Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

U 2024. s popunjenim knjigama narudžbi, najveći izazov cijena električne energije

Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta i Elke.

Dušan Šešok
29. studeni 2023. u 22:00
Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta i Elke/PD

Godina na izmaku donijela je značajne promjene u makroekonomskom okruženju svima koji se bave proizvodnim industrijama.

Naime, nakon pandemijskih godina u kojima je Europska središnja banka tiskala novac i gotovo ga besplatno stavljala na tržište, danas vodi radikalno suprotnu politiku visokih kamatnih stopa koju zatim primjenjuju i poslovne banke prema poduzećima.

Radi se navodno o borbi protiv inflacije, s ciljem da bi se obuzdavale cijene, međutim izravna posljedica je pad narudžbi i zaustavljanje investicija što nas može odvesti u recesiju koja ima još negativnije posljedice. Nadam se da će u 2024. ta situacija relaksirati te da će doći do normalizacije na financijskim tržištima što je bitno za financiranje planiranih dugoročnih investicija.

Naslonjeni na turizam u uzletu

Remontni segment poslovanja u Šibeniku je usko vezan uz hrvatski ‘yachting’ i ‘cruising’ turizam u kojima se bilježe rekordni rezultati te su najave za 2024. vrlo dobre.

Što se tiče naše dvije hrvatske tvrtke, obje posluju stabilno te očekujem rast prihoda i u sljedećoj godini. U Elku smo investirali značajna sredstva u nove strojeve i modernizaciju proizvodnog procesa, koji su upravo stavljeni u operativni pogon, pa smo u mogućnosti isporučivati veće količine kablova.

Kako je djelatnost Elke vezana uz energetiku, gdje je u Europi još uvijek značajan investicijski ciklus vjerujem da će se trend rasta potražnje nastaviti. Kod brodogradilišta je situacija specifična jer se sklapaju dugoročniji ugovori pa je gotovo popunjena knjiga narudžbi za isporuke u 2024., a sada se već radi na ugovaranju poslova za 2025.

Specijalizirali smo se za gradnju brodova u aluminiju čime se bavi manje od 10 posto brodogradilišta u svijetu, a potražnja je konstantna jer se radi o ekološki prihvatljivom materijalu koji se zbog manje mase u odnosu na čelik primjenjuje za gradnju brzih brodova.

Remontni segment poslovanja u Šibeniku je usko vezan uz hrvatski ‘yachting’ i ‘cruising’ turizam u kojima se bilježe rekordni rezultati te su najave za 2024. također vrlo dobre.

U narednoj godini veliku pažnju na nivou čitave Iskra grupacije ćemo posvetiti potpunoj implementaciji već započetog procesa ESG standarda poslovanja. Na sve lokacije uvodimo zelene i energetski učinkovite tehnologije što, osim smanjenja troškova energije, ima i društveno širi značaj minimalizacije negativnog utjecaja na okoliš.

Cilj nam do kraja sljedeće godine imati najviši ESG rejting jer vjerujemo da će isti u bliskoj budućnosti biti prepoznat kod naših kupaca i javnih vlasti kao bitan element vrednovanja konkurentnosti ponuda.

Kao najveće izazove u poslovanju vidim stabilizaciju cijena proizvodnih inputa, posebno električne energije koja je za velike potrošače još uvijek ekstremno visoka, te dostupnost kvalificirane radne snage.

New Report

Close