Poslovna 2022.
Tomislav Rosandić

Restrukturiranje kao temelj daljnjeg rasta i razvoja

Najavljene investicije na svim tržištima u energetici, prometnoj i ICT infrastrukturi daju optimističan pogled i značajniju očekivanu potražnju na svim tržištima zemalja EU na kojima Dalekovod posluje.

Tomislav Rosandić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Saša Ćetković

Poslovanje Dalekovod Grupe u 2020. i 2021. obilježeno je velikim izazovima vezanim uz širenje pandemije. Uz povećane troškove vezane uz ograničenja kretanja, karantenu, transport, cijene materijala i logistiku, pandemija je još snažnije utjecala na aktivnosti investitora.

Unatoč navedenom, zahvaljujući visokoj razini ugovorenih poslova 2019. i 2020., te efektima provedenog restrukturiranja, u devet mjeseci 2021. ostvarili smo 1,1 milijardu kuna prihoda, 18% više u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA je iznosila 70 milijuna kuna, što je rast od oko 13%.

Nastavljene su aktivnosti financijskog i operativnog restrukturiranja pa je, s ciljem podizanja kapitaliziranosti, Glavna Skupština u lipnju, donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala javnom ponudom dionica, koja je rezultirala interesom ulagača uplatama u novcu koje prelazi najviše predviđeni iznos od 410 milijuna kuna.

Okončanjem procesa i prikupljenim sredstvima otplatom ukupnog duga iz predstečajne nagodbe, Dalekovod bi devet godina prije propisanog roka uspješno okončao predstečajnu nagodbu i osigurao daljnji razvoj, opstojnost poslovanja i radnih mjesta te tržišnu poziciju jednog od najvećih izvoznika u RH.

U godini pred nama, realno je očekivati nastavak rasta ekonomske aktivnosti. Značajna sredstva i fokus su usmjereni na zelenu i digitalnu tranziciju u EU, gdje investitori ulaze u značajne investicije s ciljem osiguranja uvjeta i prilagodbe poslovanja u realizaciji globalnih politika zelene i digitalne tranzicije.

Najavljene investicije na svim tržištima u energetici, prometnoj i ICT infrastrukturi daju optimističan pogled i značajniju očekivanu potražnju na svim tržištima zemalja EU na kojima Dalekovod posluje.

Također, očekivana operacionalizacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i najavljene investicijske aktivnosti financirane iz NPOO-a u RH daju za vjerovati da bi se aktivnost investitora i potražnja na domaćem tržištu mogla povećati prvenstveno na infrastrukturnim projektima.

Najavljeni investicijski programi i sredstva namijenjena RH iz EU programa su izvanredna prilika Vladi RH i hrvatskom gospodarstvu da se adekvatnom politikom i promišljenim strateškim pristupom realizaciji stvore nacionalni prvaci u određenim djelatnostima, s ciljem dugoročne sposobnosti hrvatske ekonomije i takvih kompanija da uspješno plasiraju svoje proizvode i usluge i na inozemna tržišta i stvore dugoročnu konkurentsku sposobnost kroz koju će osigurati rast, razvoj, perspektivu i standard.

Ono što ukupno gospodarstvo dovodi u izazov su prisutni inflatorni pritisci, prvenstveno vezano za rast cijena sirovina, roba, rast troškova transporta i energenata koji su odskočili u vrlo kratkom vremenu te značajan nedostatak radne snage, a naročito adekvatno kvalificirane radne snage.

Smatramo da je uspješno provođenje mjera operativnog i financijskog restrukturiranja, te provođenje dokapitalizacije Dalekovoda ključan preduvjet za strateški fokus na razvoj poslovanja, te omogućavanje daljnjeg rasta i razvoja i uspješan odgovor na sve izazove.

Tomislav Rosandić,  predsjednik Uprave Dalekovoda

New Report

Close