Smart Industry
Fleksibilnost

Sve više tvrtki traži snažne i praktične mikro podatkovne centre

Mikro podatkovni centri vjerojatno će pomoći u pokretanju sljedećeg vala računalstva visokih performansi, uključujući umjetnu inteligenciju, analitiku i 5G.

PD VL native tim
09. lipanj 2022. u 22:00
Foto: PD

Podaci su najkritičnija imovina svake organizacije i tvrtke su suočene s neizbježnim izazovima upravljanja podacima uz osiguravanje njihove usklađenosti. Upravljanje podacima ključno je za svaku tvrtku, a ažurirane informacije moraju u svakom trenutku biti dostupne zaposlenicima.

Postoje cijeli ekosustavi koji neprestano rastu oko Big Data i Data Analytics termina, zbog čega poduzeća sve češće tragaju za alatima za upravljanje svakodnevnim podacima – onima koji su svakodnevica poslovnog svijeta.

Rast edge računarstva

Tvrtke koje shvaćaju važnost upravljanja podacima i njihova “skladištenja”, prelaze sa svojih postojećih resursa na dobro opremljene podatkovne centre kako bi bolje upravljali svojim podatcima. Podatkovni centri su se tako pomaknuli dalje od toga da budu samo dodatni prostor za pohranu. Zapravo, oni su se pojavili kao ključni poslovni parametar i kritična točka koju treba savladati.

U posljednjem desetljeću, podatkovni centri su postajali sve veći. Tako su prije pet godina tvrtke postavljale 10 ili 20 megavata u podatkovni centar. Sada operateri govore o kampusu sa 100 ili 200 megavata.

Osim povećavanja snage podatkovnih centara, pomak se dešava i kod izbora tipa podatkovnog centra. Tako bi, prema istraživanju tehnološke istraživačke tvrtke 451 Research, do 2022. globalno tržište prefabriciranih modularnih podatkovnih centara moglo vrijediti 4,2 milijarde dolara, u odnosu na 2,6 milijardi dolara u 2017. Google, Amazon i Microsoft pomažu u zadovoljavanju rastuće potražnje potrošača i poduzeća za računalnim resursima, međutim, veliko nije nužno bolje za mnoge tvrtke.

Vertiv-VRC-S Application Rack-Cooling/PD

To je jedan od glavnih razloga zašto raste potražnja za mini podatkovnim centrima i prefabriciranim modularnim podatkovnim centrima. Prefabricirani podatkovni centri, uključujući hlađenje rackova, klimatizirane serverske kabinete i klimatizirane serverske ormare koje biste očekivali u velikom podatkovnom centru, mogu se izgraditi i implementirati daleko brže od tradicionalnih podatkovnih centara (u roku od nekoliko mjeseci, a ne godinu dana ili više za tradicionalne podatkovne centre).

Tržište će također rasti u pozadini rastućeg tržišta za edge računalstvo, gdje se podaci obrađuju bliže krajnjem korisniku ili uređaju na mjestima kao što su 5G tornjevi za mobilne telefone i mali prefabricirani podatkovni centri, ili preko hardvera (kao što su gateway čvorovi) i uređaji povezani s internetom “Internet of Things” (eng. IoT).

Prognoziralo se da će do 2022. više od 50 posto poslovnih podataka bit će stvoreno i obrađeno izvan podatkovnog centra ili clouda, što je povećanje u odnosu na 2019. oko 10 posto, prema istraživačkoj tvrtki Gartner.

Očekuje se da će se više računalne snage koristiti bliže ljudima koji je upotrebljuju, tj. na edge lokacijama. Ako edge ostvari svoje obećane prednosti, posebice kada je riječ o boljoj vezi, moglo bi doći do velike promjene u načinu na koji tvrtke troše svoje IT proračune. Prema istraživanju Forrestera, rast edge računalstva mogao bi odvratiti neke IT proračune od clouda, umanjujući pet bodova rasta javnog clouda. Između hyperscale/kolokacijskih podatkovnih centara i prefabriciranih podatkovnih centara, pojavljuje se novi tip “mikro” podatkovnog centra.

