Svijet novca
PROMO

Tržište osiguranja ima ključnu ulogu u ESG ciljevima

Kakva je uloga brokera poput Marsha?
Promo
29. rujan 2022. u 22:00
Iva Rogović Lekić, CEO Marsha

Puno se priča o ESG-u, a malo se konkretno zna o istome. Postoji li drugačija percepcija ESG-a od strane brokera kao što je Marsh?

ESG je okvir za mapiranje nečijeg utjecaja u svijetu i što taj netko radi u vezi s tim. U poslovnom kontekstu, ESG je pokazatelj kako društvo identificira, upravlja i prati relevantna pitanja te kako su ona ugrađena u poslovni model za pokretanje poboljšanja performansi i povećanje konkurentnosti.

Kad govorimo o “brokerskoj percepciji” ESG-a, a imajući u vidu kako je naš posao savjetovanje u upravljanju rizicima, ponovno se sve svodi na rizik. Naravno, nije svaki rizik osigurljiv i kad govorimo o ESG-u, zasigurno ne govorimo samo o jednom ili dva rizika nego o kompletnom sagledavanju svih procesa i rizika s kojima se društva susreću.

Marsh je dio najveće svjetske korporacije koja se bavi upravljanjem rizika MarshMcLennan. Kakvu ulogu ima Marsh, kao broker u osiguranju i reosiguranju, kad govorimo o ESG-u?

Istina, Marsh jest broker u osiguranju i reosiguranju i bavimo se kreiranjem osigurateljnih programa koji će za društva omogućiti prijenos (osigurljivih) rizika na osiguravajuća društva. Ali to je samo jedan od segmenata našeg poslovanja u MarshMcLennan.

Biti dio najveće korporacije na svijetu kao što je naša znači i to da pored osnovne djelatnosti, a kako biste svojim klijentima pružili potpunu uslugu i dali dodatnu vrijednost te kako biste se razlikovali od konkurencije, nudite i drugi vrste konzaltinga, pod uvjetom da su komplementarni osnovnoj djelatnosti.

Jedna od naših zasebnih jedinica jest i Marsh advisory koja pomaže društvima u stalnom otkrivanju najhitnijih poslovnih rizika i izradi putokaza za bolje rezultate.

Naš tim blisko surađuje kako bi implementirao promjene koje utječu na financijsko poboljšanje, pomažući društvima u upravljanju nestabilnošću i poboljšanju kulture društava.

Kombinirajući specijaliziranu stručnost i naprednu analitiku, omogućujemo tvrtkama da s povjerenjem uoče prilike. Na ovaj način društva imaju priliku usvojiti i implementirati nove strategije kako bi smanjila izloženost riziku, poboljšala profitabilnost i ojačala organizacijska otpornost.

S kakvim se izazovima susrećete u smislu razgovora o ESG-u s potencijalnim klijentima?

Uobičajene zablude vezane uz ESG mogu se svrstati u tri osnovne kategorije. Prva je da su ESG i CSR (Corporate Social Responsibility – društveno odgovorno poslovanje) gotovo sinonimi, međutim CSR se može promatrati kao temelj ESG-a. Druga česta zabluda je da je ESG je isto što i rizik klimatskih promjena. Međutim, klimatske promjene samo su jedan od segmenata ESG-a. I treća te meni najzanimljivija zabluda jest da je ESG samo još jedan hype i marketinški trik.

Kako Marsh pristupa procjeni rizika?

Financijski sektor, a posebno zajednica osiguranja ima ključnu ulogu u omogućavanju društvima da ispune svoje obveze u pogledu klime i održivosti. Pristup je dvostruk: postojeći proizvodi moraju se razvijati, a mi moramo predložiti razvoj novih proizvoda kako bismo odgovorili na nove rizike.

Uloga Marsha u cjelokupnom procesu je kompleksna. Prvenstveno se ona odnosi na samu analizu koja uključuje procjenu i modeliranje, ocjenu gapa rizika i druge procese. Nakon analize slijedi faza pripreme koja uključuje savjetovanje o ESG strategiji rizika i upravljanju istima.

Zadnji korak je prijedlog odgovarajućeg proizvoda, za onaj osigurljivi dio rizika. Ali ovdje proces ne završava jer naša je uloga i procjena ESG učinka od strane osiguravatelja, predviđanje isključenja, ograničenja kapaciteta te stvaranje osigurateljnih rješenja za pokriće nekih novih, budućih rizika.

Opisani proces izgleda kompleksno, koliko traje? Koliko se društava u Hrvatskoj odlučilo na ovakav korak upravljanja rizikom?

Trajanje ovisi o mnogo čimbenika; veličini društva, djelatnosti, trenutnim osigurateljnim pokrićima, trenutnom upravljanju rizicima, o tome ima li kompanija funkciju risk managera, koja je razina svjesnosti o riziku itd. Svakom klijentu prije pristupanja samom procesu detaljno pojasnimo svaki korak i pripremimo timeline predloženih aktivnosti, a kako bi sam proces što manje ometao tekuće dnevne operacije društva i redovito poslovanje.

Sve više društava u Hrvatskoj traži nas prijedloge vezane uz upravljanje rizikom na razini kompletne usluge – brokera u osiguranju i savjetnika za upravljanje rizicima, Marsh advisory. U većini slučajeva ovaj se pristup pokazao kao najbolji.

Moje je mišljenje da je Hrvatska u kontekstu odnosa prema riziku i generalne financijske pismenosti na nedovoljno visokoj razini i Marsh Hrvatska na lokalnoj razini sudjeluje u brojnim javnim aktivnostima, nudeći edukacije i konzultacije sa svrhom promjene i poboljšanja ovakvog statusa.

Iznimno veliko povećanje našeg portfelja u protekle tri godine i rad hrvatskih društava sa najvećim svjetskim brokerom govori mi samo jedno – da smo na pravom putu.

New Report

Close