Svijet novca
Svijet novca

Tehnologija pojeftinjuje financijske usluge, ali najveća prednost je veća efikasnost

Automatizacija platnog prometa glavna je značajka ePlati, fintech inovacije koja je objedinila dvije temeljne usluge revidirane PSD2 direktive, PIS i AIS.

PD VL native tim
23. veljača 2023. u 22:00
Marko Emer, CEO tvrtke Elektronički računi/PD

U rujnu prošle godine fintech usluga ePlati najavljena je kao najvažnija promjena u poslovanju uz uvođenje eura. Ni pola godine poslije, Elektronički računi dokazali su svoj status disruptora na tržištu digitalnih usluga – ePlati sve jače istiskuje internetsko bankarstvo iz svakodnevne upotrebe.

”Danas nedvojbeno možemo reći da je razvoj financijskih usluga prema revidiranoj PSD2 direktivi, koja je otvorila sučelja banaka za pristup pružateljima platnih usluga, osigurao poslovnim subjektima skraćenje radnih procesa i povećanje operativnosti. Nijedan knjigovođa više ne mora raditi u prošlosti, nego svojim bankovnim računima upravlja direktno iz računovodstvenog programa”, ističe Marko Emer, CEO tvrtke Elektronički računi.

Automatizacija platnog prometa glavna je značajka ePlati, fintech inovacije koja je objedinila dvije temeljne usluge revidirane direktive, PIS (Payment Initiation Service) i AIS (Account Information Service), a jedina licencirana institucija koja ih može pružati u Hrvatskoj je tvrtka Elektronički računi.

10

dana skraćena je valuta plaćanja zadavanjem naloga iz računovodstvenog programa

”Rješenje koje smo razvili je primjenjivo i na drugim tržištima Europske unije. Slovenija je prva zemlja nakon Hrvatske gdje će, kroz ePlati, korisnici konzumirati jeftiniju, dostupniju i učinkovitiju financijsku uslugu. Mnogi računovodstveni programi koji su već integrirali ePlati već čekaju zeleno svjetlo da ponude uslugu i na ostalim tržištima na kojima posluju”, naglašava Emer. Riječ je o više od 455 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja mojeRačun mreže koja su integrirala ili će do kraja ove godine integrirati iniciranje plaćanja (PIS) i informiranje o stanju na bankovnom računu (AIS) kroz ePlati.

”Iskustvo korisnika, posebice knjigovođa je iznimno pozitivno jer su odmah prepoznali koliko ePlati utječe na brzinu knjiženja. Povratna informacija koju smo dobili od knjigovodstvenih servisa govori nam da smo dobro pretpostavili da će PIS, a posebice AIS riješiti problem knjiženja zakašnjele dokumentacije, kao i situaciju s klijentima koji ne koriste internetsko bankarstvo, nego izvode zaprimaju poštanskim putem”, rekao je CEO Elektroničkih računa.

Prednost za računovodstvene servise

Prednost digitalizacije i digitalnog poslovanja možda je najočitija u računovodstvenom poslovanju, a ePlati se otpočetka ističe kao usluga od koje će posebnu korist imati struka.

Ako je knjigovođa ovlaštenik na računu klijenta, aktivacijom ePlati u svom računovodstvenom programu, ima mogućnost koristiti sve značajke usluge za poslovne račune klijenata.

”Interno računovodstvo u nekoj kompaniji najčešće ima pristup izvodima po računima od prethodnog dana, no vanjska se suočavaju s problemom zakašnjele dostave dokumenata. Aktivacijom usluge ePlati (AIS), sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet subjekata kojima vode financijsko poslovanje”, pojašnjava Emer.

Usluga ePlati (AIS) omogućuje knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva u tvrtki da automatski dobivaju informacije o prometu i stanju po računu svojih klijenata te odmah knjiže nastale promjene.

”Subjekti s računima u više poslovnih banka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi utvrdili promjene prometa i stanje po računima jer im ih ePlati (AIS) automatski dostavlja u računovodstveni softver. Servisi više ne moraju u dva dana knjižiti izvode za cijeli mjesec, nego sami biraju dinamiku zaprimanja prometa po računu svojih klijenata”.

