Poslovna 2021.
David Sopta

Spoj bogate tradicije i ulaganja u budućnost presudni za razvoj nacionalnog brodara

Predsjednik Uprave Jadrolinije.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Nakon svih izazova koje je 2020. godina stavila pred gospodarstvo, posebno pred sektor turizma i prometa, u 2021. godinu ulazimo s poslovnim rezultatima iznad očekivanja s obzirom na prognoze s početka epidemije. Uz optimizam i brojne prilagodbe, svjesni smo potrebe za daljnjim razvojem poslovanja. Prioriteti su prilagodba i nastavak poslovanja te razvoj flote.

Tijekom cijele 2020. uspješno smo održavali promet, poštujući ograničenja i upute Nacionalnog stožera civilne zaštite. Primjena novih trendova, prvenstveno onih koji se odnose na digitalnu transformaciju, ključni su za postizanje veće efikasnosti. Jadrolinija sustavno ulaže u ovaj proces na koji ćemo u narednim godinama posebno staviti fokus. Digitalna transformacija usmjerena je na komunikaciju s putnicima i digitalne kanale prodaje, čiji je razvoj značajan u vremenu epidemije i potrebe za jednostavnijim i pristupačnijim, a samim time i sigurnijim oblicima putovanja. Tu je usluga bookinga koju nudimo na nekim linijama na kojima je uvedena prodaja karata za sat polaska, svaka karta za vozilo ujedno je i rezervacija mjesta u garaži. Usluga će se u budućnosti proširiti na još nekoliko linija gdje tehničke mogućnosti i plovidbeni red to omogućavaju. Ponosni smo što smo uz brojne nepredvidivosti 2020. uspjeli predstaviti nadograđenu verziju mobilne aplikacije Jadrolinija.

Cilj je i nastavak ulaganja u flotu i povećanje kvalitete usluge. Naša flota sada broji 54 broda, a 2020. uveli smo i tri nova, trajekte Ugljan i Faros. Treći, trajekt Lošinj zaplovit će početkom sljedeće godine. U 2021. nadamo se normalizaciji turističke sezone i poslovnim rezultatima koji će nam omogućiti daljnji nastavak razvoja flote. Jedan od značajnih trendova je primjena zelenih tehnologija. Zato ćemo ulagati u prilagodbu flote i podizanje udjela zelenih tehnologija u poslovanju, ali i moderne brodove bazirane na obnovljivim izvorima. Nadamo se da ćemo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture ostvariti planirana ulaganja, kako bi bili u skladu sa zelenom agendom novog vodstva Europske komisije.

U teškim vremenima odgovornost i zajedništvo jedini su put izlaska iz krize. Ponosan sam na to što je Jadrolinija zajedno, posebno s našim pomorcima pokazala odgovornost, fleksibilnost, složnost i spremnost na brzu reakciju suočena s epidemijom. Strateškim ulaganjem Jadrolinija će nastavljati potvrđivati poziciju lidera u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu te tako njegovati dugu tradiciju povezivanja ljudi i otoka.

New Report

Close