Poslovna 2022.
Renata Vujasinovć

Tehnološka transformacija oblikovat će budućnost industrije plaćanja

Kako raste popularnost internetske trgovine, uvodimo nove tehnologije i putem pametnih telefona, tableta i drugih povezanih uređaja omogućujemo nove oblike i iskustva plaćanja.

Renata Vujasinovć
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Svjedoci smo uzbudljive tehnološke transformacije koja će oblikovati budućnost industrije plaćanja. Napredak u tehnologiji omogućuje potrošačima i tvrtkama da plaćaju i primaju uplate na naprednije načine koji su im prikladniji, s novim rješenjima koja olakšavaju upravljanje i transfer novca. Osim što su korisne potrošačima i tvrtkama, nove tehnologije pomoći će i u poticanju gospodarskog rasta.

Digitalna plaćanja u trgovinama i putem interneta više nisu samo pogodnost već i potreba. Gotovo dvije trećine europskih potrošača radije bi koristilo beskontaktna plaćanja onoliko koliko ga koriste trenutačno, ili čak više nego što je to sad slučaj. Povećao se udio trgovaca koji prodaju online.

Male tvrtke otkrile su da je digitalno plaćanje spas za njihovo poslovanje, a mala i srednja poduzeća očekuju da će potrošači nastaviti preferirati beskontaktna plaćanja, čak i nakon Covid pandemije.

Više od 80% Visa plaćanja u Europi je beskontaktno, a udio Visa transakcija koje su beskontaktne porastao je u Hrvatskoj za 5% (lipanj 2021. na godišnjoj razini). Također, u Hrvatskoj je Visa zabilježila porast transakcija e-trgovine veći od 40 posto.

Kako raste popularnost internetske trgovine, uvodimo nove tehnologije i putem pametnih telefona, tableta i drugih povezanih uređaja omogućujemo nove oblike i iskustva plaćanja – od plaćanja putem aplikacije, online plaćanja, te plaćanja na fizičkim prodajnim mjestima.

Visa Token Service je temeljna usluga kada je riječ o sigurnosti transakcija uklanjanjem osjetljivih podataka o računu i sigurnim povezivanjem Visa računa s uređajima.

Mogućnosti za preobrazbu industrije plaćanja tijekom sljedećeg desetljeća su ogromne. Plaćanja u stvarnom vremenu, digitalne valute i umjetna inteligencija samo su tri od glavnih trendova koji će oblikovati budućnost kretanja i upravljanja novcem.

Visa neumorno radi na inovacijama i ubrzanom uvođenju i prilagođavanju novih tehnologija, ali to ne činimo sami. Sretni smo što radimo u partnerstvu s nekim najuzbudljivijim svjetskim fintech kompanijama, kao i s inovativnim klijentima.

Renata Vujasinovć, Visa Country Manager, Hrvatska

New Report

Close