Svijet novca
PROMO

Rizici građenja i Marsh Specialty Construction Practice

Novi rizici mogu predstavljati najveću prijetnju strateškim prioritetima vašeg društva, kaže Davor Car, Head of Specialty Business u Marshu Hrvatska podružnici Marsh McLennana.

Promo
23. veljača 2023. u 22:00
Davor Car/PD

Dok se građevinska industrija nastavlja boriti s promjenama te globalnim i regionalnim izazovima, novi rizici mogu predstavljati najveću prijetnju strateškim prioritetima vašeg društva – kaže Davor Car, Head of Specialty Business u Marshu Hrvatska, podružnici Marsh McLennana, najveće globalne kompanije u upravljanju rizicima, strategijama i ljudima.

Danas postoji veliki broj rizika s kojima se građevinska industrija suočava; ekonomski, ekološki, geopolitički, društveni, tehnološki.

Suočene s višestrukim rizicima, kako građevinske tvrtke mogu odrediti prioritete rizičnih područja za rješavanje i poduzeti mjere za poboljšanje otpornosti?

Rizici su jedinstveni za svaku organizaciju i potrebno ih je točno kvantificirati. Od vitalne je važnosti surađivati s iskusnim savjetnikom za rizike i brokerom u osiguranju s dubokom stručnošću u građevinskoj industriji i robusnim podacima i analitičkim sposobnostima koji mogu identificirati, dizajnirati i implementirati optimizirana troškovno učinkovita rješenja za upravljanje rizikom i prijenos rizika.

Naši klijenti dobivaju pristup svim najnovijim trendovima u građevinskoj industriji, osobito u korelaciji sa industrijom osiguranja

Kako Marsh može pomoći? Što je Marsh Specialty Construction Practice i što može učiniti za vas?

Naš tim u kojem je 1200 građevinskih stručnjaka diljem svijeta isporučuje prilagođena i inovativna rješenja kako bi vam pomogli umanjiti rizike kojima su izloženi vaše društvo i vaši projekti.

Tim je globalan, ali upravo putem tzv. specialty businessa na lokalnim razinama, osigurali smo da i Hrvatska ima svoj tim koji se bavi isključivo rizicima u građevinskoj industriji. Uz svakodnevnu globalnu podršku i lokalni know-how, rekao bih da su naši klijenti u iznimno sigurnim rukama.

Naša pomoć orijentirana je na više područja od kojih prvenstveno možemo izdvojiti savjetovanje u riziku, tzv. Marsh advisory i od rizika sve polazi. Naš je profesionalni stav da program osiguranja uz ispravan pristup samom riziku, u ovom slučaju građevinskom, može biti adekvatan samo ukoliko se svi rizici identificiraju te ukoliko se sam program osiguranja priprema na način da se na osiguravateljno tržište prenese onaj dio rizika kojeg kupac police osiguranja (investitor, građevinska tvrtka) ne žele zadržati u vlastitoj retenciji.

Naš stav nije da se svi rizici trebaju osigurati, odluku o tome što prenijeti na tržište osiguranja, a što zadržati u vlastitoj retenciji donosimo skupa s klijentom, uobičajno s risk managerom ili osobom zaduženom za financije koja je svjesna rizika i koliki utjecaj u slučaju neosiguranog štetnog događaja taj rizik može imati na samo poslovanje društva.

1200

stručnjaka iz područja graditeljstva diljem svijeta okuplja Marsh

Kako konkretno Marsh svojim iskustvom može pomoći građevinskim tvrtkama ili možda investitorima u Hrvatskoj?

Kao najveći na svijetu, bez lažne skromnosti možemo reći da smo najveći centar koncentracije specifičnih osigurateljnih znanja u građevinskom sektoru.

