Smart Industry
Novi standard

Umjetna inteligencija nadzirat će kvalitetu vode u realnom vremenu

Postojeća ispitivanja kvalitete vode uglavnom se provode u dužim vremenskim intervalima te uključuju skupe laboratorijske analize.

PD VL native tim
09. lipanj 2022. u 22:00
U prvoj fazi projekta voda će se kontinuirano prikupljati iz prirodnog vodotoka rijeke Krke/PD

Porast broja stanovnika, nekontrolirana industrijalizacija i urbanizacija te klimatske promjene utječu na porast onečišćenja okoliša i vode. Zbog toga će jedan od ključnih izazova budućnosti biti osiguranje čiste prirodne vode. Istraživanje kakvoće vodenih sustava i kontinuirano praćenje fizikalno kemijskih parametara i antopogenih zagađivala važan su segment u provedbi održivog korištenja i upravljanja vodama.

Postojeća ispitivanja kvalitete vode uglavnom se provode u dužim vremenskim intervalima te uključuju skupe laboratorijske analize, rezultirajući velikim kašnjenjima u detektiranju zagađenja vode. Najčešće se onečišćenja vode, čak i detektirana u kraćim intervalima, otkrivaju tek nakon dospijeća onečišćivala u okoliš, tj. postojećim tehnologijama onečišćenje nije moguće predvidjeti.

Sigurno alarmiranje

Prepoznavši taj problem, Siemens je zajedno s partnerima projekta, Institut Ruđer Bošković i Fakultet elektrotehnike i računarstva, pokrenuo projekt razvoja napredne tehnologije za prediktivno praćenje kvalitete vode.

Mjerna postaja na obali rijeke Krke/PD

Cilj projekta je postaviti novi standard za sustavno i učinkovito praćenje kakvoće vode razvojem naprednih i inovativnih tehnologija. Projekt bi trebao rezultirati razvojem funkcionalnog i pouzdanog softvera koji će pomoću prediktivnog modela temeljenog na fizikalno-kemijskim parametrima vode prepoznavati onečišćenja vode.

Istovremeno se radi na razvoju sigurne i nepromjenjive pohrane i distribucije podataka putem tehnologije ulančanih blokova (eng. blockchain), distribuirane glavne knjige (eng. distributed ledger technology) i pametnih ugovora (eng. smart contracts). Navedena tehnologija omogućava nepromjenjiv zapis podataka i sigurno alarmiranje te rezultira usklađenošću u mjerenju, kontroli kvalitete vode i izvještavanju.

Projekt se temelji na kontinuiranom mjerenju različitih fizičko-kemijskih parametara kvalitete vode pomoću ugrađenih senzora, te laboratorijskih analiza parametara kakvoće vode: metali u tragovima, mikrobiološki parametri i nutrijenti. U prvoj fazi projekta voda će se kontinuirano prikupljati iz prirodnog vodotoka rijeke Krke, uz kontinuirano mjerenje s postavljenim senzorima nizvodno od ušća Orašnice u Krku, pored mosta preko Krke u Kninu, te laboratorijskim analizama u pojedinačnim uzorcima.

Nadolazeće faze projekta uključivat će razvoj modela temeljenog na multivarijantnoj analizi i modela temeljenog na modeliranju crne kutije (eng. black-box modeling).

Doprema vode rijeke Krke pomoću crpke ruke/PD

Prepoznala i EU

Pomoću razvijenih modela omogućit će detektiranje štetnih događaja u vodotoku na temelju ograničenog skupa lako mjerljivih parametara vode. U zadnjoj fazi projekta, razvijeni modeli testirat će se u realnom okruženju kako bi se utvrdile prediktivne sposobnosti modela te po potrebi provele korekcije modela. Vrijednost projekta prepoznala je i Europska unija te navedeni projekt vrijedan ukupno 6.676.151,53 kuna, putem Poziva “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”,  sufinancira sa 4.421.577,92 kuna.

Ovim projektom Siemens je samo potvrdio da je tehnološko poduzeće koje stvara tehnologiju sa svrhom, tehnologiju koja transformira svakodnevnicu milijardu ljudi. Kompanija je već odavno posvećena ciljevima održivog razvoja i glavnim izazovima našeg vremana poput zaštite klime, digitalizacije, te pandemije koja je u tijeku. To se očituje i u njihovom strateškom okviru nazvanom DEGREE (kratica od Decarbonation, Equility, Governance, Resource efficienty, Ethics i Employability).

Ovaj okvir omogućava Siemensu da oblikuje bolju budućnost u kojoj poštuje planet, njeguje kulturu povjerenja i rasta te omogućava zaposlenicima i klijentima da ostanu snažni bez obzira na izazove svijeta koji se mijenja. Siemensova tehnologija može podržati digitalnu i zelenu tranziciju različitih područja.

Softver će pomoću prediktivnog modela prepoznavati onečišćenja vode/PD

Primjerice, važan dio Siemensova digitalnog portfelja kojim podržava klijente u podizanju održivosti proizvoda, pogona i procesa su digitalni blizanac (tzv. Digital twin), zatim umjetna inteligencija, rad u cloudu, pametna uporaba podataka, industrijski 5G i kriptotehnologija. Ključne su inovacije i patenti, s kojima se Siemens u prošloj poslovnoj godini, među europskim poduzećima, pozicionirao među vodeće, s čak 25 posto patenata u području Industrije 4.0.

“Samo inovacijama možemo savladati glavne izazove našeg vremena”, ističu iz Siemensa. Potrebe ulaganja u zelenu transformaciju prepoznaje sve više tvrtki iz jednostavnog razloga što je ta prilagodba potrebna svakome tko želi opstati na tržištu. To potvrđuju i podaci McKinseyja koji pokazuju da je vrijednost investicija u ESG (Enviromental, Social and Governance) programe još u 2019. premašila 30 milijardi dolara.

* Sadržaj omogućio Siemens

New Report

Close