Zeleno gospodarstvo
Dobra praksa

Tehnološke kompanije mijenjaju paradigmu: održivo poslovanje im je iznad profita

Dobitnik Premium zelenog certifikata, Konica Minolta Hrvatska, izvrstan je primjer sinergije tehnoloških inovacija i društveno odgovornog poslovanja.

PD VL native tim
20. rujan 2022. u 22:00
Osim na zaštitu bioraznolikosti, sadnja stabala izravno utječe i na smanjenje koncentracije CO2 u atmosferi/PD

Razvojem novih tehnologija i inovativnog dizajna kroz skoro 150 godina djelovanja, Konica Minolta postala je globalni sinonim za poslovnu izvrsnost. Iako kompanija djeluje na gotovo svim kontinentima, zajedničke vrijednosti svugdje su iste – primarni fokus uvijek je na korisniku.

Tako stečeno povjerenje tvrtka je iskoristila kako bi na globalnoj razini osnažila svijest o važnosti održivog poslovanja, što je snažnim dijelom i dio njihovog poslovnog identiteta.

Konica Minolta Hrvatska izvrstan je primjer sinergije tehnoloških inovacija i društveno odgovornog poslovanja u modernom svijetu, a koliko je to duboko ukorijenjeno u njihovu misiju, viziju i ciljeve govori i činjenica da u provedbi održivosti imaju punu podršku zaposlenika.

”Ključ za uspješnu provedbu svake misije su uvijek zaposlenici. Naši zaposlenici su jako dobro upoznati s misijom koju provodimo, konstantno prolaze kroz razne edukacije i iznimno su proaktivni i involvirani, dajući prijedloge kako da naše poslovanje postane još održivije”, istaknula je Branka Domazet, predsjednica Uprave Konica Minolta Hrvatska.

Stablo za zeleni planet
Zbog takve predanosti na svim strukturama grupacija već 12 godina uspješno provodi projekt pošumljavanja planeta. Riječ je o projektu koji ima višestruku važnost u očuvanju okoliša te je dobar primjer kako se jednom strateškom odlukom u korist ekologije može promijeniti ekološki otisak koji naše poslovanje ostavlja.

”U projektu pošumljavanja posađeno je više od 50.000 stabala u različitim dijelovima svijeta, a uskoro ćemo ga početi provoditi i u Hrvatskoj s obzirom na to da aktivno tražimo adekvatnu lokaciju”, istaknula je Domazet.

50

tisuća stabala kroz projekt Konica Minolte posađeno je diljem svijeta tijekom 12 godina

Zašto je adekvatna lokacija iznimno bitna stavka u ovom projektu, leži u činjenici da je jedan od ciljeva pošumljavanja stvaranje uvjeta za opstanak divljih životinja čija se populacija u proteklih 60 godina smanjila za čak 50 posto.

I u Hrvatskoj su brojne životinjske i biljne vrste ugrožene, no kroz ovakve projekte kakve provodi Konica Minolta, tome bi se moglo stati na kraj.

”Svaka tvrtka, pa u konačnici i svaki pojedinac, mora razumjeti da naš planet svakim danom postaje sve manje “divlji”, što nije samo tragedija, nego i jedan od najvećih problema s kojima se kao čovječanstvo susrećemo. Bez bioraznolikosti, naš planet ne može opstati jer je svaka vrsta važan dio ekosustava, a kad se istrjebljenjem i uništavanjem života naruši ravnoteža, planeti će sve teže biti apsorbirati naš utjecaj na okoliš”, pojašnjava Domazet.

Stvaranje nove vrijednosti za održiv svijet
Osim na zaštitu bioraznolikosti, sadnja stabala izravno utječe i na smanjenje koncentracije CO2 u atmosferi, a ova si je kompanija zadala za cilj do 2050. godine smanjiti CO2 za 80 posto kroz životni ciklus svojih proizvoda.

Iz Konice Minolte Hrvatska kažu kako svojim programima održivosti, koje provode sukladno smjernicama međunarodnih socijalnih normi kao što je Global Compact, čiji je su i potpisnik, nastoje prirodi “vratiti uslugu”, ali i potaknuti druge da čine isto.

Domazet

Naši zaposlenici su jako dobro upoznati s misijom koju provodimo, prolaze razne edukacije i daju prijedloge kako da naše poslovanje postane još održivije.

”Održivost je utkana u svaki segment našeg poslovanja. Primjerice, grupacija na globalnoj razini koristi isključivo energiju iz obnovljivih izvora, a u proizvodnji i distribuciji koristimo tehnologije i procese koji podrazumijevanje upotrebu recikliranih materijala, smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. Za tako sveobuhvatan proces potrebno je imati potporu dobavljača koji dijele iste vrijednosti”, pojasnila je predsjednica Uprave Konica Minolta Hrvatska.

Konica Minolta ima propisan Kodeks ponašanja za dobavljače s ciljem da čitav lanac opskrbe bude u skladu s načelima održivosti; poslovni partneri moraju brinuti o ljudskim pravima, etici, okolišu, sigurnosti i zdravlju.

Nositelji Premium zelenog certifikata
Hvalevrijednim djelovanjem, ne samo u Hrvatskoj nego i na globalnoj razini jer, osim zajedničke misije, vizije i ciljeva, svaki ogranak provodi vlastite projekte kako bi stvorio vrijednosti za održivi svijet, Konica Minolta zavrijedila je Premium zeleni certifikat.

Ovo priznanje se dodjeljuje isključivo tvrtkama koje se dokazale svoju digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje, a inicijativu je pokrenuo mojeRačun, najveći privatni informacijski posrednik na tržištu.

”Izborom servisa mojeRačun za informacijskog posrednika izabrali smo brži, jednostavniji i sigurniji način razmjene osjetljive dokumentacije. Ova tvrtka u potpunosti zadovoljava uvjete našeg Kodeksa ponašanja za dobavljače, ali i dijeli naše korporativne vrijednosti kao što su inovacije, stavljanje korisnika na prvo mjesto i održivo poslovanje”, pojasnila je Domazet.

Zajednička zelena budućnost
Premium zeleni certifikat dokaz je da, ujedinjene, tehnološke kompanije mogu učiniti puno u promjeni paradigme gdje je profit iznad svega, čak i pod cijenu uništavanja prirodnih resursa.

”Ključna zajednička vrijednost naših tvrtki je da poslovanje ne temeljimo na stjecanju maksimalne dobiti, već nam se strategija poslovanja temelji na principu društvene odgovornosti te usklađivanja poslovanja na način da zaposlenici i zajednica u kojoj djelujemo osjećaju stvarnu vrijednost našeg rada”, zaključila je Domazet.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close