Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Ulaganjem u istraživanje i proizvodnju daju ključni doprinos sigurnosti opskrbe

Novo ležište plina kraj Grubišnog polja te nove bušotine na Jadranu i u Egiptu, zalog su za budućnost.
PD VL native tim
29. studeni 2023. u 22:00

U posljednjim godinama, naftna i plinska industrija suočile su se s nizom izazova koji su dramatično transformirali njeno poslovanje i prisilili kompanije da revidiraju svoje poslovne strategije. Prvo je došla pandemija COVID-19, koja je izazvala globalnu recesiju i smanjenje potražnje za energentima.

Nakon toga, scenarij se dodatno zakomplicirao zbog geopolitičkih tenzija uzrokovanih ratom u Ukrajini, što je sve imalo velikih implikacija na industriju. U ovakvoj turbulentnoj klimi, sigurnost opskrbe postala je ključni prioritet. U tom svjetlu provjerili smo što sve radi INA u ovim izazovnim vremenima.

Alternativni izvori energije

INA je pokraj Objekta prerade Plina Molve u proizvodnju pustila prvu komercijalnu solarnu elektranu, a želi iskoračiti i u područje geotermalne energije.

Nova plinska nalazišta

INA se pohvalila otkrićem novog ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja.

Ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost bušotine te je tijekom testiranja ostvaren maksimalni dotok od oko 145.000 m³ na dan, što u ovom trenutku predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina. Bušotina je prva od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće INA na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine.

“Prijavili smo komercijalno otkriće nadležnim institucijama i ponovno dokazali da INA igra ključnu ulogu kad je riječ o aktivnostima istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. Brzina pokretanja proizvodnje s nove bušotine ovisit će o trajanju postupka izdavanja svih potrebnih dozvola, a vjerujemo da u suradnji s našim partnerima u nadležnim ministarstvima možemo to razdoblje znatno skratiti kako bismo pridonijeli sigurnosti opskrbe i dobrobiti cijelog hrvatskog društva”, rekla je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

Eksploatacija plina iz Jadrana također ima važnu ulogu u energetskoj sigurnosti i INA je proteklih godina bila vrlo aktivna na svojim koncesijama na sjevernom Jadranu.

“Cilj nam je preokrenuti trendove proizvodnje plina s Jadrana i u tome smo uspješni. Lani je, nakon nekoliko godina pada, ponovno zabilježen rast proizvodnje plina iz podmorja za šest posto. Dosad je izrađeno pet novih bušotina, od kojih su dvije lani spojene na postojeće platforme i puštene u proizvodnju. Važno je naglasiti da je riječ o visokovrijednim investicijama i prije donošenja odluka o takvim projektima moramo biti razboriti pa trenutačno sagledavamo sve elemente koji mogu utjecati na isplativost počevši od utvrđenih rezervi, ponuda za instalaciju platformi do izrazito volatilnih cijena plina”, kažu iz Ine.

Bušotina Veliki Rastovac predstavlja više od 7% dnevne Inine proizvodnje plina/PD

Istraživanje geotermalne vode

Kako bi smanjile ovisnost o tradicionalnim izvorima, mnoge tvrtke okreću se alternativnim izvorima energije. Uz to što je ove godine pokraj Objekta prerade Plina Molve pustila u proizvodnju svoju prvu komercijalnu solarnu elektranu, INA želi iskoračiti i u područje geotermalne energije.

Domaća naftna kompanija dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda za dva istražna prostora u Hrvatskoj – Leščan i Međimurje. U istražnom razdoblju koji slijedi, kompanija će pažljivo analizirati geotermalne vode na spomenutim područjima kako bi utvrdila potencijal. “U Ini se nadamo kako će ishođenje svih potrebnih dozvola za planirane istražne radove ići brzo i glatko kako bi se komercijalna upotreba realizirala u što je moguće kraćem vremenskom roku. Također, veselimo se suradnji s lokalnim zajednicama i svim relevantnim institucijama kako bismo zajedno ostvarili željene ciljeve od kojih će biti koristi za našu kompaniju, ali i lokalnu i regionalnu samoupravu te hrvatsko društvo u cjelini”, kažu iz Ine.

450

milijuna eura ukupna su ulaganja Ine u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina u posljednjih pet godina

Dodjela dozvola za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala otvara nove poslovne mogućnosti i za Ininu servisnu kompaniju Crosco koja već aktivno pruža usluge na tržištu geotermalne energije.

Osim u Hrvatskoj, INA niže uspjehe i na udaljenim destinacijama. 2021. godine INA je ušla u istražnu koncesiju East Damanhur kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy te su ove godine završile istražne aktivnosti. Nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku East Damanhur u delti Nila, plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq, koje se nalazi u blizini, i puštena u proizvodnju 26. rujna 2023. Inin udio u početnoj proizvodnji iznosi približno 200 boe dnevno.

“Egipat je Inino ključno inozemno tržište kad je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin”, rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

INA je aktivna u istraživanjima i proizvodnji u Egiptu od 1989., a danas provodi aktivnosti na ukupno četiri proizvodne koncesije – North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus u Zapadnoj pustinji. INA je proteklih godina povećala ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner.

Ukupna ulaganja Ine u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina u posljednjih pet godina kreću se oko 450 milijuna eura, što kompaniji osigurava nastavak proizvodnje i održivog poslovanja.

* Sadržaj omogućuje INA

New Report

Close