Smart Industry
Smart Industry

Tvrtke s viškom likvidnosti imaju priliku za zaradu na nedospjelim računima

Otkup nedospjelih računa može SE dogovoriti direktno između pošiljatelja i primatelja, bez posredovanja otkupitelja.

PD VL native tim
11. listopad 2023. u 22:00
Rosanda Galović, voditeljica prodaje tvrtke PlatiMe/PD

Više od milijun i pol eura vrijednih računa trenutno čeka svog otkupitelja na PlatiMe. Prva hrvatska platforma za prodaju i kupnju eRačuna tako je postala važna investicijska prilika na domaćem tržištu, što zbog jednostavnosti realizacije, tako i zbog mogućnosti zarade na vlastitom višku likvidnosti primatelja i otkupitelja eRačuna.

PlatiMe, kao svojevrsna peer to peer platforma, omogućuje izravno financiranje između pojedinaca koji na brži i transparentniji način dolaze do izvora kapitala. Kada govorimo o mogućnosti ulaganja, pruža veću očekivanu zaradu, kamatnu stopu, u usporedbi s depozitom u banci.

“Na 400.000 eura koje poduzetnik ima na računu, banka će naplatiti oko 800 eura godišnje kamate za držanje novca. Kroz PlatiMe, umjesto da plaćaju kamate na “ležarinu, poduzetnici taj novac mogu dodatno oplemeniti i kao investiciju plasirati dalje u gospodarstvo”, ističe Rosanda Galović, voditeljica prodaje tvrtke PlatiMe.

Kroz PlatiMe, umjesto da plaćaju kamate na ‘ležarinu’, poduzetnici novac mogu dodatno oplemeniti.

Prednost prvokupa za primatelje

Na platformi sudjeluju pošiljatelj, kao izlagatelj nedospjelih eRačuna, primatelj kao stvarni dužnik i otkupitelj eRačuna, a jedan poslovni subjekt može koristiti PlatiMe kroz sve tri uloge.

“Otpočetka smo jasno isticali koje su prednosti pošiljatelja, a koje primatelji e-računa, kao i kakve su mogućnosti oplemenjivanja kapitala za otkupitelje. Unatoč prvotnoj skepsi primatelja, vrlo brzo su prepoznali kako i sami mogu profitirati od viška likvidnosti”, ističe Galović.

Podsjetimo, iako je platforma na samim početcima rada percipirana isključivo kao mjesto gdje se susreću ponuda i potražnja za kapitalom, odnosno mjesto gdje će pošiljatelji eRačuna pronaći svoga otkupitelja, PlatiMe se pokazao kao idealno rješenje za kupce, primatelje eRačuna, koji su prepoznali prednost prvokupa da bi, kroz diskont, zaradili na vlastitom višku likvidnosti.

Riječ je o tome, naglašava Galović, da se prijevremeno financiranje, odnosno otkup nedospjelih računa može dogovoriti direktno između pošiljatelja i primatelja, bez posredovanja otkupitelja.

“Pošiljatelj izlaže na PlatiMe kada, primjerice, ne može čekati valutu plaćanja kako bi došao svježeg kapitala ili mu taj novac treba iz nekog drugog razloga. Računi se na PlatiMe izlažu uz određeni diskont, što se pokazalo kao odlična poslovna prilika za same primatelje eRačuna koji imaju višak likvidnosti i sada su u poziciji otkupiti vlastita potraživanja uz diskont, na zadovoljstvo obiju strana. Tvrtka pošiljatelj je došla do kapitala koji joj osigurava likvidnost, a tvrtka primatelj je zaradila na svom višku kapitala”, pojašnjava Galović.

Suglasnost primatelja računa

Povratna informacija korisnika platforme je da od diskonta imaju veću korist, nego gubitak. Povratna informacija korisnika platforme je da od diskonta imaju veću korist, nego gubitak. Osim toga, realizacija kupoprodaje je puno brža, a naplata sigurnija. To je mnoge potaknulo da se na platformi nađu u sve tri uloge – pošiljatelja, primatelja i otkupitelja.  To je mnoge potaknulo da se na platformi nađu u sve tri uloge – pošiljatelja, primatelja i otkupitelja.

“Pošiljatelji mogu izlistati eRačune na PlatiMe po definiranoj cijeni, ili prema ponudi koju smatraju zadovoljavajućom, i prodati ih već isti dan. Za izlaganje eRačuna, primatelj mora dati svoju suglasnost, odnosno odobriti račun u segmentu suštinske i računske kontrole. U tom trenutku može dati i svoju ponudu, no ako propusti mogućnost prvokupa, izloženi eRačun postaje vidljiv i drugim otkupiteljima koji eRačun plaćaju po traženoj cijeni ili daju svoju ponudu”, ističe Galović.

Sigurnost eUgovora

Ugovori o ustupu potraživanja na PlatiMe se potpisuju isključivo elektronskim putem, za što je prva hrvatska platforma za otkup nedospjelih eRačuna dobila zeleno svjetlo i od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

“Ugovori se potpisuju naprednim elektroničkim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu ili putem FINA-inog PKI certifikata, što sam proces kupoprodaje čini još sigurnijim i bržim”, zaključila je voditeljica prodaje tvrtke PlatiMe.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close