Poslovna 2022.
Ivan Čulo

Svijet se ubrzano mijenja, s njim se mijenjamo i mi

U našem sektoru očekujem daljnji rast i razvoj, jednako tako očekujem i rast BDP-a.

Ivan Čulo
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Prisjetimo se kako nas je samo 2020. iznenadila. Covid-19, jaki potresi, brzi susret s takozvanim novim normalnim. Ova, 2021., koja je sad na isteku, donijela je bitno predvidljivije trendove i događaje.

Dok ovo pišem, Covid-19 i dalje upozorava koliko smo ranjivi, odnosi ljudske živote i radi trajne poremećaje u globalnim socijalnim i gospodarskim trendovima. Sigurno je da ćemo se još godinama suočavati kao društvo s brojnim posljedicama. Iz perspektive Hrvatske pošte drago mi je da mogu potvrditi da će poslovni prihodi bilježiti rast u odnosu na prošlu godinu, koja je također bila pozitivna za nas.

Unatoč izazovima koje je pred nas postavila pandemija, mi smo čak i 2020. godinu završili stabilno i likvidno, bilježeći neto dobit. Upravo i ta izazovna 2020. godina ulazi u četverogodišnje razdoblje poslovanja u kojem bilježimo isključivo rast u odnosu na period prije, a to se odnosi i na prihod koji je rastao za 4,6%, EBIDTA 39,8%, neto dobit 268,8%, investicije 279,9%, i produktivnost za 5,3%.

Zahvaljujući modernizaciji i optimizaciji poslovanja kojoj smo jako bili posvećeni od 2016. godine te smo podigli i primanja radnika na operativnim radnim mjestima, u krizi nam je imperativ bio- biti na usluzi korisnicima, društvu, zaštiti maksimalno naše radnike i dokazati zašto smo tržišni lider u našem sektoru.

Naravno, sektor u kojem poslujemo jedan je od onih koji su imali direktan odgovor na “novo normalno”, odmah smo morali mijenjati, razvijati i poboljšavati procese.

Novo normalno podrazumijeva još brži rast e-trgovine pa time i paketskog biznisa. Upravo zato smo mi kao Hrvatska pošta dali brz odgovor razvojem mreže paketomata diljem zemlje, ali smo i krizu dočekali spremni jer smo netom prije nje redefinirali našu kurirsku dostavu Paket24.

U našem sektoru očekujem daljnji rast i razvoj, jednako tako očekujem i rast BDP-a. Uvjeren sam da smo svi naučili da je važno biti spreman na promjene, ne odustajati od važnih investicija, imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo naše države.

Između ostalog iduća godina će biti obilježena intenzivnim pripremama za uvođenje EUR-a, kako mi nosimo 50% ukupnog platnog prometa u RH, kvaliteta odrađenog ovog projekta doprinijet će ukupnoj stabilnosti ulaska RH u eurozonu.

Godine koje nas šokiraju, baš kao i nekoliko onih koje slijede, godine su u kojim i dalje radimo, razmišljamo i vježbamo fleksibilnost poslovnih strategija. Ono što je izvjesno je da je na svima nama da postanemo još više ekološki održivi i društveno osviješteni.

Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte

New Report

Close