Poslovna 2022.
Marko Tadić

Tržište će se ohladiti. Jedini jamac opstanka je ulaganje

Godina na izmaku donijela je građevinarstvu u Hrvatskoj ogroman rast cijena sirovina i opreme, ali i nemogućnost nabavke iste zbog poremećaja u globalnim kanalima distribucije

Marko Tadić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Građevinarstvo se već tradicionalno neprestano susreće s novim izazovima u Hrvatskoj. Tek smo svi 2018 zaustavili trend pada i krenuli se lagano oporavljati, kada je 2020. godina donijela dotad potpuno nov izazov u obliku globalne pandemije Covid-19.

Iako je cjepivo rekordno brzo razvijeno, pandemija još traje i utječe na naše svakodnevne živote. Ova godina posebno pokazuje da ćemo gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom ipak teško izbjeći, bez obzira na uložena sredstva i trud.

Godina na izmaku donijela je građevinarstvu u Hrvatskoj ogroman rast cijena sirovina i opreme, ali i nemogućnost nabavke iste zbog poremećaja u globalnim kanalima distribucije. Gotovo da nema sirovine kojoj cijena nije barem 40% porasla ove godine, a višegodišnji ugovori koje imamo ne daju mogućnost povećavanja cijena, posebno jer službena statistika ovu inflaciju još nije “registrirala”.

Svi mi izvođači tako smo se našli u nezavidnom položaju, jer tradicionalno niske marže u građevinarstvu ni približno ne mogu pokriti rast cijena s kojima smo se sada susreli. Tu je potreban konsenzus svih dionika izgradnje, posebno investitora i izvođača, jer u suprotnom je novi val stečajeva u građevinarstvu neizbježan, što će dovesti i do većih troškova i nedovršavanja hrpe projekta.

Kod ugovaranja novih poslova stoga je potreban velik oprez. Nelojalna konkurencija je i dalje veliki problem, te tvrtke s upitnim inozemnim referencama i slabim dokazima za posjedovanje nužnih resursa za obaviti posao na javnim natječajima dobivaju poslove jer, eto, dali su najjeftiniju ponudu. Imam i dalje dojam da je strancima puno lakše dobiti posao u Hrvatskoj nego nama bilo gdje u inozemstvu.

Moje očekivanje je da će se u većini 2022. zadržati postojeće cijene sirovina, visoke cijene energije, da će disrupcija globalnih kanala dobave i dalje biti prisutna, kapital će poskupjeti, a sve će to dovesti do “hlađenja” tržišta, osobito privatnih investicija, jer će mnogima biti neisplativo graditi kada uračunaju nove cijene. Projekti financirani iz EU fondova u Hrvatskoj su i dalje glavno jamstvo da se neće dogoditi drastičan pad u sektoru kao, primjerice, tijekom posljednje krize.

Dosad sam bio uvjeren, a zbog pandemije sam još i više, da je jedini put kako u ovim uvjetima zadržati konkurentnost i preživjeti – konstantno ulaganje u vlastito poboljšavanje – kroz najbolju opremu i tehnologiju, edukaciju, najbolja softverska rješenja… Osijek-Koteks grupa, koja broji više od 800 zaposlenih, intenzivno ulaže u nove tehnologije i u 2021. dovršavamo rekordni investicijski ciklus s kojim bi od 2022. trebali biti konkurentniji i držati korak s najboljim praksama građevinarstva u svijetu. Tu, naravno, ne planiramo stati.

Marko Tadić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa

New Report

Close