Zeleno gospodarstvo
Zelena tranzicija

Tvrtke koje su digitalizaciju počele eRačunom danas su predvodnice zelene tranzicije

Marko Emer, predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi.

PD VL native tim
29. travanj 2024. u 11:11
Već se na mjesečnoj razini osjeća korist razmjene eRačuna, ističe Marko Emer, CEO Elektronički računi/R. Anić/PIXSELL

Posljednjih godina mnogo se raspravljalo o prednostima zamjene papirnatih poslovnih dokumenata s elektroničkima. Europska unija je, obvezujući zemlje članice na implementaciju eRačuna u javnoj nabavi, iznijela konkretne podatke o troškovima zastarjelih radnih procesa za proračun država članica, ali i tvrtke.

Tako je utvrđeno da eRačuni mogu donijeti uštede od sedam do 20 eura po računu što je, prije nekoliko godina kada je izračun napravljen, samo u postupcima javne nabave trebalo priskrbiti uštedu od oko 423 milijarde eura godišnje.

“Pozitivno iskustvo automatske obrade elektroničkih dokumenata iz postupaka javne nabave preselilo se i u gospodarstvo. Više zemalja članica EU već je uvelo obaveznu razmjenu eRačuna između poslovnih subjekata, a dio ih je, poput Hrvatske s projektom Fiskalizacija 2.0, u pripremi da to uskoro provede”, ističe Marko Emer, predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi.

Pozitivni utjecaj na okoliš

Bespapirni ured, zelene politike, digitalni potpis i društveno odgovorno poslovanje temeljne su vrijednosti koje njegujemo od osnutka, prije više od deset godina.

Usluga mojeRačun korisnicima je dostupna više od deset godina, a servis mjesečno posreduje više od 1,2 milijuna dokumenata poslovnih subjekata, među kojima je dio računa prema Centralnoj platformi za obveznike javne nabave.

“Većina elektroničkih računa i pratećih dokumenata koji prolaze kroz servis mojeRačun posredujemo između poslovnih subjekata koji su prepoznali benefit bespapirnog poslovanja.

Uz svakodnevni rast novih korisnika, odnosno poslovnih subjekata koji do sada nisu slali i zaprimali elektroničke račune, bilježimo i sve veći broj korisnika koji nam dolaze od drugih posrednika na tržištu jer su prepoznali da digitalizacija nije isključivo poslati dokument od točke A do točke B i da se digitalna transformacija ne može ograničiti na jednostavnu zamjenu papirnatih procesa elektroničkima”, ističe Emer.

Automatizacija procesa

Poslovni subjekti koji su prije nekoliko godina uveli elektronički račun u poslovanje, uglavnom su proveli i digitalizaciju procesa obrade i ovjere eRačuna, automatski ih preuzimaju i knjiže, sigurno pohranjuju u elektronički arhiv, a sada kroz fintech uslugu merBanking, dodaje Emer, zadaju platne naloge iz računovodstvenog programa odmah nakon knjiženja.

“Već se na mjesečnoj bazi osjećaju prednosti slanja i primanja eRačuna jer je mnogo poslovnih procesa automatizirano. Naprimjer, učitavanje desetaka računa u računovodstveni softver završava se za nekoliko sekundi, čime se izbjegava gubitak od pet minuta po računu koje bi inače zaposlenik utrošio za ručno prepisivanje podataka”, ističu iz tvrtke Elektronički računi.

Time se štedi vrijeme, smanjuju troškovi potrošnog materijala i reduciraju greške uzrokovane preopterećenošću papirologijom.

“Čak 76 posto poslovnih subjekata koji koriste eRačune izražava pozitivno mišljenje o doprinosu elektroničkih računa u poslovanju, što je impresivna brojka ako znamo koliko se malo govori o digitalnoj transformaciji koji smo obavezni provesti”. Emer podsjeća da je Europska komisija strateški odredila da digitalna transformacija danas više nije opcija, već je neizbježna, neophodna i esencijalna realnost, a da su ciljevi zelene tranzicije EU ugrađeni i u nacionalnu strategiju. Postavljeni su jasno mjerljivi, konkretni ciljevi koje moramo ostvariti najkasnije do 2030. godine, a odnose se i na javni sektor i na gospodarstvo.

“Mala poduzeća čine otprilike 98 posto hrvatskog gospodarstva, stoga je strateški važno jačati njihovu održivost, otpornost i pripremljenost za izazove zelene i digitalne tranzicije koja treba biti provedena na razini cijele EU do 2030. godine”.

76

posto poslovnih subjekata koji koriste eRačune izražava pozitivno mišljenje o doprinosu u poslovanju

Digitalna izvrsnost

Kako bi osnažili poslovne subjekte na tom putu, tvrtka Elektronički računi pokrenula je nekoliko projekata među kojima se posebno ističe Zeleni certifikat koji danas okuplja više stotina organizacija koje su primjer digitalne izvrsnosti i društveno odgovornog poslovanja.

“Bespapirni ured, zelene politike, digitalni potpis i društveno odgovorno poslovanje temeljne su vrijednosti koje njegujemo od samog osnutka prije više od deset godina. Nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikata pokazatelj su da brojne tvrtke dijele te vrijednosti i da kroz implementaciju digitalnih procesa i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu”. Nositelji ekološkog priznanja Zeleni certifikat i brojni nositelji oznake “Digitalno potpisujem” tvrtke su i organizacije koje su osvijestile da poslovanje na papiru nije ekološki prihvatljivo ni zeleno poslovanje.

Zelena tranzicija

Priznanja Zeleni certifikat i Premium zeleni certifikat pokazatelj su da se briga o okolišu i zajednici u cjelini može voditi u svim segmentima poslovanja.

Jedan od načina je upravo kroz digitalizaciju jer se time ne štedi samo papir i manje zagađuje okoliš, nego tvrtke svojim zaposlenicima pružaju bolje radne uvjete. Uz digitalnu izvrsnost i ekološke radne procese, preduvjet za dobivanje Premium zelenog certifikata je i zadovoljstvo zaposlenika.

Sudeći prema sve većem broju nositelja priznanja Zeleni certifikat, zelena tranzicija gospodarstva konačno je započela. Tvrtke i institucije u Hrvatskoj sve više razumiju koliko je tehnologija utjecala na sve aspekte naših života i koliko je neodvojiva od napretka i konkurentnosti na tržištu.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close