Suradnjom s nama, naši klijenti dobivaju pristup svim najnovijim trendovima u građevinskoj industriji, osobito u korelaciji sa industrijom osiguranja, a tko bolje može razumjeti građevinsku tvrtku u smislu rizika od osobe koja je stručna u oba segmenta, osiguranju i građevini? Nadalje, svojim klijentima nudimo benchmark za ovu industriju, veliki broj podataka o osiguranju specifičnih projekata, izdajemo Global Construction Market Update koji sadrži podatke i trendove na svim svjetskim tržištima.

Kakvi su europski trendovi kad govorimo o cijenama osiguranja u građevinskom sektoru?

Cijene osiguranja nastavljaju pokazivati znakove stabilizacije, s povećanjem ukupnih cijena za 6%, a što je ista stopa povećanja kao u zadnja dva kvartala. Čimbenici koji utječu na cijene su svakako specifičnosti regije, kvaliteta rizika te veličina i vrsta izgradnje. Kao i drugdje, cijene variraju između zemalja, odražavajući raznolikost sudionika građevinske industrije i zrelost lokalnih osiguravatelja.

Na primjer, tržište u Francuskoj je sa stabiliziranjem započelo u drugoj polovici 2022., dok je u istočnoj Europi, gdje ima manje tržišta, stope i dalje rastu. Naše su mogućnosti ipak globalne te uspješno žongliramo s cijenama i pokrićima, nudeći našim klijentima najbolje opcije, gdje god gradili ili investirali.

Kako se nosite s problemima osiguranja projekata u potresnim zonama ili u područjima sa većim izgledima za rizikom katastrofe?

Projekti s većom izloženošću NatCat-u (poput potresa) još su uvijek na ljestvici najskupljih u smislu osigurateljnog plasmana. Građevinske tvrtke koje su izložene tim rizicima trebale bi dovoljno rano stupiti u kontakt sa svojim brokerom kako bi jasno artikulirati rizik i skupa s brokerom prokomentirali opcije plasmana.

Vaši građevinski klijenti ovoga su i tek kako svjesni, imate li poruku za neke nove?

Apsolutno da. Veliki projekti pripremaju se dugo i temeljito, a čini nam se da osiguranje dolazi zadnje, što je pogrešno. Trošak osiguranja moguće je ukalkulirati u vrlo ranoj fazi, pod uvjetom da su poznate barem okvirne vrijednosti i specifičnosti projekta. Važno je na vrijeme razgovarati s brokerom i uzeti u obzir da veliki projekti nerijetko zahtijevaju plasman na međunarodna tržišta, a samim time traže više vremena. Marsh Hrvatska tu je za sva pitanja i veseli nas svaki novi projekt, što kompleksniji – nama zanimljiviji.

Oslanjajući se na iskustvo u građevinskoj industriji, naši stručnjaci razumiju što profil rizika vaše tvrtke čini jedinstvenim. Naša građevinska praksa (Marsh Specialty Construction Practice) donosi vrijednost pružanjem pametnih poslovnih rješenja dizajniranih za proaktivno upravljanje rizikom, iskorištavanje prilika i ispunjavanje nastalih potreba.

Ako ste investitor, izvođač radova, inženjerski konzultant ili projektni partner, rizici s kojima se suočavate u građevinskom sektoru su različiti. Što vi kao Marsh construction practice preporučate?

Postoje osnovna osigurateljna rješenja – vrste osiguranja vezana uz rizike građevnih tvrtki i investitora, a ona uključuju sve rizike izgradnje/montaže, odgovornost prema trećima, odgovornost za proizvode, odgovornost poslodavaca, odgovornost izvođača za onečišćenje okoliša, gubitak profita investitora, profesionalnu odgovornost, građevinska postrojenja i strojeve, osiguranje robe u prijevozu, jamstva/obveznice za dobro izvršenje posla (Surety/Performance Bonds)…

Druga specijalizirana osigurateljna rješenja mogu uključivati sabotaža i terorizam/političko nasilje, beneficije zaposlenika, odgovornost menadžera, Cyber osiguranje.

Građevinska industrija puna je rizika – odabir partnera za osiguranje i upravljanje rizicima ne bi trebao biti jedan od njih.

New Report

Close