Smart Industry
PAUK

Uz naš pametni softver svaki stroj može postati pametan

PAUK je namijenjen svim proizvodnim tvrtkama bez obzira na veličinu, a može se integrirati s već postojećim softverom unutar tvrtke.

PD VL native tim
10. travanj 2023. u 22:00
Klijenti ističu kako su implementacijom PAUKA povećali i učinkovitost djelatnika te smanjili papirologiju/PD

Pametni softver za upravljanje proizvodnjom (PAUK), koji je razvila zagrebačka tvrtka Vanado d.o.o., postaje još pametniji u kombinaciji s njihovim vlastitim hardverom uz pomoć kojeg svaki stroj, bez obzira na starost i proizvođača, može postati pametan. Ovo kompletno rješenje pomaže tvrtkama da prate svoju proizvodnju u realnom vremenu te tako povećaju produktivnost i kvalitetu.

Također, namijenjen je svim proizvodnim tvrtkama bez obzira na veličinu, a može se integrirati s već postojećim softverom unutar tvrtke. Vanado d.o.o. počeo je s radom 2012. godine, nakon što je direktor je mag.ing.mech. David Burcar došao na ideju o izradi softvera koji bi pomogao u transparentnijem i bržem donošenju odluke te kontroliranju procesa u stvarnom vremenu.

Burcar

Radimo i na razvoju uređaja za praćenje potrošnje električne energije tzv. PAUK NRG-u.

Iskustvo iz prve ruke

“Nakon što sam diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, dobio sam priliku raditi u tvornici kabela ELKA gdje sam prošao sve pozicije od pripravnika do upravitelja pogona održavanja i energetike. No, došao sam na ideju o izradi ovog pametnog softvera pa je krajem 2012. godine supruga Marina Burcar pokrenula tvrtku te započela sa strateškim i marketinškim aktivnostima.

Zaposlili smo programera, prijatelja Mihaela Župančića, koji je danas voditelj razvoja i suvlasnik tvrtke, te sam se i ja ubrzo pridružio, pa smo zajednički krenuli s razvojem softvera. Iz prve ruke sam vidio gdje su problemi i rješavao sam ih te sam imao jasnu viziju kako želim da sustav izgleda. Svi zajedno vjerovali smo da radimo nešto dobro što ima budućnost i onda je sve bilo puno lakše”, prisjetio se David Burcar samih početaka.

Danas Vanado ima 10 zaposlenih te kontroliran i stabilan rast prihoda, kao i dobru poziciju u regiji. Klijenti dolaze iz Hrvatske, BiH, Slovenije, a plan im je ove godine izaći i na austrijsko tržište.

David Burcar

Dosad su im povjerenje ukazali Bomark, Gumiimpex, Zagrebačke pekarne Klara, Letina te mnogi drugi. Uspješno su realizirali više od 60 projekata raznih grana prerađivačke industrije.

S razvojem PAUK softvera krenuli su 2015. godine i danas postoje četiri osnovna PAUK modula, čime su pokrivena razna područja. PAUK MES pokriva komercijalu, proizvodnju s radnim stanicama, robno materijalno poslovanje i planiranje proizvodnje.

PAUK ERP pokriva knjigovodstvo, zatim PAUK IIoT je modul za praćenje rada strojeva u realnom vremenu te PAUK NRG koji je modul za praćenje potrošnje energije.

“Iz softvera za održavanje i energetiku počeli smo razvijati softver za proizvodnju, jer su usko povezani i ovisni jedan o drugome. Već godinu poslije osmislili smo način za povezivanje strojeva, a godinu kasnije razvili smo i vlastite uređaje za praćenje proizvodnje PAUK IIoT, koji se mogu postaviti na bilo koji stroj, bez obzira na starost.

Kada smo dovoljno ovladali problematikom proizvodnje, 2018. godine krenuli smo s razvojem vlastitog ERP kako bi mogli zaokružiti poslovanje bilo koje proizvodne tvrtke. Razvoj ERP-a završili smo krajem 2019. implementiravši PAUK ERP&MES zajedno u prvu tvornicu Tiskaru Reprint.

Danas uz kontinuirani razvoj PAUK ERP&MES-a radimo na razvoju uređaja za praćenje potrošnje električne energije tzv. PAUK NRG koji tvrtkama u realnom vremenu po svakom stroju pokazuje potrošnju kako bi mogli pravovremeno donositi odluke i planirati proizvodnju. Imali smo super klijente koji su imali puno razumijevanja i strpljenja. Najvažnije je bilo brzo učiti i prilagođavati se potrebama klijenata, što i danas radimo”, istaknuo je Burcar.

60

projekata uspješno realiziranih u raznim granama prerađivačke industrije na tržištu Hrvatske, BiH i Slovenije

Transparentna proizvodnja

Kombinacijom pojedinih PAUK modula dobiva se snažan alat za proizvodnju u kojoj ništa nije prepušteno slučaju. Kombinacijom PAUK MES i IIoT sustava proizvodnja postaje transparentna, što uključuje sva događanja od faza rada, utroška materijala do efikasnosti djelatnika i strojeva.

Prednost ovog sustava je što je plod bogatog radnog iskustva u industriji i stručnosti u razvoju sustava temeljenih na novim tehnologijama. O ključnim aspektima operativne učinkovitosti proizvodnih procesa, o kojima ovisi svaki proizvođač, obavještava zaposlenike u realnom vremenu, putem e-maila ili SMS-a. Tako su u svakom trenu informirani o stanju proizvodnje, izvršenju radnih naloga te izvanrednim stanjima poput pojava kvara ili nekog neplaniranog prekomjernog odstupanja.

Na taj način omogućeno je proaktivno djelovanje te rješavanje problema i prije nego oni nastanu. Zadovoljni klijenti ističu kako su implementacijom PAUKA povećali produktivnost, kao i učinkovitost djelatnika te smanjili zagušenost proizvodnje papirologijom. Do ljeta ove godine, ističu u Vanadu, plan je otvoriti centar za edukaciju za proizvodne tvrtke.

“Ideja je direktore, voditelje proizvodnje i poslovođe educirati o načinima vođenja proizvodnje i utjecaju proizvodnje na rezultate poslovanja. Imamo jako puno znanja i iskustva koje želimo podijeliti s drugima kako bi zajedno bili uvijek korak ispred drugih”, zaključuje David Burcar.

* Sadržaj omogućio Vanado

New Report

Close