Zeleno gospodarstvo
Intervju

Saponia kao primjer da je održivo moguće

Blaženka Ćiško Anić​, direktorica Instituta u Saponiji d.d., o održivosti kao ukorijenjenoj vrijednosti poslovanja.

PD VL native tim
23. studeni 2023. u 22:00
Blaženka Ćiško Anić/Vlado Kos

Dok se u Hrvatskoj o temama održivosti tek sramežljivo počelo razmišljati, tvrtka Saponia 2005. godine započela je svoj put prema tranziciji.

Direktorica Instituta u Saponiji d.d. Blaženka Ćiško Anić, u razgovoru nam je potvrdila da Saponia nije samo sinonim za kvalitetne proizvode već i za predanost održivom razvoju.

Kroz godine, Saponia je postavila visoke standarde u industriji, prepoznajući važnost očuvanja okoliša i odgovornog poslovanja.

Kako je Saponia započela svoj put prema održivosti? Možete li nam reći kako održivost postaje temeljna vrijednost koja se provlači kroz sve segmente poslovanja?
Saponia je oduvijek imala viziju poslovanja koja je usmjerena prema održivosti i odgovornom odnosu prema okolišu. Održivost nije tek trend za nas; to je duboko ukorijenjena vrijednost koja prožima sve aspekte našeg poslovanja.

Već prije nego što je održivost postala globalno važna tema, mi smo aktivno radili na implementaciji praksi koje minimiziraju negativan utjecaj na okoliš. Zelena je tranzicija u posljednjem desetljeću postala nezaobilazna tema vodećih svjetskih medija, a time i ultimativni cilj svake odgovorne tvrtke.

Saponia je svoju zelenu tranziciju započela mnogo ranije, točnije 2005., uvođenjem sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001. Sredinom ove godine završen je veliki projekt energetske obnove šest objekata proizvodnih pogona i sjedišta tvrtke u Osijeku. Na tržište kontinuirano stavljamo proizvode koji nose međunarodno priznati certifikat EU Ecolabel kojim se jamči minimalni utjecaj na okoliš.

Projekt energetske obnove

Instalacijom sunčanih panela Saponia proizvodi 659.000 kWh zelene energije čime je smanjila troškove i emisije CO2 za 1250 tona godišnje.

Nedavno je završen vaš projekt energetske obnove. Možete li nam više reći o njegovoj važnosti i rezultatima, posebno u vezi smanjenja emisije CO2 i proizvodnje zelene energije?
Projekt energetske obnove predstavlja ključnu prekretnicu u našem održivom poslovanju. Ukupna vrijednost projekta, preko 60 milijuna kuna, sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Instalacijom sunčanih panela postigli smo značajne rezultate, uključujući smanjenje emisije CO2 za 1250 tona godišnje, proizvodnju 659.000 kWh zelene energije i očekivano smanjenje poslovnih troškova.

Kako Saponia pristupa gospodarenju otpadom? Možete li nam reći više i o investicijama u tehnologiju pakiranja kojima smanjujete količinu ambalažnog otpada?
Naš pristup gospodarenju otpadom je sveobuhvatan, započeo je još 2005. godine a uključuje razvrstavanje i odvojeno prikupljanje otpada te stalne investicije u tehnologiju pakiranja. Posljednjih pet godina smanjili smo količinu plastike i kartona na tržištu za oko 50 posto, a gotovo 90 posto kartonske ambalaže proizvedeno je od recikliranog materijala.

U Saponiji je na vrijeme prepoznato da je razvoj funkcionalnog sustava gospodarenja otpadom ključan ako želimo smanjiti količine svih vrsta otpada. To podrazumijeva razvrstavanje, odnosno odvojeno prikupljanje otpada koji nastaje u tvornici te provođenje aktivnosti kojima se utječe na smanjenje ambalažnog otpada nastalog nakon što potrošači iskoriste proizvode koji su stavljeni na tržište.

Za postizanje tog cilja nužne su i tehnološke prilagodbe strojeva za pakiranje. Svake se godine u Saponiji realizira nekoliko velikih investicija povezanih s tehnologijom pakiranja proizvoda. Budući da Saponia ima sustav upravljanja okolišem prema normi ISO 14001 te sustav upravljanja energijom prema normi ISO 50001, proizlazi da smo smanjenje otpada i utrošene energije sustavno ugradili u naše poslovanje.

Kao što je već ranije spomenuto, ostvarena su u tom smislu značajna smanjenja različitih vrsta otpada, a korištenjem “zelene” električne energije iz obnovljivih izvora te intenzivnim radom na zamjeni postojećih tehnologija novima te će uštede biti i znatno veće. Krajnji je cilj postizanje potpune klimatske neutralnosti do 2050., kako je to zamišljeno i europskim zelenim planom.

Kako Saponia integrira održivost u svoje brendove, posebno kroz smanjenje plastike u ambalaži i upotrebu potpuno reciklabilne ambalaže?
Naši brendovi odražavaju našu posvećenost boljoj budućnosti. Fokusiramo se na racionalnu uporabu resursa, ekološki prihvatljivije tehnologije te smanjenje udjela plastike u ambalaži. Primjerice, Faks helizim gel Smart Clean sada dolazi u reciklabilnoj ambalaži koja štedi plastiku, a inovativna formula djeluje na mrlje već pri niskim temperaturama, pridonoseći uštedi energije.

Sirovine se biraju tako da konačni proizvod maksimalno iskoristi njihove sinergijske učinke uz minimalno opterećenje za okoliš. Sve površinski aktivne tvari koje koristimo su biorazgradive, mirisne kompozicije sadrže visoki udio prirodnih eteričnih ulja, proizvodi su prilagođeni pranju na niskim temperaturama, a preporučeno doziranje deterdženta se kontinuirano smanjuje. Rezultat svih ovih poželjnih elemenata je smanjenje ugljičnog otiska naših proizvoda.

Kako Saponia vidi svoju ulogu u promicanju održivog razvoja i možete li nam reći o viziji tvrtke u ovom kontekstu?
Kroz naše inicijative, ne samo da postižemo održive ciljeve u poslovanju, već želimo biti primjer unaprjeđenja poslovanja uz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Održivi razvoj za nas nije samo fraza, već stvarna vizija koju aktivno ostvarujemo. Naš cilj je ostvariti dugoročan pozitivan doprinos okolišu i zajednici, čime postavljamo standarde za industriju.

Bez zajednice u kojoj živimo i radimo ne bi bilo ni Saponije, iz nje dolaze i radnici i potrošači Saponijinih proizvoda. Suradnja i partnerstvo s organizacijama i pojedincima u zajednici s ciljem podizanja kvalitete poslovanja i življenja kroz redovite razmjene znanja i iskustva, rad na projektima, podržavanje ideja i inicijativa koje mogu pomoći u ostvarivanju ciljeva zajednice utkani su u srž tvrtke.

* Sadržaj omogućila Saponia

New Report

Close