Smart Industry
PlatiMe

Spas za likvidnost tvrtki i gospodarski oporavak je naplata eRačuna već u danu izdavanja

Kad eRačun postane vidljiv na platformi otkupitelji ga plaćaju po traženoj cijeni ili mogu dati ponudu.

PD VL native tim
14. travanj 2021. u 22:00
Josip Kovačec iz servisa Moj-eRačun koji je sudjelovao u razvoju platforme/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Prva hrvatska digitalna platforma za kupnju i prodaju eRačuna tvrtki, PlatiMe, nameće se kao rješenje za problem nelikvidnosti hrvatskih poduzeća što je pak posljedica dugog roka plaćanja računa.

Poslovni subjekti kroz ovu platformu mogu naplatiti svoja nedospjela potraživanja već u danu izdavanja eRačuna i tako ne samo očuvati likvidnost, nego priskrbiti svježi kapital koji mogu odmah uložiti u daljnje poslovanje. Time, zahvaljujući pojačanom cash-flowu unutar svoje kompanije, izravno utječu na brži oporavak gospodarstva.

Na platformi PlatiMe mogu sudjelovati pošiljatelji i primatelji eRačuna te otkupitelji koji nedospjele eRačune mogu otkupiti u samo nekoliko klikova, a jedan poslovni subjekt na platformi može sudjelovati u sve tri uloge.

Kako funkcionira PlatiMe

Pošiljatelji na platformi mogu ponuditi svaki od izdanih eRačuna i definirati njihovu cijenu, čime otvaraju mogućnost da ih prodaju već u istom danu po traženoj cijeni ili odabirom najbolje ponude.

“Računi se prodaju tako da pošiljatelj definira koje eRačune i po kojoj cijeni želi izložiti na platformi, nakon čega stvarni dužnik, primatelj, mora potvrditi njegovu ispravnost.

U tom trenutku izloženi eRačun postaje vidljiv otkupiteljima koji ga plaćaju po traženoj cijeni ili daju svoju ponudu“, naglašava Josip Kovačec iz servisa Moj-eRačun, jedne od tvrtki koja je sudjelovala u razvoju platforme. Svaki eRačun može biti izložen na platformi onoliko dugo koliko to odluči prodavatelj, a ponude koje zaprimi u određenom danu, vrijede samo taj dan. ko u navedenom periodu pošiljatelj ne prihvati ponudu, ona prestaje vrijediti, a sljedeći dan započinje novi ciklus zaprimanja ponuda. Kupoprodaja se, nakon prihvaćanja ponude, može realizirati u pet minuta, što prodavatelju omogućuje niže troškove financiranja i trenutno poboljšanje likvidnosti.

Sklapanje eUgovora

Proces kupoprodaje eRačuna je brz, siguran i transparentan, a ugovor između pošiljatelja i otkupitelja se generira automatski po zaključenju transakcije.

“Ponuda se prihvaća jednim klikom, nakon čega se na platformi automatski generira eUgovor koji otkupitelj i pošiljatelj eRačuna potpisuju naprednim elektroničkim potpisom s osobne iskaznice (AKD-ov eOI) ili putem FINA-inog PKI certifikata, kojim svi poslovni subjekti u Hrvatskoj već obavljaju potpisivanje dokumenata u poslovanju s državom.

U tom trenutku krajnji dužnik dobiva e-mail obavijest o promijeni vjerovnika, a otkupitelj podmiruje traženi iznos u roku jednog radnog dana, pojašnjava Kovačec.

Upravljanje eRačunima

Kovačec dodaje kako primatelj koji je registriran na PlatiMe ima uvid u sve svoje ulazne eRačune, čak i ako ih pošiljatelj nije ponudio za prodaju, što mu otvara mogućnost da pošalje ponudu svome dobavljaču za prijevremeno plaćanje eRačuna uz određeni diskont. To je još jedna od prednosti platforme zbog koje obje strane imaju izravnu financijsku korist.

“Aktivnim korištenjem platforme njeni sudionici postaju stvarni pokretači gospodarske aktivnosti i rasta poslovnih subjekata u svome okruženju, a samim time i zajednice u cjelini“, zaključuje Kovačec.

* Sadržaj omogućio Moj-eRačun

Prednosti za javne i sektorske naručitelje

Javni naručitelji, kao primatelji eRačuna, sudjelovanjem na platformi pokazuju društvenu odgovornost prema tvrtkama s kojima posluju. Sudjelovanje na platformi javne naručitelje ne košta ništa, a njihova je uloga iznimno vrijedna jer upravo registracijom na platformi omogućuju nesmetani priljeva novca svojim dobavljačima kroz raniju naplatu obaveza. Uzmimo za primjer obrtnika koji je izradio ogradu za općinu i koji, zahvaljujući PlatiMe, ne mora čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatio svoju uslugu, nego taj račun naplati isti dan. Općina će i dalje svoje obveze podmiriti u visini stvarnog nastanka troška u valuti plaćanja, ali otkupitelju. Ta dodatna financijska injekcija je prevaga u likvidnosti obrtnika jer će imati brzi priljev novca za ulaganje u daljnji razvoj poslovanja. Tako će se, posredno, taj novac opet uložiti u istu općinu kroz nova zapošljavanja ili kroz komunalnu naknadnu, odnosno kroz druga porezna davanja koja će se, zbog povećanja obujma posla, uliti u državni proračun.

New Report

Close