Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

‘Svjedoci smo ogromnih promjena u svjetskoj ekonomiji’

Dejan Dokmanović, izvršni direktor regionalnog ureda Rittala, govori što će u nadolazećem razdoblju biti ključni aspekti stabilnog, uspješnog i održivog poslovanja te što njih u tom segmentu izdvaja od konkurencije.

PD VL native tim
29. studeni 2023. u 22:00
Dejan Dokmanović/J. Anić/PIXSELL

Ključ poslovnog uspjeha u narednim godinama biti će konstantno ulaganje u optimizirane i digitalizirane procese, energetski učinkovite proizvodne sustave i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika, jasno je u intervjuu istaknuo izvršni direktor regionalnog ureda u Rittalu Dejan Dokmanović te poručio kako su njihova rješenja prilagođena svakom postojećem i potencijalnom klijentu koji želi ulagati u svoju digitalnu transformaciju.

Recite nam nešto više o vašim sustavima za automatizaciju radionica i proizvodnih pogona
koje nudite? Što u tom segmetu Rittal izdvaja od konkurencije?

Lanac vrijednosti (engl. Value Chain), odnosno ekosistem industrijske automatizacije nova je razina organizacije poslovnog procesa na principima Industrije 4.0.

On uključuje interakciju svih sudionika poslovnog procesa (proizvođače komponenti, sistem integratore, glavne ugovarače i krajnje korisnike) koji koriste jedinstvenu projektnu platformu za digitalnu razmjenu podataka. Pri tome se proces maksimalno optimizira, a sama se izrada upravljačkih ili energetskih ormara automatizira.

Digitalnom integracijom projektne platforme s robotiziranim sustavima mehaničke obrade (tzv. obradnim centrima) i ožičenja ostvaruje se puna automatizacija procesa i komparativne prednosti na tržištu. Rittal (kao proizvođač tehnologije), u suradnji sa sestrinskom kompanijom Eplanom (kao proizvođačem projektne platforme) ostvaruje sinergiju ovog procesa na jedinstven način.

Održivost u prvom planu

Projekti u industriji, energetici i IT-ju sve će više biti mjereni po osnovi održivosti, korištenju zelene energije, ukupnoj energetskoj učinkovitosti i automatiziranosti procesa.

Kako Rittalovi MikroData Centri (MDC) doprinose pogonu industrijskog i proizvodnog ekosustava?

Automatizacija proizvodnog procesa neminovno generira veliku količinu podataka. Moderno vođenje procesa svodi se u osnovi na dvije komponente – upravljačku i analitičku.

Pouzdanost industrijskih računala koja vrše obradu i analitiku ovih podataka je neupitna i ista, zajedno sa pratećim sustavima (napajanje, hlađenje, nadzor) moraju biti smještena u sigurnu infrastrukturnu okolinu koja ne smije biti predaleko od samog procesa radi brzine odgovora prema izvršnim sustavima.

Mikro Data Centar (MDC) je fleksibilno rješenje koje daje odgovor na ovaj izazov – smještaj ključnih upravljačkih računala u sigurnu i redundantnu okolinu, poput malog kompaktnog podatkovnog centra koji se može smjestiti blizu proizvodnog pogona. Ključno je da ovakav Data Centar bude maksimalno pouzdan, jer ispad sustava može značiti trenutni prekid proizvodnje i ogromne popratne troškove.

Što će po vama biti ključni aspekti stabilnog, uspješnog i održivog poslovanja u idućem razdoblju?

Svjedoci smo ogromnih makro i mikroekonomskih promjena u svjetskoj ekonomiji koje se događaju u izuzetno kratkom vremenskom razdoblju.

Smatram da je trenutno najveći izazov osigurati stabilnu poslovnu okolinu ulaganjem u optimizaciju i digitalizaciju poslovnih i proizvodnih procesa, kvalitetne ljude i energetski održiv razvoj. Bez poslovnih odluka u ovom smjeru, većina kompanija u sadašnjem okruženju može računati na stagnaciju.

Kako do pune automatizacije?

Digitalnom integracijom projektne platforme s robotiziranim sustavima mehaničke obrade i ožičenja ostvaruje se puna automatizacija procesa i komparativne prednosti na tržištu.

Zašto mislite da je za proizvodne kompanije, industrijske pogone i sistem integratore važno da investiraju u održiv, energetski efikasan i visoko digitaliziran poslovni proces?

Većina kompanija i korisnika na razvijenim tržištima, a posebno u EU, već su uvelike prošli ove procese i praktički uvjetuju daljnje poslovanje digitalnim prilagodbama i energetskom efikasnošću svojih partnera.

Danas, ukoliko želite poslovati s ozbiljnim tržištima i kompanijama nije dovoljno biti samo cjenovno konkurentan i imati dobru ponudu.

Prilikom evaluacije partnera i dobavljača prolazi se ozbiljan proces u kojem je svaka komponenta digitalnog i održivog poslovanja ključna za odabir. Primjerice, sistem integrator koji je uložio u automatizaciju radione, projektnu platformu i energetski efikasan proces ima značajne komparativne prednosti prilikom nuđenja svojih usluga i rješenja.

