Poslovna 2022.
Goran Kalanj

Softver je krvotok poslovanja kompanija, a njega čine kvalitetni ljudi

U IT industriji sve smo više svjesni da su za uspješno poslovanje ključni talenti, a najveći izazov upravo je nedostatak adekvatnih stručnjaka s adekvatnim znanjima

Goran Kalanj
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Vrijeme u kojemu živimo naučilo nas je vrlo brzo da od izazova i neizvjesnosti stvaramo prilike i nalazimo nove načine funkcioniranja – i kao tvrtke i kao pojedinci. Prilagođavamo se promjenama brže nego ikada prije, a to je i jedina opcija želimo li držati korak s konkurencijom i s dinamičnim tržištima te dugoročno stvarati nove prilike i održavati i povećavati vrijednost za sve svoje dionike.

Naime, usporavanje globalne ekonomije nije usporilo rast i dinamiku tržišta i razvoj tehnologija, ali je ubrzalo neminovnost prilagodbe novom načinu funkcioniranja i konstantnu modernizaciju. U takvom je okruženju teško držati korak ako niste spremni na brzo učenje, brze cikluse odlučivanja, brzu prilagodbu strategije i primjenu egzekucije.

To je danas „must have“ svake uspješne poslovne organizacije. Zato vjerujemo da svi imamo velika očekivanja od godine koja dolazi. Mi svakako očekujemo da će se gospodarstvo početi oporavljati i da će se investicije odgođene zbog utjecaja pandemije početi realizirati.

Pred nama su i veliki poslovni događaji kao što je prelazak na euro koji će inicirati niz IT projekata, u čemu i mi vidimo svoju priliku.

Također, svi mi u IT industriji sve smo više svjesni da su za uspješno poslovanje ključni ljudi i talenti, a najveći izazov upravo je nedostatak adekvatnih stručnjaka s adekvatnim znanjima, s čime ćemo se morati nastaviti boriti i u godini pred nama.

Taj je nedostatak osobito prisutan u novim trendovima kao što su Machine Learning, Cloud i dr. Gledamo li na IT tehnologiju kao na stup transformacije različitih industrija, onda je softver krvotok poslovanja firmi, a njega čine isključivo kvalitetni i stručni ljudi.

Izazovna će biti i daljnja prilagodba na novi način rada koji uključuje manje kontakta uživo (a svi smo mi, prije svega, društvena bića) i samim time potrebu za reorganizacijom; od uvođenja nove politike dolaska u urede do usklađivanja načina rada i primjene nekih novih modela poslovanja.

Goran Kalanj, osnivač i direktor Serengetija

New Report

Close