Zeleno gospodarstvo
Solarna rasvjeta je održiva, zelena i čista, a donosi svjetlo i tamo gdje struje nema

Solarna rasvjeta je održiva, zelena i čista, a donosi svjetlo i tamo gdje struje nema

Solarni rasvjetni sustavi, koji rade bez pristupa elektroenergetskoj infrastrukturi, posebno su prikladni za turistička područja i parkove prirode, te za ekološki zaštićena područja.

PD VL native tim
23. kolovoz 2022. u 22:00
Rasvjeta prometnica na grčkom otoku Leispoi solarnim svjetiljkama Philips Sunstay /SFS_T_O

Zbog brze urbanizacije i rasta stanovništva, gradovi se bore s problemom prekomjerne potrošnje energije i prirodnih resursa te zagađivanja prirodnog okoliša.

Urbana područja odgovorna su za 66% potrošnje električne energije, te 70% proizvodnje CO2. S druge strane, više od 800 milijuna stanovnika nemaju pristup struji. Život u mraku utječe na sigurnost i kvalitetu života. Solarna rasvjeta sudjeluje u rješenju ovih problema.

Upravljanje pomoću senzora

Solarna rasvjeta je održiva, zelena i čista. Za stanovnike gradova nudi smanjenje potrošnje energije i kvalitetniji okoliš, dok za stanovnike bez pristupa struji nudi bolji život. Solarne svjetiljke danju prikupljaju energiju sunčevog svjetla i pohranjuju ju u suvremene baterije te je noću vraćaju u obliku rasvjete ceste, parka ili udaljenog mračnog puta.

800

milijuna stanovnika svijeta još uvijek nema osiguran pristup struji

Solarni rasvjetni sustavi, koji rade bez pristupa elektroenergetskoj infrastrukturi, posebno su prikladni za turistička područja i parkove prirode, te za ekološki zaštićena područja.

Uz pomoć senzora se rasvjeta adaptira potrebama prolaznika, biciklista i vozila a u ostalom periodu ne svijetli ili svijetli minimalno čuvajući prirodni okoliš. Postoje i hibridni solarni sustavi koji su spojeni na mrežu, ali ju koriste samo kad je to nužno, tijekom oblačnih dana ili zimskih perioda. Oni su idealni za gradove koji žele smanjiti potrošnju energije i pozitivno utjecati na okoliš.

Uz samo 15 solarnih svjetiljki možemo uštedjeti dovoljno energije da cijelu godinu punimo električni automobil. Portfolio solarne rasvjete razvija se kroz niz godina, prilagođavajući se različitim potrebama i lokacijama, a danas može pokriti sve aplikacije.

Očuvanje prirodnog okoliša

Manje prometnice, putevi, šetnice i biciklističke staze rasvjetljavaju se integriranim solarnim svjetiljkama koje u istom kućištu sadrže fotonaponske panele, baterije, rasvjetne module i upravljačku elektroniku. Ovakve su se instalacije na grčkim otocima poput Leipsoia pokazale izvrsnima, osigurana je noćna rasvjeta za stanovnike i turiste na najljepšim prirodnim lokacijama koje nisu imale pristup mreži.

Omogućena su noćna razgledavanja i izleti vozilima, biciklima ili pješačkim turama. Osigurano je kvalitetno bijelo svijetlo ugodne temperature boje i inteligentno upravljanje svjetiljkama putem senzora prisutnosti u rasvjetljenim zonama. Vrijedan prirodni okoliš maksimalno je ekološki zaštićen.

Rasvjeta sustava biciklističkih staza u turističkim područjima Španjolske s inteligentnim upravljanjem na temelju detekcije prisutnosti pješaka ili biciklista/PD

Urbane sredine

Slična su rješenja instalirana i u urbanijim sredinama koje imaju pristup mreži, ali su jednako uvidjeli koristi solarnih rasvjetnih rješenja. Među njima su Venecija, Vicenza i drugi talijanski, kao i španjolski gradovi, sličnog geografskog položaja i sličnih potreba onima koje imamo u Hrvatskoj.

Osvjetljavanje većih prometnica

Veće prometnice rasvjetljavaju se modularnim sustavima s većim fotonaponskim panelima izdvojenim iznad svetiljke koji su namjenski dizajnirani prema geografskom položaju i potrebnoj jačini rasvjete. Prvi takvi projekti na velikim prometnicama zaživjeli su ove godine a uskoro ćemo ih rado i javno podijeliti.

Tvrtka Signify svoju strategiju vodi održivim poslovanjem, te je već 2020. postala ugljično neutralna tvrtka. Svojim portfoliom podržava svoje korisnike da i sami postanu održivi. Solarna rasvjeta bitan je dio ove strategije.

* Sadržaj omogućio Signify

New Report

Close