Iako ne postoji ustaljena definicija, “mikro” podatkovni centar je obično tvornički izgrađen klimatizirani ormar sa zaštitnom školjkom, jednim ili dvostrukim klimatiziranim stalkom poslužitelja unutar i vlastitim neprekinutim napajanjem (UPS) i jedinicom za distribuciju energije (PDU). Tržište je u nastajanju, ali raste. Prema prognozi Markets and Marketsa, do 2025. globalno tržište “mikro mobilnih podatkovnih centara” vrijedit će 6,5 milijardi dolara, u odnosu na 3 milijarde dolara u 2020.

Vertiv-VRC-S uključuje rack PDU, UPS, senzore za nadzor i softver, te najnoviji sustav hlađenja stalka/PD

Proizvodni pogon u Rugvici

Mikro podatkovni centri idealni su za maloprodajne trgovine, transport, zdravstvo itd. Također, mogu pomoći našoj digitalnoj infrastrukturi da ispuni sve veću potražnju za računalnom snagom, ali i da se pridržavaju propisa o IT sigurnosti. Ne trebaju puno prostora i omogućuju tvrtkama da naknadno ugrade svoj podatkovni centar kako bi se prilagodili edge računalstvu.

Upravo je Vertiv nedavno organizirao događaj gdje je izrečen jedan zanimljiv uvid, a glasi da će do 2025. biti potrebno više od 100 milijardi “edge uređaja”. Mogli bi se naći u senzorima, kamerama i dronovima, a očekuje se i više od 100 milijuna “enterprise edge” lokacija (uključujući i “mikro” podatkovne centre).

Za razliku od prefabriciranih modularnih podatkovnih centara, koji su obično veće samostalne instalacije postavljene izvan glavnih zgrada ili na udaljenim lokacijama, mikro podatkovni centri mogu se koristiti u okruženjima uključujući urede, klinike, maloprodajne trgovine ili druge komercijalne ili industrijske prostore.

Vodeći dobavljač na tržištu mikro podatkovnih centara je Vertiv, a nedavno su svoje vodstvo zacementirali i u Hrvatskoj. Proaktivnost im je drugo ime, a osim osvajanja novih tržišta, predstavili su i verziju svog mikro podatkovnog centra: Vertiv™ VRC-S, tvornički sastavljeni mikro podatkovni centar dizajniran za brzu i jednostavnu instalaciju na rubu mreže i drugim malim IT stranicama.

Vertiv™ VRC-S, koji je sada dostupan u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), uključuje rack PDU, UPS, senzore za nadzor i softver, te najnoviji sustav hlađenja stalka u visoko učinkovitom, sve-u-jednom IT racku. Može se isporučiti za nekoliko dana i instalirati u roku od nekoliko sati.

Svijest o mikro i prefabriciranim podatkovnim centrima razvija se i u Hrvatskoj. Spomenuti Vertiv je u travnju prošle godine u Rugvici kraj Zagreba otvorio novi proizvodni pogon za ‘opremanje’ podatkovnih centara vrijedan 10 milijuna eura. Takva velika investicija bila je odgovor na povećanu potražnju za integrirana modularna rješenja (IMS) i isporučivat će module za podatkovne centre u cijeloj EMEA regiji (Europa, Bliski Istok, Afrika).

Budući da mikro podatkovni centri postaju mainstream, vjerojatno će pomoći u pokretanju sljedećeg vala računalstva visokih performansi, uključujući umjetnu inteligenciju, analitiku i 5G. Za sve veći broj poduzeća, ovi mali, ali moćni i svestrani podatkovni centri vjerojatno će biti idealan dom za njihovu rastuću podatkovnu infrastrukturu.

Za više informacija o Vertiv rješenjima posjetite web stranicu Vertiv.com ili nas kontaktirajte putem croatia.hello@vertiv.com.

* Sadržaj omogućio Vertiv

New Report

Close