30 godina hrvatskoga gospodarstva
HOPS

Važan čimbenik sigurne opskrbe električnom energijom u RH

HOPS obavlja javnu uslugu prijenosa električne energije, zadužen je za vođenje elektroenergetskog sustava te pogon, razvoj, održavanje i izgradnju 110, 220 i 400 kV prijenosne mreže.

Promo
31. svibanj 2021. u 09:00
Foto: Pixabay

Razdoblje samostalnog rada i razvoja hrvatskog EES-a započelo je osamostaljenjem Republike Hrvatske 1990. godine.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku unije 2013. godine i u skladu s Trećim energetskim zakonodavnim paketom EU osnovan je današnji Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS) kao neovisno društvo u sastavu HEP Grupe.

HOPS obavlja javnu uslugu prijenosa električne energije, zadužen je za vođenje elektroenergetskog sustava te pogon, razvoj, održavanje i izgradnju 110, 220 i 400 kV prijenosne mreže. Kao neovisni operator prijenosa HOPS djeluje prema načelima neovisnosti, razvidnosti i nedskriminatornog ponašanja prema svim korisnicima prijenosne mreže, vodeći računa o zaštiti okoliša i održivom poslovanju.

Danas se HOPS svojim poslovanjem kontinuirano prilagođava uvjetima liberalizacije tržišta i energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima energije.

Primjenom zakonske regulative EU i uspostavom jedinstvenog povezanog tržišta električne energije EU omogućen je pristup električnoj energiji kupcima u RH po uvjetima jednakim onima kakve imaju kupci u EU, ali i plasman električne energije proizvedene u RH na tržište EU.

Daljnje investicije u skladu sa Zelenim planom

U skladu s ciljevima zelene tranzicije EU i s njima usklađenim ciljevima nacionalne energetske strategije RH, HOPS planira investicije u revitalizaciju postojeće i izgradnju nove elektroenergetske infrastrukture, čime će omogućiti priključak novih proizvodnih postrojenja OIE te prijenos električne energije od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje, uključujući i prekogranični prijenos i pristup tržištu EU.

Pri tome je ključan suvremen sustav vođenja elektroenergetskog sustava sposoban da u svakom trenutku odgovori na potrebu održavanja sigurnosti opskrbe, odnosno ravnoteže između potražnje i proizvodnje električne energije.

U narednom desetgodišnjem razdoblju HOPS u navedene projekte planira uložiti do 9,1 milijardi kuna vlastitih sredstava i sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su već osigurana ili su u postupku prijave.

New Report

Close