Svijet novca
Svijet novca

Uz euro, ePlati najvažnija je promjena u poslovanju

PIS i AIS su tandem, objedinjene pod nazivom ePlati, a svaka za sebe potpuno mijenja konzumiranje platnih usluga.

PD VL native tim
29. rujan 2022. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Proteklo desetljeće tvrtka Elektronički računi postala je sinonim za digitalizaciju poslovanja SME sektora, a u idućem desetljeću isto planiraju postati i u segmentu fintecha.

Takva predviđanja bi se lako mogla ostvariti, ako je suditi po prvim reakcijama javnosti nakon što su predstavili uslugu ePlati, brend pod kojim u računovodstvene programe na hrvatskom tržištu stižu usluge iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o računu (AIS).

”Javnost je odmah prepoznala da je u posljednjih dvadeset godina, od uvođenja internetskog bankarstva, ePlati najveća revolucija u financijskim uslugama. Do kraja ove godine više od 120.000 poslovnih subjekata, korisnika nekog od 360 računovodstvenih i poslovnih rješenja mojeRačun mreže, imat će mogućnost potpune automatizacije plaćanja i zaprimanja podataka o promjenama na bankovnim računima”, istaknuo je Marko Emer, CEO tvrtke Elektronički računi.

Promjena poslovanja za računovođe

Najviše upita, očekivano, dolazi iz sektora računovodstva i financija jer je ePlati, smatra Emer, uz uvođenje eura najveća promjena koju će doživjeti u poslovanju ove godine. Kao prednost za odjele računovodstva unutar tvrtke i računovodstvene servise, posebno se ističu značajke usluge ePlati (AIS) jer više neće morati čekati bankovne izvode kako bi knjižili promjene po računu.

”Subjekti s računima u više poslovnih banaka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi utvrdili promjene prometa i stanje po računima jer im ih ePlati (AIS) automatski dostavlja u računovodstveni softver. Servisi više neće u dva dana knjižiti mjesec dana izvoda, nego će sami birati dinamiku zaprimanja prometa po računu svojih klijenata”, pojašnjava Emer.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 4000 računovodstvenih i knjigovodstvenih servisa koji često kao problem navode kašnjenje kod dostave poslovnih dokumenata. Nerijetko se događa da, zbog velikog obujma posla, izvode i račune poduzetnici dostavljaju svega dan ili dva prije predaje PDV-a.

”Aktivacijom ePlati (AIS) knjigovođe za svakog klijenta mogu dobiti izvještaj o stavkama prometa po računu na svoj zahtjev, jednim klikom ili u unaprijed zadano vrijeme i to direktno u računovodstveni softver, neovisno o tome imaju li tri ili 303 klijenta”, pojašnjavaju iz Elektroničkih računa.

Stanje računa u stvarnom vremenu

U široj primjeni ePlati (AIS) će omogućiti i automatsko knjiženja izvoda; subjekt će zadati nalog u ePlati (AIS) da sustav u određeno vrijeme povuče sve izvode o prometima po bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta.

”Tu će veliku prednost osjetiti i tvrtke koje imaju veliki broj promjena po računima; više neće raditi u prošlosti, danas knjižiti izvode za prethodni dan ili mjesec, već će informaciju o svakoj uplati, sa svih poslovnih računa tvrtke, zaprimati u stvarnom vremenu, direktno u svoj poslovni ili računovodstveni program”, kaže Marko Emer.

Informacija o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni je preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima, zato je važno da se planiranje plaćanja ne temelji na informacijama od prethodnog dana.

”Usluga ePlati (AIS) integrirana u računovodstveni program omogućuje menadžmentu da u svakom trenutku zna s koliko novca raspolaže, a da za tu informaciju nitko nije morao otvoriti internetsko bankarstvo”.

Plaćanje iz računovodstvenog programa

Podsjetimo, usluga ePlati nastala je na temelju revidirane PSD2 direktive koja je otvorila sučelja banaka za pristup trećim stranama, odnosno pružateljima platnih usluga. Za usluge informiranja o bankovnom računu (AIS) i iniciranja plaćanja (PIS), jedina licencirana tvrtka u Hrvatskoj su trenutno Elektronički računi.

”PIS i AIS su zapravo tandem, usluge koje smo objedinili pod zajedničkim nazivom ePlati, no svaka za sebe u potpunosti mijenja način na koji konzumiramo platne usluge. Primjerice, internetsko bankarstvo nam omogućuje da cjelokupni platni promet odrađujemo u hodu, ali ePlati (PIS) omogućuje dodatnu automatizaciju plaćanja direktno iz računovodstvenog softvera”, pojašnjava Emer.

Kroz ePlati (PIS) moguće je zadavati naloge za plaćanja svih knjigovodstvenih isprava koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu, ali po daleko kraćem postupku.

Postupak plaćanja računa kod poslovnih subjekata uobičajeno podrazumijeva knjiženje računa, kreiranje platnih naloga u računovodstvenom programu, eksport datoteka s nalozima, pristup, odnosno “ulogiravanje” u internetsko bankarstvo, učitavanje datoteke s nalozima i konačno plaćanje. Usluga iniciranja plaćanja (PIS) proces skraćuje na dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje.

”Ako je knjigovodstvena isprava već evidentirana računovodstvenom programu, nalog za plaćanje se zadaje iz programa, ePlati provodi analizu rizika pa provjerenu platnu transakciju dostavlja u banku. Transakcija se provodi u banci odmah nakon autorizacije klijenta”, rekao je Emer.

Informaciju je li nalog prošao ili nije, korisnik također zaprima u računovodstveni program, što znači da se ni u slučaju statusa platnih naloga ne mora otvarati internetsko bankarstvo. Kroz ePlati (PIS) se mogu plaćati pojedinačni i grupni nalozi, kao i nalozi s tekućim ili budućim datumom plaćanja.

Unapređenje računovodstvenih programa

Razvoj financijskih usluga prema revidiranoj PS2D direktivi, koja je otvorila sučelja banaka za pristup pružateljima platnih usluga, osigurao je korisnicima skraćenje radnih procesa i povećanje operativnost.

Isto tako, omogućio je i značajno smanjenje troškova integracije s bankama za više od 360 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja jer će programska rješenja mojeRačun mreže sa svim poslovnim bankama će komunicirati putem jedinstvenog sučelja i protokola platforme ePlati.

To znači da ne moraju prilagođavati formate datoteka potrebama i zahtjevima svake pojedine banke jer je ePlati integriran s najvećim poslovnim bankama u Hrvatskoj te nekoliko manjih.

Rasterećenje bankarskih sustava

To je jedan od najvećih benefita za poslovanje njihovih korisnika jer više nisu ograničeni isključivo na banke s kojima je integrirano njihovo poslovno rješenje (ERP).

No, veliku korist od institucija za platni promet trebale bi imati i banke. Kada govorimo o funkcionalnostima usluge ePlati, banke će uspostaviti punu integraciju s poslovnim softverima koje koriste njihovi klijenti i sudjelovati u uspostavi maksimalno moguću automatizaciju poslovanja korisnika.

”Rješenje koje smo razvili potrošača stavlja na prvo mjesto, nudeći mu jednostavnije i efikasnije upravljanje financijama, dok banke istovremeno dobivaju partnera koji će im omogućiti veći nadzor i kontrolu pranja novca, zaštite potrošača i sustav inovativnih sigurnih, široko dostupnih i jednostavnih plaćanja, čime i sami mogu rasteretiti vlastite sustave”, zaključuju iz tvrtke Elektronički računi.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close