Smart Industry
Rovinj

Učinkovitije upravljanje otpadnim vodama za uštede i očuvanje vrijednih resursa

Postrojenje ima centralizirani nadzorno-upravljački sustav s 24-satnim praćenjem stvarnog stanja za racionalizaciju poslovanja i uštede električne energije.

PD VL native tim
13. srpanj 2023. u 22:00
Novo postrojenje omogućuje da se dio pročišćene vode vraća gradu kroz ponovnu uporabu za zalijevanje zelenih površina/PD

Zelene površine u Rovinju zalijevat će se 100 posto pročišćenom vodom iz kanalizacijskog sustava, a ista takva pročišćena voda odlazi i u more, i to zahvaljujući modernom sustavu upravljanja otpadnim vodama koji poštuje okoliš i brine za održivost turizma, gospodarstva i društva.

Rezultat je to novoizgrađenog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Cuvi u Rovinju u sklopu Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj vrijednog 34,3 milijuna eura pri čemu je 70 posto vrijednosti sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Postrojenje je do prosinca ove godine u probnom radu, a kompleksan projekt Odvodnje Rovinj izveli su izvođači CID S.R.L. i Atzwanger SPA iz Italije te podizvođači CID – čistilne naprave iz Slovenije i GP Krk. Podizvođači su i Duplico, glavni izvođač elektroprojekta i Schneider Electric, dobavljač programskih rješenja, a oni su implementirali najnovija tehnološka rješenja za nadzor i upravljanje otpadnim vodama.

Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu/R. MAVAR

Analitika u stvarnom vremenu

Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, proteklih je mjeseci s partnerom Duplico, u novoizgrađeno postrojenje implementirao energetska rješenja. Radi se o primjeni kompleksne srednje naponske i niskonaponske elektroenergetska opreme za automatizaciju, u kojoj su ponajprije integrirani IoT povezani proizvodi poput frekventnih prekidača, HMI sučelja (human machine interface) i PLC (programibilni logički kontroleri).

Njihovim povezivanjem i umrežavanjem na platformu, EcoStruxure sustav je nadograđen GeoSCADA softverom za nadzor i upravljanje, koji omogućuje naprednu analitiku s dinamičkim prikazima podataka u stvarnom vremenu. Stoga će zahvaljujući automatizaciji i digitalizaciji, isporučitelj vodnih usluga u Rovinju učinkovitije koristiti svoje resurse i bolje upravljati sustavom odvodnje, temeljem centralizacije nadzorno-upravljačkog sustava, uz 24-satno praćenje stvarnog stanja.

Arthur Vašarević, Schneider Electric:

Sustave vodoopskrbe i odvodnje moramo procesno i energetski unaprijediti kako bi korisnici imali kvalitetniju uslugu, a svi mi održiviji okoliš.

Time će Odvodnja Rovinj, između ostalog, pojednostaviti praćenje i otklanjanje kvarova u sustavu i opremi, smanjiti troškove održavanja, detektirati odstupanja protoka i tlaka, imati pouzdano i sigurno praćenje podataka važnih za upravljanje otpadnim vodama te sustav koji je lako nadogradiv za buduće potrebe i rješenja.

Pouzdana i kvalitetna usluga

Za očekivati je da će Odvodnja Rovinj poboljšati operativnu učinkovitost (OPEX) i smanjiti ukupne troškove vlasništva (TCO), na osnovu dosadašnjih rezultata već implementiranih rješenja Schneider Electrica u sličnim postrojenjima u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Dodatno, zahvaljujući digitalnoj transformaciji cijelog sustava na osnovu rješenja Schneider Electrica, sektor vodoopskrbe i odvodnje može ostvariti značajne uštede električne energije, dok povrat ulaganja (ROI) može biti u nekoliko narednih godina.

“Rovinj je specifičan po velikoj fluktuaciji korisnika usluga odvodnje zbog razdoblja kada uslugu koriste samo stanovnici u odnosu na turističku sezonu. Također, imali smo sustav upravljanja otpadnim vodama bez modernog tehnološkog nadzora i podataka koji mogu unaprijediti njegovo održavanje,” rekao je Ognjen Pulić, direktor Odvodnje Rovinj.

“Zahvaljujući ulaganjima iz državnog proračuna i sredstvima iz Kohezijskih fondova Europske unije, danas imamo postrojenje s najnaprednijim rješenjem koje je automatiziralo i digitaliziralo sustav upravljanja otpadnim vodama u Rovinju”.

34,2

milijuna eura vrijednost je novoizgrađenog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Cuvi u Rovinju

Održiviji i sigurniji okoliš

Osim što već sada u Rovinju imaju 100 posto pročišćenu otpadnu vodu koja se ispušta u more na 830 metara od obale i na dubini od 28 metra, dio pročišćene vode vraćat će se gradu kroz ponovnu uporabu za zalijevanje zelenih površina.

U tu svrhu izgrađen je povratni tlačni cjevovod duljine 6,6 kilometra prema nogometnim terenima i prema južnim turističkim naseljima i kampovima u Rovinju.

“Voda je jedan od najvrjednijih resursa na Zemlji te zato sustave vodoopskrbe i odvodnje moramo učiniti procesno i energetski učinkovitijim te pouzdanijim kako bi korisnici imali najkvalitetniju uslugu. Time ćemo svim građanima jamčiti održivije življenje i sigurniji okoliš,” rekao je Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu.

“Tvrtke koje žele provesti digitalnu transformaciju i ubrzati zelenu tranziciju mogu se osloniti na naša rješenja jer im omogućavaju nove usluge, racionalizaciju poslovanja, povećanje učinkovitosti ključnih procesa i uštedu energije.”

U Hrvatskoj su Međimurske vode, javni isporučitelj vodnih usluga na području Međimurske županije, već implementirali rješenja u suradnji kompanija Duplico i Schneider Electric. Digitalna transformacija ih je dovela u sam svjetski vrh po efikasnosti u upravljanju gubicima vode sukladno metodologiji Svjetske asocijacije za vode (IWA).

* Sadržaj omogućio Schneider Electric

New Report

Close