S druge strane, kompanije orijentirane na manualnu proizvodnju ormara i “radione iz garaže” više nisu “in” makar nudile i značajno povoljnije uvjete.

Kako Rittalova rješenja doprinose transformaciji i digitalizaciji proizvodnih procesa? I na koji način vaš pristup poslovnoj transformaciji i automatizaciji pruža konkurentsku prednost vašim klijentima?

Rittal je svoju digitalnu transformaciju prošao još prije nekoliko godina, investicijom u svoj glavni proizvodni pogon u Rittershausenu i globalni logistički centar u Haigeru, Njemačka.

Ujedno je to bio prvi pogon u svijetu s potpuno implementiranom industrijskom 5G mrežom. Investicija je bila ogromna, ali opravdana u svakom mogućem aspektu. Dodatno se dokazala u izuzetno nepredvidivom poslovnom okruženju COVID pandemije i globalnih logističkih poremećaja gdje praktički naši korisnici diljem svijeta gotovo da i nisu osjetili probleme opskrbe.

Naša su rješenja prilagođena svakom postojećem i potencijalnom klijentu koji želi ulagati u svoju digitalnu transformaciju – od projektne platforme, preko digitalnih konfiguratora, prilagođene dokumentacije, podrške i savjetovanja.

75

posto energetske uštede ostvaruju Rittalovi specijalizirani industrijski i rashladni sustavi u odnosu na konvencionalna rješenja

Na koji način promičete održivost kroz svoje proizvode i rješenja za tvrtke? Možete li istaknuti neke inicijative unutar vaših ponuda koje doprinose održivoj poslovnoj praksi?

Rittal je praktički od svojih početaka bio usmjeren ka inovacijama i održivom poslovanju. Potpuno smo determinirani ka tehnologijama i rješenjima koja teže maksimalnoj upotrebi održivih materijala, očuvanju prirode i okoliša te energetskoj efikasnosti.Održivost poslovanja utkana je i u naš kodeks ponašanja koji je osnova za definiranje poslovnih odnosa sa svim partnerima.

Što se tiče očuvanja okoliša i energetske efikasnosti kao tržišnom lideru moralna nam je obaveza biti primjer svima drugima, ulagati u inovacije i utirati tržišne trendove.

Primjerice, naši specijalizirani industrijski i rashladni sustavi ostvaruju energetske uštede od 75% u odnosu na konvencionalna rješenja, s korisnicima putem RiCool akcije radimo besplatnu ekspertizu ukupnog povećanja efikasnosti hlađenja, među prvima smo uveli održive materijale i sirovine u naš proizvodni proces.

Naš najveći podatkovni centar Lefdal Mine u norveškom fjordu ima faktor energetske efikasnosti (tzv. PUE faktor) manji od 1,1 što je jedinstven primjer u svijetu. Ulaganja u održivo poslovanje imaju ogromne troškove, no ne želimo kompromitirati zajedničku budućnost pukom željom za ostvarenje profita i nadamo se da će to prepoznati korisnici i tržište.

Kakve trendove predviđate u industriji u područjima automatizacije, digitalizacije i energetske učinkovitosti te kako ih planirate dočekati i iskoristiti?

Godina na izmaku donijela je svim poslovnim subjektima nove, velike i nepredviđene izazove. Ovo se posebno odnosi na operativno poslovanje, specijaliziranu radnu snagu i izvršenje ugovornih obaveza.

Prije nekoliko godina većina nas se brinula kako osigurati poslove za kompaniju i punu zaposlenost kapaciteta, a danas imamo situaciju da nam je problem organizirati dnevne timove, posao i operativnost te kvalitetno izvršiti ugovorne obaveze.

Projekti u industriji, energetici i IT-ju sve će više biti mjereni po osnovi održivosti, korištenju zelene energije, ukupnoj energetskoj učinkovitosti i automatiziranosti procesa.

Ekspertiza koju naš lokalni centar kompetencija može pružiti u tom području je velika, od savjetovanja u korištenju sredstava iz EU fondova, preko konkretnih izračuna ušteda i projekata.

Iskustvo i instalirana baza ove tehnologije u regiji pod našom nadležnošću je velika i pozivamo sve zainteresirane poslovne subjekte da nam se jave oko savjetovanja, referentnih posjeta i razmjene iskustava.

Za kraj, kada je riječ o transformaciji poslovanja i automatizaciji poslovno – proizvodnih procesa, koju biste ključnu poruku željeli odaslati?

Ključ poslovnog uspjeha u narednim godinama biti će konstantno ulaganje u optimizirane i digitalizirane procese, energetski učinkovite proizvodne sustave i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika.

Svaka kompanija koja izostavi ove ključne elemente u svojoj razvojnoj i operativnoj strategiji, neće uspjeti na dugi rok.

* Sadržaj omogućio Rittal

New Report

Close