Smart Industry
Inovativno rješenje

Unaprijedite i učinite sigurnijom svoju podatkovnu mrežu SD-WAN tehnologijom

Prepoznajući preko 2500 aplikacija s odgovarajućim politikama, SD-WAN dinamično usmjerava sav promet i osjetno povećava ukupne performanse.

PD VL native tim
10. travanj 2023. u 22:00
Rješenje je neovisno o mrežnom operatoru i trenutno korištenoj tehnologiji/Shutterstock

Softverski definirana WAN mreža, SD-WAN, inovacija je na području mrežnih tehnologija koja uz pomoć softvera i cloud tehnologije pojednostavljuje isporuku WAN usluga korisnicima. Rješenje omogućava korisniku da maksimalno iskoristi potencijal svojih linkova i učinkovito upravlja cjelokupnim WAN mrežnim prometom. Optimizacija i prioritizacija prometa, garantirana kvaliteta usluge i sigurnost samo su neke od prednosti koje donosi SD-WAN tehnologija.

Kako u posljednje vrijeme sve više kompanija prihvaća oblak kao odredište svojih aplikacija, tradicionalna arhitektura WAN mreže mora se dodatno razvijati kako bi mogla zadovoljiti kriterije propusnosti i sigurnosti odnosno osiguranja kontinuiteta poslovanja. Zaštita u kontekstu oblaka i sve veća složenost multitransport (različiti tipovi prometa i pristupa) i multicloud (korištenje nekoliko cloud pružatelja usluga; npr. Azure, Microsoft, Google Cloud…) povezivanja glavni su izazovi s kojima se suočavaju mrežni administratori u poduzećima. SD-WAN daje mogućnost unaprjeđenja podatkovne mreže i osigurava siguran prelazak kompanija u oblak. U tom smislu, SD-WAN predstavlja poslovnu mrežu budućnosti.

Saša Gudlin

A1 SD-WAN tehnologija omogućava proaktivno i konstantno praćenje stanja svih mrežnih linkova. U slučaju bilo kakve degradacije performansi (gubitak paketa, kašnjenje i slično) bira se optimalan put slanja mrežnog prometa čime se osigurava neometano poslovanje. Iako se SD-WAN usluga realizira putem javnog interneta, sav mrežni promet je potpuno zaštićen sukladno najvišim IPSec standardima. Dodatnu sigurnost omogućuje integracija s brojnim cloud sigurnosnim servisima čime se postiže potpuna sigurnost mreže.

Među prvim korisnicima SD-WAN-a je najveći domaći proizvođač i izvoznik namještaja Prima grupa. ”Uz najmoderniju mrežnu tehnologiju i usluge u cloudu, potpuno nam je digitalizirano poslovanje u sedam proizvodnih pogona, 56 salona u Hrvatskoj i sedam u Makedoniji. Upravo nam A1 SD-WAN osigurava neophodan kontinuitet povezivosti poslovanja u Hrvatskoj, ali i daje dodatnu sigurnost. Zahvaljujući tome, možemo biti fokusirani na daljnje širenje temeljnog poslovanja”, rekao je Saša Gudlin, direktor IT sektora u Prima grupi.

Visoki troškovi održavanja, visoka latencija, nemogućnost kontrole pojedinog ogranka i ‘pucanje’ aplikacije prilikom slanja fileova u centralu te različiti pružatelji usluga, poteškoće su koje učinkovito rješava SD-WAN.

Gudlin

A1 SD-WAN osigurava neophodan kontinuitet povezivosti poslovanja u Hrvatskoj, ali i daje dodatnu sigurnost.

Nakon postavljanja SD-WAN-a, odnosno Fortinet opreme na svakoj lokaciji te centralnog firewalla u A1 Data centru, o instalaciji i održavanju A1 brine 24 sata dnevno tijekom cijele godine. Riješeni su problemi s aplikacijom i prekidima prilikom slanja fileova, smanjena latencija kako bi se poboljšalo poslovanje te su dobili veću kontrolu ogranaka i poboljšanu sigurnost.

Fleksibilan i učinkovit dizajn rješenja prilagođen potrebama korisnika, A1 SD-WAN usluga uključuje planiranje, konfiguraciju, licence, rad i održavanje tako da se korisnik može fokusirati na vlastito poslovanje. Usluga je temeljena na rješenjima koji su prema Gartneru globalni predvodnici u razvoju SD-WAN tehnologije, a korisniku je na raspolaganju A1 certificirani tim stručnjaka specijaliziran u SD-WAN rješenjima.

Korištenjem SD-WAN rješenja jednostavno je kreirati svoju poslovnu politiku gdje se aplikacije mogu podijeliti na visok i nizak prioritet, odnosno visoku i nisku osjetljivost. Prepoznajući preko 2500 aplikacija s odgovarajućim politikama, SD-WAN dinamično usmjerava sav promet i osjetno povećava ukupne performanse.

Podrška A1 od 0-24

Nakon postavljanja SD WAN-a, odnosno Fortinet opreme na svakoj lokaciji te centralnog firewalla u A1 Data centru, o instalaciji i održavanju A1 brine 24 sata dnevno.

Uz SD-WAN, orkestracija i upravljanje cijelim mrežnim rješenjem odvija se centralno. Pri tome, dodavanje novih lokacija je brzo i jednostavno. Sve što je potrebno napraviti je skenirati kôd, priključiti SD-WAN uređaj na Internet i spremni ste za rad.

Rješenje je neovisno o mrežnom operatoru i trenutno korištenoj tehnologiji, poboljšane su mrežne performanse, unaprijeđena mrežna sigurnost te pojednostavljene infrastrukture na udaljenim lokacijama. Nadzor mreže provodi se kroz jednostavnu i intuitivnu platformu uz instalaciju i administraciju te učinkovito i sigurno povezivanje lokacija.

Također, za korisnike koji posluju u više zemalja i žele sigurnu podatkovnu mrežu od jednog pružatelja usluga, uz SD-WAN rješenje moguće je jednostavno povezati sve svoje lokacije neovisno o mrežnom operateru ili državi.

* Sadržaj omogućio A1

New Report

Close