Svijet novca
Novi krug

Tri pravila za dobivanje APN kredita bez stresa

Subvencionirani stambeni krediti optimalno su rješenje
Promo
24. veljača 2022. u 22:00
Vjeko Peretić, vlasnik Pro grupe za posredovanje u kreditima i osiguranju/Pro Grupa

Kada želite kupiti prvu nekretninu u nekom od većih gradova Hrvatske, već na početku se suočite sa nekoliko poteškoća i specifičnosti o kojima mladi – jer ih nekretnine nikada prije nisu zanimale – nisu razmišljali.

Ako kupujete putem kredita, nemate puno izbora jer se skupe novogradnje prodaju unaprijed za gotovinu, a kvalitetne novije zgrade drže cijenu. Potražnja je puno veća od ponude, pa zbog toga zadnjih godina izbor za prvu nekretninu često pada na srednje stare i stare nekretnine.

Najjeftinija opcija

Ako ste ove godine svakako odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu putem kredita, uz sve nesavršenosti natječaja i povećane cijene nekretnina, za koje se ne očekuje skori pad, subvencionirani krediti su ipak optimalno su rješenje. Ukratko, takozvani APN krediti su najjeftiniji način financiranja: kamatne stope su povoljnije do 20% od redovnih, a uz to, ovisno u kojem gradu/mjestu je nekretnina, država vas najmanje 5 godina subvencionira sa 30-50% mjesečnog anuiteta/rate.

Najčešća pogrešna interpretacija programa subvencija jest da postoji maksimalan “prihvatljiv” iznos kredita ili cijena po kvadratnom metru za ovaj natječaj. Naime postoji samo maksimalan iznos koji država subvencionira, ali kredit može biti i najčešće jest veći od 100.000 eura, odnosno cijena nekretnine može biti, a u većim gradovima redovno i jest viša od 1500 eura po kvadratu.

20

posto može biti povoljnija kamatna stopa u odnosu na standardnu ponudu

U praksi, kada dižete npr. 150.000 eura, dobivate jedan kredit, s povoljnijom kamatnom stopom, a proporcionalni dio mjesečnog anuiteta ili rate do 100.000 eura će biti subvencioniran. Kada uračunamo subvenciju, koja solidno smanjuje ukupan trošak kredita te ovisno o trajanju, vaša ukupna efektivna kamatna stopa može se spustiti i ispod 1,5 posto, a ovisno o broju postojeće djece ili one koja se rode tijekom razdoblja subvencije, efekt može biti kao da ste uzeli beskamatni kredit.

Pro grupa je stvorila specijalizirani tim iskusnih bankara – posrednika koji vas stručno vode kroz cijeli proces realizacije kredita. Za klijente su besplatni, jer ih kao ovlaštene posrednike plaćaju isključivo banke.

Na jednom mjestu i besplatno

Prilikom uzimanja kredita vrijede tri pravila. Prvo je da na početku treba točno utvrditi kreditnu sposobnost, pa prema tom “budžetu” planirati potragu za nekretninom odnosno planirati budžet za izgradnju. Pri tome odlazak samo u svoju matičnu banku može biti najveća greška. U Pro grupi kreditni specijalisti napravit će vam analizu kreditne sposobnosti i ponude gotovo svih banaka. Na jednom mjestu. Besplatno.

Drugo je pravilo da kada znate sva očekivanja, rokove, specifičnosti natječaja, idete u “borbu” s pronalaskom nekretnine. Ako su koraci 1 i 2 odrađeni kako treba, onda se slaže predugovor, prikuplja dokumentacija, priprema kompletan predmet za pomno odabranu banku. Na vrijeme, jer onda cijeli proces prolazi glatko i bez stresa.

Ključno u ovom koraku jest da prethodno potpuno kompletiran predmet od strane Pro grupe bankar/ica odmah obradi i pošalje u APN. Kada ste uspješno prošli prethodne korake, nema nikakve brige ili sumnje u realizaciju kredita.

Na kraju, u fazi čekanja na odobrenje subvencije, bitno je znati realna očekivanja kad će predmet biti gotov, da biste to iskomunicirali prodavatelju i smanjili njegov pritisak na vas.

New Report

Close