Poslovna 2022.
Sandor Fasimon

Strateški projekti Ini osiguravaju rast

Četiri milijarde kuna vrijedan projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka osigurat će nam dugoročnu održivost poslovanja.

Sandor Fasimon
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Sandra ŠimunoviĆ/PIXSELL

Nakon što smo prošle godine svjedočili oštrom padu potražnje i cijena ugljikovodika koje je uzrokovala pandemija te smo se suočili s neviđenim tržišnim turbulencijama, ove godine na rezultate Ine, osobito u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, pozitivno su utjecale cijene nafte i plina koje je nagli porast potražnje pogurao preko svih predviđanja.

Još jedan vanjski čimbenik zahvaljujući kojem smo ostvarili i bolje maloprodajne rezultate bila je dobra turistička sezona, a i prodaja rafinerijskih proizvoda na ključnim tržištima porasla je.

Međutim, prirodni pad proizvodnje nafte i plina, rafinerijske marže koje predstavljaju rizik i neizvjesnost epidemiološke situacije, kao i transformacija naše industrije paralelno s rastućim okolišnim zahtjevima, sve su to izazovi s kojima se moramo nositi. Stoga kontinuirano radimo na unaprjeđenju efikasnosti i stvaramo nove prilike u svim našim djelatnostima.

Četiri milijarde kuna vrijedan projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka osigurat će nam dugoročnu održivost poslovanja. Provodimo aktivnosti zahvaljujući kojima ćemo maksimizirati hrvatski proizvodni portfelj, kako na kopnu tako i u podmorju.

U tom smislu značajan je naš projekt EOR kojim povećavamo kapacitete proizvodnje utiskivanjem CO2 u zrela proizvodna polja, ali i doprinosimo očuvanju okoliša njegovim trajnim skladištenjem – u sedam godina zbrinuli smo 2,3 milijuna tona CO2, što je ekvivalent više od četvrtine godišnjih emisija iz transporta u Hrvatskoj.

Za to nas je nagradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali je projekt prepoznat i šire te je kao primjer dobre prakse uvršten u Izvješće Međunarodne gospodarske komore Ujedinjenog Kraljevstva o ublažavanju klimatskih promjena.

Kada govorimo o djelatnosti Usluga kupcima i maloprodaje, predano radimo na digitalizaciji poslovanja, modernizaciji mreže, kao i na razvoju koncepta Fresh Corner, dok naš program vjernosti INA Loyalty okuplja već više od 300 tisuća članova.

Buduća kretanja teško je predvidjeti, pandemija i dalje traje, no nadamo se da će se šokovi na tržištu uskoro stabilizirati. Neovisno o smjeru razvoja situacije, naš fokus je na osiguravanju financijske stabilnosti zahvaljujući kojoj možemo nastaviti intenzivan investicijski ciklus i započete strateške projekte.

Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

New Report

Close