30 godina zajedničkog EU tržišta
PROMO

Snažnim poticanjem izvoznika, HBOR znatno jača ekonomski rast

Pokrićem političkih i komercijalnih rizika, banka potiče izvoz roba i usluga hrvatskog podrijetla te jača konkurentn…
Promo
28. svibanj 2023. u 22:00
U 2022. HBOR je osigurao izvozni promet u iznosu od 376,2 milijuna eura/SHUTTERSTOCK

Ekonomija usmjerena na izvoz jamči dugoročno održiv gospodarski rast. Upravo zbog toga, Hrvatska  banka za obnovu i razvitak u ime i za račun Republike Hrvatske još od 1998. uspješno nadopunjuje nedostatak ponude na privatnom tržištu kreditnog osiguranja te dodatno potiče izvoz Republike Hrvatske kroz preuzimanje rizika kojima osiguranici ne mogu sami upravljati.

Budući da je riječ o vitalnoj financijskoj instituciji čiji su glavni prioriteti sustavni razvoj hrvatskog gospodarstva te zalaganje za boljitak cjelokupnog okruženja u kojem djeluje, ne čudi što HBOR svojom širokom paletom proizvoda osiguranja pruža cjelovitu uslugu hrvatskim izvoznicima i bankama koje ih prate.

To čini kroz pokriće političkih i komercijalnih rizika s kojima se izvoznici susreću u svim fazama proizvodnog i izvoznog ciklusa (od proizvodnje i pripreme roba i usluga za izvoz, do konačne naplate izvoznog posla). Osnovni cilj programa osiguranja izvoza jest poticanje izvoza roba i usluga hrvatskog podrijetla te jačanje konkurentnosti hrvatskih izvoznika na stranim tržištima.

Da su hrvatski izvoznici prepoznali važnost osiguranja svojih izvoznih potraživanja, te značaj police osiguranja kao kvalitetnog kolaterala potvrđuje i činjenica da je u okviru poslova osiguranja izvoza od 1998. do danas (31.3.2023.) podržano više od 10.600 izvoznih projekata u ukupnom iznosu većem od 4.890 milijuna eura.

10.600

izvoznih projekata u iznosu većem od 4890 milijuna eura podržao je HBOR od 1998. do danas

U istom razdoblju osiguranicima je isplaćeno više od 45 milijuna eura odšteta uslijed nastanka osiguranih rizika. Tijekom posljednje tri godine, zabilježen je kontinuirani rast – Banka je u 2022. osigurala izvozni promet u iznosu od 376,2 milijuna eura, što je rekordan godišnji iznos od kada HBOR provodi poslove takve vrste.

Proizvodi osiguranja izvoza HBOR-a osmišljeni su prema potrebama hrvatskog tržišta i na razini su standarda većine ostalih razvijenih nacionalnih izvozno-kreditnih agencija u EU i svijetu. Pri kreiranju novih proizvoda za koje se procijeni da postoji potreba na tržištu, HBOR usko surađuje s bankama u RH i inozemstvu te drugim izvozno-kreditnim agencijama, a po potrebi i drugim relevantnim institucijama i tijelima poput Europske komisije i Hrvatske narodne banke.

Osim u poslovima izravno povezanim s klijentima, HBOR aktivno sudjeluje u radu međunarodnih tijela koja se bave reguliranjem i praćenjem poslova izvozno-kreditnog osiguranja. Banka usvaja najbolju praksu drugih osiguratelja i dijeli svoje iskustvo kroz aktivno članstvo u Bernskoj uniji, najvećem svjetskom udruženju privatnih i državnih izvozno-kreditnih osiguratelja, koje trenutno okuplja 83 člana iz cijelog svijeta, a koji osiguravaju oko 12 posto međunarodne trgovine.

Osim toga, kao dio delegacije RH, HBOR sudjeluje i na sastancima radnih skupina za izvozne kredite i izvozno-kreditno osiguranje pri Vijeću EU i OECD-u (čiji punopravni član Hrvatska planira postati krajem ove godine), zaduženih za koordiniranje te uspostavu, unaprjeđenje i provođenje politika financiranja, osiguranja i reosiguranja izvoznih transakcija uz podršku iz državnih proračuna.

Raznolikost poslova koje obavlja, široki spektar proizvoda te bliska suradnja s domaćim i inozemnim društvima, institucijama, tijelima i organizacijama, omogućila je HBOR-u da kroz svoj dugogodišnji rad u poslovima osiguranja izvoznih potraživanja, kredita i garancija, stekne ugled kvalitetnog partnera i razvije visoku razinu stručnosti potrebnu za snažno poticanje izvoznika.

Uzimajući u obzir trenutno stanje hrvatskog gospodarstva i svjetske ekonomije uslijed pojave kriza vezanih uz pandemiju i rat u Ukrajini, ali i zbog podržavanja internacionalizacije naše ekonomije, očekuje se povećanje potrebe hrvatskih poduzetnika za korištenjem proizvoda izvoznog osiguranja HBOR-a. Time će značaj ovakve državne financijske podrške hrvatskom gospodarstvu narasti još i više.

New Report

Close