvorili više od 100 radnih mjesta za ICT profesionalce te ne namjeravaju stati na tome.

Misija za kvalitetnije sutra

Hrvatski Telekom već neko vrijeme koristi 100 posto obnovljivu električnu energiju te aktivnosti i inicijative usmjeravaju na daljnji razvoj održivih poslovnih modela. Vodeći se tom idejom, poslovni procesi funkcioniraju prema načelima kružnog gospodarstva s ciljem smanjenja vlastitih i korisničkih negativnih utjecaja na okoliš.

U kompaniji su također smanjili CO2 emisije za skoro 20%, a otpad za skoro 50 posto. Što se tiče elektroničkih uređaja, u svim T-centrima su osigurani uvjeti za prihvat i ekološko zbrinjavanje starih elektroničkih uređaja iz HT-ovog prodajnog asortimana, a do sada je zbrinuto više od 152.400 starih mobitela.

Pritom se tu ne radi samo o internim kompanijskim ciljevima, već i onima koji su direktno povezani sa željom doprinosa boljoj i održivoj budućnost koja se oslanja i na samu infrastrukturu koju grade.

Pogled u bolje sutra ogleda se i u činjenici što su u nacionalni STEM program edukacije do sada uložili više od 4 milijuna kuna, a važno je napomenuti i da su s programom Generacije Zajedno donirali i digitalno educirali korisnike 30-ak staračkih domova diljem Hrvatske. Takav pristup pokazuje da ova tvrtka živi održivost puno više od slova na papiru, a da im je okrenutost zajednici modus operandi kojim se vode već dugi niz godina, čemu svjedoči i nedavno priznanje Hrvatskog indeksa održivosti za doprinos zajednici..

Dok se na tržištu lome koplja, oni svoje vrijeme i energije nastoje usmjeriti stvaranju boljeg društva, a radeći upravo ono u čemu su najbolji. Njihovo poimanje digitalizacije tako je postalo imperativ uspjeha i održivog poslovanja u cjelini.

New Report

Close