Računovodstveni servis danas više ne mora čekati papirnati izvod od klijenta ili pamtiti lozinke za različita internet bankarstva jer putem ePlati (AIS) može automatski povlačiti izvatke o prometu po njihovim računima. Za razliku od klasičnog učitavanja XML datoteke izvoda, što je usluga koju trenutno pruža većina banaka, korisnik ePlati više ne mora ulaziti u internet bankarstvo, povući datoteku na radnu površinu računala potom je učitati u računovodstveni program, ili je pak preuzimati putem e-maila, već to čini automatski, zadajući nalog jednim klikom da ePlati (AIS) povuče izvod direktno u program.

Povratna informacija od knjigovodstvenih servisa govori nam da smo dobro pretpostavili da će PIS, a posebice AIS riješiti problem knjiženja zakašnjele dokumentacije.

Automatsko knjiženje izvoda

U široj primjeni ePlati (AIS) će omogućiti i automatsko knjiženja izvoda; subjekt će zadati nalog da ePlati u određeno vrijeme povuče sve izvode o prometima po bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta.

”Tu će veliku prednost osjetiti i tvrtke koje imaju veliki broj promjena po računima; više neće raditi u prošlosti, danas knjižiti izvode za prethodni dan ili mjesec, već će informaciju o svakoj uplati, sa svih poslovnih računa tvrtke, zaprimati u stvarnom vremenu, direktno u svoj poslovni ili računovodstveni program”, kaže Marko Emer.

Informacija o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni je preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima, zato je važno da se planiranje plaćanja ne temelji na informacijama od prethodnog dana.

Brže plaćanje naloga

PIS i AIS, iako prezentirane kao tandem, usluge su koja, svaka za sebe, mijenja način na koji poslovni subjekti konzumiraju platne usluge. Internetsko bankarstvo godinama je stvaralo dojam da se cjelokupni platni promet može odraditi u hodu, ali ePlati (PIS) prvi omogućuje dodatnu automatizaciju plaćanja direktno iz računovodstvenog programa.

”Kao prednosti ePlati, naši korisnici ističu brzinu i jednostavnost zadavanja naloga. Direktorica knjigovodstvenog servisa Čilić dala je dobar primjer kako, nakon što jednim klikom učita eRačune u Synesis, odmah označi one koje idu na plaćanje direktno iz računovodstvenog programa pa ne mora gubiti vrijeme na ‘ulogiravanje’ u internetsko bankarstvo s desecima različitih tokena banaka. To je cilj kojem smo težili – spojiti žiroračun naših korisnika s njihovim ERP-om za potpunu automatizaciju platnih transakcija”, ističe Emer.

Plaćanje pojedinačnih i grupnih računa

Postupak plaćanja računa kod poslovnih subjekata putem internetskog bankarstva uobičajeno je podrazumijevao knjiženje računa, kreiranje platnih naloga u računovodstvenom programu, eksport datoteka s nalozima, pristup, odnosno “ulogiravanje” u internetsko bankarstvo, učitavanje datoteke s nalozima i konačno plaćanje. Usluga iniciranja plaćanja (PIS) taj je proces skratila na dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje.

”Ako je knjigovodstvena isprava već evidentirana u računovodstvenom programu, nalog za plaćanje se zadaje iz programa, a ePlati provjerenu platnu transakciju dostavlja u banku. Transakcija se provodi u banci odmah nakon autorizacije klijenta”, rekao je Emer. Informaciju je li nalog prošao ili nije, korisnik također zaprima u računovodstveni program, što znači da se ni u slučaju statusa platnih naloga ne mora otvarati internetsko bankarstvo. Kroz ePlati (PIS) se mogu plaćati pojedinačni i grupni nalozi, kao i nalozi s tekućim ili budućim datumom plaćanja.

”Zadavanje platnih naloga iz računovodstvenog programa skratilo je valutu plaćanja za čak 10 dana jer je korisnicima lakše platiti račun odmah nakon što ga proknjiže. Kroz širu primjenu ePlati i IBAN2IBAN plaćanja, svi poslovni subjekti u Hrvatskoj će osjetiti bitno povećanje efikasnosti”, zaključio je Emer.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close